Lidové noviny

7.45 útok na letiště Zaventem, 14 obětí

- MILAN ROKOS

BRUSEL/PRAHA Rušné úterní ráno na bruselském letišti Zaventem. V odletové hale náhle zazní výkřik v arabštině a vzápětí se ozve ohlušující exploze. „Slyšel jsem dva velmi silné výbuchy. Cítil jsem, jak se budova otřásá. Všude bylo plno kouře a prachu. Šel jsem směrem kmístu exploze, odkud přicházeli otřesení a šokovaní lidé,“popsal teroristic­ký útok na letišti přímý svědek – reportér televize Sky News Alex Rossi.

K výbuchům došlo u přepážky společnost­i Brussels Airlines a u recepce American Airlines. Policie rychle odhalila, že v jednom případě šlo o útok sebevražed­ného atentátník­a, druhou výbušninu pak teroristé odpálili na dálku. Poté, co vybuchla první bomba, se lidé dali na útěk směrem k východu. Právě tam je zastihla druhá nálož. V hale se začaly hroutit stropy a lidé v panice utíkali. Na zemi leželo v krvi mnoho obětí, mnozí z nich s utrženými končetinam­i. Oba výbuchy nepřežilo nejméně 14 lidí a téměř stovka dalších je zraněná, někteří z nich byli včera v kritickém stavu. Jeden z pasažérů natočil situaci krátce po výbuchu na mobilní telefon. Děsivý obraz zkázy, zachycujíc­í přeživší i dvě mrtvá těla, včera odvysílala belgická televize.

Nálož byla ukrytá v kufru

Podle veřejnoprá­vní stanice VRT našli policisté ještě jednu nevybuchlo­u bombu, ale také nepoužitý sebevražed­ný pás a útočnou pušku značky Kalašnikov. Tato zbraň se stala poznávacím znamením pro teroristic­ké útoky inspirovan­é hnutím Islámský stát, poznamenal­a agentura Reuters.

Nejmenovan­ý americký bezpečnost­ní činitel pak řekl, že nejméně v jednom případě použili zřejmě teroristé nálož ukrytou v kufru. Američané byli i mezi obětmi: například tři představit­elé mormonské církve byli zraněni. Národnost dalších obětí do konce vydání LN nebyla známa.

Nejméně jedna z náloží použitých při útoku na letišti obsahovala hodně hřebíků. Podle lékaře Marka Decramera z nemocnice Gasthuisbe­rg v Lovani utrpěli mnozí lidé zlomeniny a hluboké rány způsobené sklem a hřebíky.

Ve chvílích výbuchu se v celé letištní budově nacházelo více než dva tisíce lidí.

Policie objekt uzavřela a snažila se co nejrychlej­i evakuovat všechny lidi. Nebylo jasné, zda výbuchy nebudou pokračovat. Poté až do půl čtvrté odpoledne prohledáva­la areál kvůli případným dalším zbraním.

Úřady včera obyvatele i návštěvník­y Bruselu požádaly, aby se letišti vyhnuli, Zaventem zůstával zavřený. Mimo provoz bude letiště minimálně i dnes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia