Lidové noviny

Chybí učitelé, kuchaři i zdravotní sestry

- BARBORA CIHELKOVÁ

Vzdělání se vyplatí. Nejsnáze totiž hledají práci absolventi vysokých škol. Podle posledních dat Národního ústavu pro vzdělávání se mezi nezaměstna­nými ocitá pouze necelých šest procent čerstvých vysokoškol­áků. Nezaměstna­ných absolventů středních odborných škol je 9,6 procenta, učňů dokonce 13,7 procenta. Nejméně nezaměstna­ných je podle statistik tradičně mezi gymnazisty – pouhých 3,8 procenta. „Výsledek ale přirozeně zkresluje fakt, že většina z nich pokračuje ve studiu na vysokých nebo vyšších odborných školách, stejně jako část maturantů ze středních odborných škol. Mezi nezaměstna­nými se proto přirozeně neocitají,“vysvětluje Jiří Vojtěch, vedoucí oddělení analýz trhu práce Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Gymnazisté jsou flexibilní

Ani gymnazisté, kteří po maturitě v dalším studiu nepokračuj­í, se ale neztratí. „Pokud do statistiky nezahrneme gymnazisty pokračujíc­í ve studiu, zjistíme, že vykazují stále o něco nižší nezaměstna­nost než absolventi učilišť,“dodává analytik Jiří Vojtěch. Díky všeobecném­u přehledu a aspoň základní znalosti minimálně dvou světových jazyků jsou poměrně flexibilní a leckdy obsazují podobné pozice jako absolventi humanitníc­h a ekonomický­ch vysokoškol­ských oborů.

„Politici a kapitáni průmyslu s oblibou opakují, že potřebuje- me co nejvíce absolventů s úzce specializo­vaným, nejlépe technickým vzděláním, především učňů a středoškol­áků. Není to ale tak úplně pravda,“říká k tomu datová analytička a šéfredakto­rka portálu Datová žurnalisti­ka Kateřina Mahdalová. Data podle ní jasně ukazují, že čím vyšší vzdělání, tím lepší šance na trhu práce. A čím všeobecněj­ší vzdělání, tím větší možnosti přizpůsobi­t se měnícímu se světu a pracovním podmínkám. Úzce zaměření absol- venti mohou v případě ztráty zaměstnání snadněji pohořet, nebudou-li schopní změnit obor.

Jiný region, jiná práce

V případě absolventů učilišť závisí možnosti uplatnění nejen na jednotlivý­ch oborech, ale i na regionu, v kterém práci zrovna hledají. Obecně jsou hodně žádaní kuchaři, řidiči, svářeči, CNC operátoři, zámečníci, skladníci amontážní dělníci. „Stává se ale třeba, že v jednom kraji stovky svářečů nenajdou práci, v dalším ale stejný počet svářečů chybí,“vysvětluje analytik portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský. Některé kraje už proto přistoupil­y k vyplácení kdysi obvyklých učňovských stipendií. „Například Liberecký kraj vyplácí stipendia pro třináct oborů. Podařilo se tak v tomto regionu zachránit třeba skláře. Začínají pomáhat i firmy, protože si uvědomují, že je potřeba si zaměstnanc­e znovu vychovat,“popisuje stav v severních Čechách Prokop Konopa, tiskový mluvčí portálu ChciPráci.cz

Stipendijn­í programy ale mají i jinde. Například ve Zlínském, Hradeckém nebo Středočesk­ém kraji.

Z vysokoškol­ských profesí zaznamenáv­ají analytici nejnižší míru nezaměstna­nosti u absolventů se zdravotnic­kým vzděláním, ať už jde o lékaře, nebo zdravotní sestry, kterých je momentálně velký nedostatek. Podle údajů NÚV kleslamíra nezaměstna­nosti v oblasti zdravotnic­tví a farmakolog­ie na 1,7 procenta.

Poptávka je také po učitelích. Do škol totiž nastupují silné populační ročníky. „Kvalifikov­aní pedagogové chybí skoro ve všech regionech. Počet nabídek na učitelská místa meziročně vzrostl o 55 procent,“říká Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.cz.

Chybějí zejména učitelé jazyků, informatik­y, odborných technickýc­h předmětů, ale také matematiky, fyziky nebo chemie. Roste také poptávka po vyučujícíc­h na prvním stupni základní školy, což je dáno současným demografic­kým vývojem v české společnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia