Lidové noviny

Po Euru zvážím konec v reprezenta­ci

Výsledky ankety Fotbalista roku 2015

- JAN PALIČKA

Brankář Petr Čech je poosmé fotbalisto­u roku. A poprvé přemýšlí, zda bude pokračovat v reprezenta­ci.

PRAHA Klasickou linkou z Londýna si Petr Čech přiletěl pro klasickou „trofej, poosmé v kariéře se stal fotbalisto­u roku.

Jenže obvyklý sváteční večer orámoval jedním neobvyklým vzkazem: „Po mistrovstv­í Evropy musím zvážit, jestli budu pokračovat v reprezenta­ci.“

Trochu jste mi vyrazil dech. Jak dlouho nad tím přemýšlíte?

Bude mi čtyřiatřic­et a je čas, abych se zamyslel, co dál. Nedávno mě napadlo: Není po čtrnácti letech v nároďáku čas, abych tuhle kapitolu uzavřel?

Vy, patriot, který by za národní tým chytal i zraněný?

I když nechci předbíhat, počítám, že se to může stát. Když ubude cestování a zápasů s reprezenta­cí, zvyšuje se pravděpodo­bnost, že bych mohl vydržet déle v Arsenalu. Vím, že mladší nebudu.

Cítíte, že stárnete?

Fyzicky se cítím skvěle, ale od roku 2002 je to pořád dokola. Mraky cestování a krátký čas na odpočinek. V určité fázi kariéry se prostě musíte zastavit a zvolit další směr. U mě ta fáze nastane po Euru. Podle čeho se rozhodnete?

Spíš podle pocitu, ne podle výsledku.

Sportovci obvykle chtějí končit na vrcholu.

Máme hrozně těžkou skupinu, takže to tím nechci podmiňovat. Bez ohledu na to, jak ve Francii skončíme, si během prázdnin sednu a rozseknu to.

Jaké existují varianty?

Pokračovat. Pozastavit. Skončit. Rozhodnu se, než začne kvalifikac­e o mistrovstv­í světa.

Pokud skončíte, všichni vás budou přemlouvat, ať pokračujet­e.

Proto musím být rozhodnutý napevno.

Už teď máte v reprezenta­ci odehráno 118 zápasů, což je rekord. Ktomu jste poosmé fotbalisto­u roku. Co to pro vás znamená?

Krásné razítko, že práci, kterou dělám, někdo oceňuje. Osobní zadostiuči­nění, že se pořád držím na úrovni. Každý rok si říkám totéž: Jsi na vrcholu, tak se snaž, abys tam zůstal.

Daří se vám to výjimečně dobře.

Ale není to samozřejmé. Člověk pořád potřebuje správnoumo­tivaci.

Co je váš motor?

Víra, že se můžu pořád zlepšo- vat. A pokud ne zlepšovat, tak se minimálně držet na stejně vysoké úrovni. Cena pro nejlepšího hráče Česka je jen potvrzení: Vidíš, pracuješ dobře, tak má cenu pokračovat.

Zlatan Ibrahimovi­c je švédským fotbalovým králem už desetkrát. Láká vás taková meta?

Nepřemýšlí­m nad tím. Nikdy jsem si nedával za cíl, že musím vyhrát třikrát, pětkrát, sedmkrát.

Fotbalista roku: 1. Petr Čech (Chelsea/Arsenal) 649 bodů, 2. David Lafata (Sparta) 366, 3. Vladimír Darida (Hertha) 300, 4. Jaroslav Plašil (Bordeaux) 132, 5. Milan Škoda (Slavia) 125. Nikdy jsem si neříkal: A příště chci být fotbalisto­u roku zase. Toužil jsem podávat co nejlepší výkony. Že mě to přivedlo k tolika trofejím, to je odměna.

Poslyšte, troufl byste si chytat do čtyřiceti?

Tady a teď říkám ano. Dokud budu vědět, že ráno vstávám a jsem stoprocent­ně připravený a motivovaný věnovat se tréninku, moje kariéra pojede dál. Ještě záleží na tom, jak dlouho vydrží moje tělo. Zatím drží, nerozpadá se.

Zrovna léčíte poraněný lýtkový sval, už dvacet dní jste nechytal.

Ale po reprezenta­ční pauze už bych měl být v pořádku. Není to nic vážného. Pořád mám motivaci, pořád se těším na každý trénink, mám drajv.

I kvůli tomu, že jste loni překonal osobní krizi a odešel z Chelsea do Arsenalu?

Byl to impulz, který shodou okolností přinesla generační výměna. V Chelsea jsem sice chytal málo, ale když už jsem dostal šanci, ověřil jsem si, že na to pořád mám. Nebyl jsem připravený sedět na lavici a užívat si toho, jak jsem měl pěknou kariéru. Taky mi ta sezona ukázala, jak moc mi chybí, když nejsem víkend co víkend v zápřahu. Potřebuju to! Minimálně potřebuju vědět, že mám šanci bojovat o pozici jedničky, což je pocit, který jsem ztratil, když přišel Thibaut Courtois.

Mimochodem, co váš klubový parťák Tomáš Rosický? Věříte, že se stihne uzdravit a zahrajete i spolu na Euru? Oba byste se tam mohli loučit s českým dresem.

Tomáš dělá pokroky a lékaři jsou spokojení. Podle všeho by mohl do konce sezony ještě odehrát pár zápasů. A pevně věřím, že do Eura bude fit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia