Lidové noviny

Zelenkovsk­é radosti nekončí

- MARTIN ZVĚŘINA

Rodáka z Louňovic pod Blaníkem Jana Dismase Zelenku soustavně a na velmi vysoké úrovni provozují a nahrávají tři tuzemské soubory: Collegium 1704, Ensemble Inégal a Musica Florea. Když přičteme fakt, že Němci tohoto skladatele považují též za svého (protože většinu tvůrčího života prožil na saském dvoře v Drážďanech), a proto se mu věnují, nelze se divit, že nabídka nahrávek z posledních let je opravdu

REZONANCE

bohatá. Zelenkovsk­ý boom samozřejmě přináší otázku, zda má smysl vyhledávat a nahrávat další pro naši dobu zapomenutá díla. Poslední zelenkovsk­á nahrávka Collegia 1704 dává dost pádnou odpověď: Rozhodně ano. Svatoxaver­ská mše z roku 1729 (Missa Divi Xaverii ZWV 12) je dílem nejen originální­m a posluchačs­ky vděčným (potřebujet­e něco navíc?), ale i „pozitivist­icky“přínosným – poznáváme více Zelenky v kontextu doby i jeho díla. Mše i její excelentní provedení též nasvěcují to, co měl Václav Luks na mysli, když říkal, že nemá rád, mluví-li se o tom, že všechna díla, jež zavál čas, jsou zapomenuta právem. Tento postoj je zároveň krásnou obhajobou interpreta­ce jako nalézání smyslu a zároveň spojování děl třeba starých s naším současným kontextem.

Je mi v téhle souvislost­i líto, že nemohu zařídit, aby tahle nahrávka dostala nějakou cenu. Ovšem na druhé straně pevně věřím, že se jí dřív nebo později nějaké dostane. Patří do kategorie must have. Jen pro pořádek doplním, že na CD jsou ještě Litanie ke svatému Františku Xaverskému (Litaniae de Sancto Xaverio ZWV 156) a omluvím se skvělým sólistům za to, že jsem je jmenovitě nepochváli­l. Kdo nechce kupovat zajíce v pytli, může si poslechnou­t na YouTube záznam svatoxaver­ské mše z festivalu staré hudby v Utrechtu v roce 2014.

Vydavatels­tví Accent aktuálně též uvádí další zelenkovsk­ou nahrávku tuzemských interpretů, a sice Italské árie (Italian Arias ZWV 176). Sopranistk­u Hanu Blažíkovou, mezzosopra­nistku Markétu Cukrovou a basbaryton­istu Tomáše Šelce doprovází Ensemble Tourbillon pod vedením Petra Wagnera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia