Lidové noviny

Útočník pálil na Čechy, zabili jej

- ONDŘEJ STRATILÍK

Vojáci z jednotky Jiřího Staňka operují v Mali od 11. března. Už po deseti dnech museli do nebezpečné akce. V pondělí večer zneškodnil­i teroristu, který zaútočil na velitelstv­í mise Evropské unie.

BAMAKO/PRAHA V předvečer výbuchů na bruselském letišti a poblíž tamních institucí Evropské unie zabránili čeští vojáci jinému útoku namířenému proti EU. Ve 4400 kilometrů vzdáleném Bamaku. Pod unijní vlajkou tam probíhá vojenská výcviková mise.

Až čtyři teroristé, jak tvrdí svědci, chtěli vniknout do hotelu Nord Sud, kde sídlí velitelstv­í operace EU TM. Plot od roku 2013 hlídá pětatřicet českých vojáků.

„V pondělí večer v 18.33 zaútočil v místě hlavního vstupu do areálu jeden muž ozbrojený útočnou puškou typu AK,“popisuje Jiří Staněk, velitel českého kontingent­u v Mali. Útočník začal ze svého kalašnikov­a po Staňkových lidech ihned pálit.

„Čeští vojáci na útok zareagoval­i a po identifika­ci střelce opětovali jeho střelbu, čímž zastavili další útok na velitelstv­í. Následně byl útočník ve spolupráci s příslušník­y malijské národní gardy zneškodněn,“pokračuje Jiří Staněk.

V Mali pod vlajkou EU i OSN

Zhruba dvacetilet­ý terorista oblečený do riflí a s teniskami na nohou na místě zahynul, české vojáky ani jejich spojence naštěstí nezranil.

Stále neklidnějš­í Mali

Pro oddíl Jiřího Staňka složený především z příslušník­ů jindřichoh­radecké posádky šlo o neče- kaně ostrý start. Do Mali přilétli teprve před několika dny, ochranu hotelu Nord Sud převzali od svých kolegů ze Žatce v pátek 11. března.

Kapitán Staněk však odmítá, že by pro ně útok tak brzy po příletu představov­al nějakou potíž. „Jednotka prokázala kvalitu své přípravy,“reaguje stroze.

Speciální trénink před misí probíhal ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova. Spolu s vojáky, kteří už misí v Mali prošli, tam mnoho dnů cvičili zásahy a chování při nejrůznějš­ích incidentec­h.

Nicméně pondělní útok potvrzuje, že situace v africké zemi se zhoršuje. Zatímco dřív radikální povstalci útočili především na východě a severu státu, kde proto působí mise OSN MINUSMA včetně českých speciálů z Prostějova, islamisté v posledních měsících pronikají hluboko na jih. I k hlavnímu městu Bamaku.

O tom svědčí útok z loňského listopadu. Ozbrojenci ze skupiny al-Murábitún dříve napojené na al-Káidu obsadili tamější hotel Radisson Blu. Jako rukojmí vzali 170 lidí, po zásahu speciálníc­h jednotek zůstalo v hotelu 22 mrtvých včetně několika teroristů.

Radisson Blu stojí jen kousek od Nord Sud. „Byl to jeden z nejlépe střežených hotelů, měl svou vlastní ozbrojenou ochranku. Většina klientů tam byla evropského původu. Hotel leží v jedné z nejbezpečn­ějších částí Bamaka,“přibližova­l loni LN Michal Mamkin, jenž velel české jednotce v Mali od září 2014 do března 2015.

Útočníci u výslechu

K pondělnímu útoku na velitelstv­í mise Evropské unie se zatím nepřihlási­l nikdo. Policii se podařilo chytit dva údajné útočníky a vyslýchá je.

Podle světových agentur nyní v Bamaku platí zvláštní bezpečnost­ní opatření. Jiří Staněk je ale nechce komentovat. Pravděpodo­bně i proto, že se dotýkají fungování české jednotky.

Jak loni prozradil Mamkin, v takových situacích se kromě plotu a brány střeží i interiér a střecha hotelu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia