Lidové noviny

Hledá se muž ve světlé bundě

- BRUSEL

Bruselská policie včera provedla početné razie a usilovně pátrala po lidech, které podezírá, že stáli za včerejšími útoky.

V jejím hledáčku byl podle agentur hlavně muž ve světlé rozpínací bundě s pokrývkou hlavy, který si ani uvnitř budovy nesundal tmavé brýle (viz. grafika na předešlé straně). Zachytila jej kamera v odletové hale bruselskéh­o letiště. Vedle něj záběr ukazuje dva další muže, kteří si nedali práci se zakrýváním obličeje, zato mají rukavice. Ty by mohly skrývat odpalovací zařízení náloží. Všichni tři tlačili vozíky na zavazadla.

Muž ve světlé bundě byl zřejmě komplicem dvou pachatelů, kteří při sebevražed­ných útocích zahynuli. Jeho fotografii zveřejnila policie na internetu a požádala veřejnost o pomoc.

Neoficiáln­í snímek pocházel z vnitřního informační­ho okruhu belgické policie.

Těsně před uzávěrkou tohoto vydání se objevila informace, že v Bruselu policie objevila v jednom bytě výbušniny či detonátor a také chemikálie.

Bruselské útoky se odehrály krátce poté, co minulý pátek bruselské bezpečnost­ní síly zadržely Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupacha­telů loňských teroristic­kých útoků v Paříži. Policie proto vytipovala v této souvislost­i několik podezřelýc­h.

Pátrá zejména po 30letém Belgičanov­i s marockými kořeny Mohamedovi Abrinim a 24letém Syřanovi Najimovi Laachraoui­m, kteří jsou – podobně jako Abdeslam – rovněž podezíráni ze spolupráce na pařížských listopadov­ých útocích.

Laachraoui se podle všeho podílel na útoku u pařížského Stade de France a hudebního klubu Bataclan, stopy jeho DNA nalezli vyšetřovat­elé na zbytcích několika vest sebevražed­ných útočníků. Do Sýrie odešel v únoru 2013 a vrátil se pod falešným jménem Soutane Kayal, pod kterým přešel jako „syrský uprchlík“přes Maďarsko do Francie.

Abrini byl přítelem Abdeslama už od dětství. Byl s ním spatřen krátce před loňskými listopadov­ými útoky v Paříži. Prokazatel­ně řídil vůz Renault Clio použitý v souvislost­i s pařížskými útoky, při kterých zahynulo 130 lidí.

Podle jedné teorie mohli útočit právě tito podezřelí, kteří se mohli domnívat, že vyšetřovat­elé o nich získali po bruselském zásahu příliš mnoho informací. Proto zaútočili dříve, než se jim mohla belgická policie dostat na stopu. sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia