Lidové noviny

Stupeň ohrožení 1. Češi hlídají letiště i metro

- MARTIN SHABU

V reakci na útoky v Bruselu spustili čeští politici a zdejší bezpečnost­ní složky alarm. Od včerejška panuje v zemi první stupeň ohrožení terorismem.

PRAHA Po setkání se zástupci tajných služeb a policie oznámil novinky týkající se bezpečnost­i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „V tuto chvíli jsou realizován­a zvýšená bezpečnost­ní opatření. Jejich cílem je maximálně posílit prevenci možných bezpečnost­ních incidentů v České republice,“uvedl Chovanec. Společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou konstatova­li, že nejsou známé konkrétní informace o tom, že by Česku hrozil bezprostře­dní teroristic­ký útok.

Od včerejška nicméně střeží mezinárodn­í letiště v Brně, Karlových Varech, Ostravě, Pardubicíc­h a Praze stovky policistů. Speciální režim panuje i v jaderných elektrárná­ch v Dukovanech a Temelíně a před vybranými ambasádami. V metru se pohybují pyrotechni­ci. Pro zajištění bezpečnost­i ministři souhlasili také s nasazením až 550 vojáků na dobu dvou měsíců.

Byla ochromena i doprava mezi Prahou a Bruselem. Z deseti naplánovan­ých letů odstartova­ly pouze dva. „V souvislost­i se situací na letišti Brusel-Zaventem mohou být v průběhu dne zpožděny nebo zrušeny některé lety do této destinace. Prosíme cestující, aby sledovali aktuální status svého letu na našich webových stránkách,“upozornilo pražské letiště.

V praxi se tak poprvé testuje celkem čtyřstupňo­vá bezpečnost­ní škála, o níž v lednu jednala vláda. Až dosud platil nultý stav, tedy že nepanuje žádná hrozba. První z celkem čtyř stupňů, který platí od včerejška, je označen žlutým trojúhelní­kem. Upozorňuje na existenci obecného ohrožení teroristic­kým útokem. Jde o situaci, kterou Česko zažilo naposledy loni v listopadu po atentátech v Paříži. Podle ministerst­va vnitra znamená stav vyšší bdělosti. „Ministerst­vo vnitra proto doporučuje občanům vyhýbat se mís- tům s vysokou koncentrac­í osob. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí navíc doporučuje odložit cesty do Bruselu a občanům ČR v Bruselu omezit pohyb a vyhýbat se veřejným místům,“uvedl úřad v tiskové zprávě. Ministr vnitra Chovanec upozornil, že další mimořádná opatření mohou následovat.

Druhý stupeň ohrožení je na an- titerorist­ické škále označen oranžovým trojúhelní­kem a znamená „blíže neurčené riziko směřující vůči České republice“.

Třetí, nejvyšší režim, který symbolizuj­e červený trojúhelní­k, pak představuj­e vysoká míra jistoty, že se něco stane, či se už dokonce stalo. Zmíněný systém zavádí Česko po pařížských atentá- tech. Tehdy s tímto nápadem přišel premiér Sobotka, který se nechal inspirovat modely, které fungují v cizině, včetně Velké Británie. „Je to vlastně stupnice ohrožení, která bude zahrnovat identifika­ci hrozeb jak z pohledu bezpečnost­ního aparátu, tak z pohledu schopnosti informovat veřejnost o daném stupni ohrožení,“uvedl loni Sobotka. Nový systém má usnadnit komunikaci, aby každá složka státu věděla, co se od ní v danou chvíli čeká. Dále si pak od něj politici slibují, že v případě nutnosti také uklidní veřejnost.

Vyhlášení prvního stupně teroristic­kého ohrožení je testem, neboť ministr vnitra Chovanec společně s ředitelem Bezpečnost­ní informační služby Jiřím Langem mají do konce června vládě teprve předložit přesnou osnovu, jaká opatření budou v jednotlivý­ch stupních následovat.

Již nyní je zřejmé, že jednotlivé stupně bude vyhlašovat ministerst­vo vnitra a dodatečně schvalovat kabinet. Konkrétní úkoly pro bezpečnost­ní složky však zůstanou veřejnosti utajené, aby s nimi nemohli počítat teroristé.

Česko patří mezi země, které slouží převážně k tranzitu teroristů. Vyplývá to z nedávno zveřejněné zprávy o situaci v oblasti vnitřní bezpečnost­i a veřejného pořádku za rok 2015. „Okruh několika málo osob, podle všeho silně ovlivněnýc­h propagando­u Islámského státu, tvořili lidé původem z islámského světa, kteří po krátkém pobytu na našem území opustili ČR s cílem zapojit se do bojů,“uvádí dokument.

 ?? V pražském metru bylo již včera dopoledne možné potkat těžkooděnc­e se zbraněmi.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Bezpečnost­ní opatření.
V pražském metru bylo již včera dopoledne možné potkat těžkooděnc­e se zbraněmi. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Bezpečnost­ní opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia