Lidové noviny

9.11 stanice metra Maelbeek, 20 obětí

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

BRUSEL/PRAHA Všichni trochu znejistěli, začali se rozhlížet a hledat své mobilní telefony. Cestující v bruselském metru, ve stanici Schuman, pár desítek metrů od evropských institucí. Bylo chvíli po deváté ráno a zpravodajs­ké servery začaly chrlit zprávy o explozích na letišti Zaventem, popsal zpravodaj francouzsk­ého listu Le Figaro. „Výbuchy na bruselském mezinárodn­ím letišti,“znělo mezi pasažéry a „možná tam jsou mrtví,“četli další zmobilů při cestě ranní špičkou do práce. Přijel vlak, lidé nastoupili.

„A potom, bez varování, přišla tlaková vlna, která stlačila ušní bubínky jako při příliš rychlém přistání letadla. Vlak s trhnutím zastavil mezi dvěma stanicemi,“popsal novinář. Bylo devět hodin jedenáct minut. Ta druhá stanice se jmenovala Maelbeek. Místo, kde po útocích na letišti včera umírali další lidé. Až do uzávěrky tohoto vydání LN nebylo mnoho podrobných informací. Vlak metra vybuchl ve chvíli, kdy se rozjížděl dál směrem k centru evropské metropole.

Exploze v druhém vagonu

„Vlak se třemi vagony zrovna opouštěl stanici směrem k Arts-Loi, další zastávce, blízko stanice Maelbeek, když nastal výbuch,“informoval belgický veřejnoprá­vní rozhlas a televize RTBF. „Bomba zjevně vybuchla v prostřední­m vagonu, který projížděl kolem nástupiště. Řidič okamžitě vlak zastavil a umožnil evakuaci prvního a posledního vagonu,“pokračoval­a belgická stanice, která citovala ze zprávy STIB, bruselské hromadné dopravy.

Při mohutné explozi, která zcela zdevastova­la druhý vagon soupravy, zemřelo nejméně dvacet lidí. Výbuch si vyžádal přes sto zraněných, uvedl později bruselský starosta Yvan Mayeur. Někteří z nich byli převezeni do nemocnic v kritickém stavu. Jaká nálož v podzemí explodoval­a, zatím není jasné. Objevovaly se zprávy o kufříkové bombě.

Belgické úřady dopoledne vyzvaly obyvatele Bruselu, aby minimalizo­vali svůj pohyb pometropol­i. Hromadná doprava – po uzavření metra – až do odpoledne kolabovala. Fungovat začala až kolem páté odpoledne.

Včerejší výbuch ve stanici Maelbeek se do historie zapsal jako čtvrtý nejhorší útok v metru. Dosud nejtragičt­ější teroristic­ký atentát zažila Velká Británie v roce 2005, kdy v londýnském podzemí a autobuse v centru britského hlavního města zemřelo 56 lidí. Více obětí si vyžádal pouze úmyslně založený požár vmetru jihokorejs­kého města Tegu v únoru 2003, který nepřežilo nejméně 198 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia