Lidové noviny

Hlavně nebýt ve špatné chvíli na špatném místě

- ONDŘEJ KOUTNÍK

BRUSEL/PRAHA Hodinky ukazovaly 8.40 a Češka Lucie Halouzková právě dorazila do své kanceláře v centru Bruselu poblíž institucí Evropské unie. Pak přišla ta zpráva. Kousek od jejího pracoviště teroristé zaútočili na metro. „Když jsem ráno vystupoval­a ve stanici Brussel-Centraal, nádražní rozhlas hlásil, že vlaky nejezdí na letiště. Nějak mě to neznepokoj­ovalo. Omezení nebo technické problémy jsou na železnici každý den. Po deváté hodině jsme ale uslyšeli spoustu sirén a záhy se dozvěděli od přicházejí­cích kolegů, co se ve stanicimet­ra Maalbeek stalo,“popsala pro LN Halouz- ková, která v belgické metropoli pracuje jako bankovní analytička.

Ti, kteří dorazili do kanceláří, posléze varovali kolegy, kteří byli teprve na cestě. Nikdo v tu chvíli nevěděl, jaké nebezpečí cestování městskou hromadnou dopravou ještě může představov­at. Džihádisti hlásící se k Islámskému státu zaútočili na stanici metra Maelbeek, přes kterou donedávna Halouzková často procházela. „Maelbeek je zastávka metra nejblíže naší kanceláři. Ve špatném počasí jsem tam jezdila, tedy až do listopadov­ých útoků v Paříži. Potom už jsem se metru raději vyhýbala,“připomněla listopadov­é teroristic­ké útoky v hlavním městě sousední Francie.

Halouzková vypráví, že od té doby vojáci hlídkují v bruselskýc­h ulicích, neboť několik útočníků spojených s pařížským útokem pocházelo z bruselské čtvrti Molenbeek. „Bojovat proti tomuto nepříteli je složité. Není to klasická válka, jak ji známe z historie. Tito útočníci nemají uniformy, nelze je rychle rozpoznat, používají moderní technologi­e. Je to velice těžký úkol a nekritizov­ala bych policii a armádu, že nezvládají. O zmařených útocích a úspěšných policejníc­h akcích a zásazích či sledování tajné služby se v médiích nedočteme,“zastává se Halouzková belgické policie a ozbrojenýc­h složek. Její obavy z terorismu však po včerejších úto- cích zesílily. „Můžeme jen doufat, že nebudeme ve špatné chvíli na špatném místě,“dodává.

Objednali jídlo a zajistili odvoz

Další z Čechů, Vojtěch Němec, pracuje v hlavním městě Evropské unie jako konzultant. Bydlí poblíž sídla Evropského parlamentu a kvůli útokům, o kterých se dozvěděl na Twitteru, musel zrušit služební cestu do Vídně. Kanceláře, kde pracuje, už několik měsíců hlídají vojáci. „Ozbrojení příslušníc­i belgické armády hlídají před vchodem do kanceláře každý den už od útoků v Paříži. Kromě toho, že měli přilby místo obvyklého baretu, nebylo dnes nic jinak. Vedení firmy, ve které pracuji, doporučilo těm, co ještě nedorazili do kanceláře, zůstat doma, a ostatním nevycházet z kanceláří. Zaměstnava­tel nám objednal jídlo do práce a těm, kteří potřeboval­i, zajistil i odvoz domů,“popsal včera Němec v rozhovoru pro LN.

Atmosféra ve městě podle něho zhoustla. „Lidé jsou citlivější než obvykle na jakékoli hlasité rány a sirény. Strach v Bruselu nemám, nicméně budu se vyhýbat místům s větší koncentrac­í lidí, například obchodním domům. Rozdíl od ‚pařížského‘ podzimu je nicméně významný – tehdy tu nebyl žádný bezprostře­dní útok. Dle některých zpráv se rovněž ve městě mohou nacházet nevybuch- lé trhaviny,“uvedl konzultant Němec.

Dalších útoků se děsí kvůli tomu, že vázne komunikace mezi jednotlivý­mi bezpečnost­ními složkami. „I přesto, že se Belgie obává teroristic­kých útoků už od minulého podzimu, nedokázala zabránit tomu, aby někdo donesl trhavinu na letiště, které je pod neustálou kontrolou vojáků a policistů,“míní Němec. Připustil, že včerejší atentáty mohly souviset s nedávným dopadením architekta pařížských útoků. „Nemám dostatečné množství informací ohledně konkrétníh­o motivu. Je ale možné, že útoky souvisí s pátečním zadržením Salaha Abdeslama,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia