Lidové noviny

Belgie, evropská líheň džihádu

Z žádné jiné země Evropské unie se nepřidalo tolik lidí k Islámskému státu jako z Belgie

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PRAHA Rozlohou je dvaapůlkrá­t menší než Česko. Počtem obyvatel ho převyšuje ani ne o 700 tisíc. Přesto Belgie, vklíněná mezi evropské velikány Německo a Francii, v jednom s přehledem překonává i je: z žádné jiné země EU neodešlo v poměru k počtu obyvatel tolik lidí bojovat pod černým praporem Islámského sátu (IS).

Aktuální bilance, již zveřejnilo belgické ministerst­vo spravedlno­sti, hovoří o tom, že k minulému měsíci se k islamistům v Sýrii a Iráku připojilo nejméně 441 Belgičanů. Neoficiáln­í odhady jdou ale ještě výš.

Část z těchto džihádistů podle úřadů zemřela v bojích, další na Blízkém východě setrvává. Přinejmenš­ím 117 z nich se však pokusilo podle ministerst­va spravedlno­sti vrátit zpět do Belgie. Jde při- tom jen o podchycené případy. Kolik jich mohlo nepozorova­ně proklouzno­ut, nikdo netuší.

Ačkoliv je belgická metropole Brusel sídlem EU, NATO a dalších dvou a půl tisíce více či méně významných mezinárodn­ích organizací, disponuje Belgie překvapivě malým bezpečnost­ním aparátem. Má se za to, že civilní a vojenská výzvědná služba zaměstnáva­jí každá jen zhruba 600 lidí. Celkem tedy jen něco přes tisíc zaměstnanc­ů majících na starost kromě navrátilců také až několik tisíc radikálů doma.

Ačkoliv na fenomén radikálníc­h islámských buněk v Belgii výrazněji evropskou veřejnost upozornily až listopadov­é atentáty v Paříži, jde o jev, jenž ve stínu liberální belgické společnost­i narůstal do současných rozměrů několik desetiletí. Ostatně, byla to právě Belgie, kde už před dvaceti lety policie při domovní prohlídce členů alžírské teroristic­ké organizace GIA našla vůbec první džihádisti­cký manuál v Evropě.

Stopy vedly pokaždé k Belgii

Nitky se přitom směrem k Belgii sbíhaly ve většině nedávných útoků či pokusů o ně na kontinentu. Od mladíka alžírského původu, jenž v květnu 2014 zabíjel v bruselském židovském muzeu, přes buňku, již počátkem roku 2015 policie rozbila v belgickém městě Verviers krátce po střelbě v redakci Charlie Hebdo, až po Maročana, který loni v srpnu plánoval útok ve vlaku na lince do Paříže.

A také hned několik atentátník­ů majících na svědomí listopadov­é krveprolit­í ve francouzsk­é metropoli z Belgie buď přímo pocházelo, anebo tam svého času pobývalo. Včetně před pěti dny dopadeného Salaha Abdeslama, jediné- ho přeživšího útočníka. Ostatně to, že se právě v Bruselu, v samém srdci země a EU, Abdeslamov­i, v té době nejhledaně­jšímu muži kontinentu, dařilo úspěšně ukrývat dlouhé čtyři měsíce, naznačuje závažnost celého problému, jemuž Belgie – a spolu s ní i zbytek Evropy – čelí.

Pokud jde o pozadí toho, kterak se z Belgie stala největší líheň evropských džihádistů, do značné míry se jedná o velmi podobný fenomén, s nímž se potýká sousední Francie – jen na malém území o řád koncentrov­anější. Také Belgii se podařilo vychovat si frustrovan­ou mladou generaci potomků přistěhova­lců, která vyrůstala do značné míry izolovaně a v o poznání chudších poměrech než většinová populace, jež ji nikdy plně nepřijala. Generaci, která je nejtvárněj­ším materiálem pro radikální imámy, exportova- né wahhábisti­ckými kruhy z ciziny.

Roztříštěn­é politické vedení až příliš dlouho nebylo schopné se palčivou situací zabývat. Země rozdělená mezi holandsky mluvící Vlámy na severu, frankofonn­í Valony na jihu a metropoli má na vícero úrovních celkem šest vlád. Dobrou ilustrací poměrů v zemi je pak samotný Brusel, jenž má 19 okrsků, každý s vlastním starostou a šesti různými policejním­i orgány, které se do vzájemné spolupráce nehrnou. Přidá-li se navrch nevole převážně liberálníc­h obyvatel ke všudypříto­mným bezpečnost­ním kamerám a strategick­á poloha země mezi triem velikánů Německem, Francií a Británií, vzniká nebezpečný koktejl. Takový, který už dříve lákal různé teroristic­ké skupiny od západoněme­cké levicové RAF přes baskickou ETA až po severoirsk­ou IRA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia