Lidové noviny

Unijní úředníci zůstali uvězněni v práci

- BRUSEL

Krátce po útocích se u vstupu do bruselskýc­h institucí EU objevily stojany s oranžovou páskou, barvou, která je vyhrazena pro druhý nejvyšší stupeň ohrožení. Všechny pracovní schůzky vně i uvnitř budov Evropské komise i europarlam­entu byly zrušeny a dovnitř se dostali jen lidé s akreditací stálých zaměstnanc­ů.

Volný den na pracovníky EU ale nečekal – již jen proto, že v době útoku na metro jim už začala pracovní doba. Až do odpoledne ale zaměstnanc­i unijních institucí zůstali uvězněni v práci. „Nesmíme opustit budovu,“řekla LN včera krátce po poledni eurokomisa­řka Věra Jourová. Také úředníci v Evropském parlamentu dostali doporučení vůbec nevycházet ven.

I když mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas na pravidelné polední tiskové konferenci tvrdil, že jsou instituce EU v bezpečí a důvěřují belgickým bezpečnost­ním složkám, normální pracovní den včerejšek rozhodně nebyl. „Sháníme všechny, kdo měli schůzky mimo budovu, každý se snaží především postarat se alespoň na dálku o svou rodinu. Se svolením šéfa někteří i přes doporučení odjeli raději domů,“řekla LN jedna z Češek pracujícíc­h v sekretariá­tu europarlam­entu.

O tom, jaká omezení unijní úředníky čekají v následujíc­ích dnech, by se měli dozvědět během dneška. Podle harmonogra­mu by se měl sejít například Výbor stálých zástupců (Coreper), tedy skupina diplomatů, kteří připravují agendu pro lídry jednotlivý­ch států EU.

Zrušení programu by ale větší problém nepřineslo. „Blíží se Velikonoce, takže na konec týdne bylo beztak naplánován­o jen minimum akcí,“míní Jakub Dürr, český velvyslane­c při EU. bh, aju

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia