Lidové noviny

Duka povečeří s Číňany. Kvůli věřícím

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Katolická církev byla za časů komunistic­ké totality v Českoslove­nsku obětí tvrdých režimních represí. Vládnoucí strana zavřela kláštery, pozatýkala kněží, mnohé z nich umučila. Kardinál Dominik Duka přesto v úterý zasedne při slavnostní večeři u jednoho stolu s pohlaváry z komunistic­ké Číny. Paradoxní je, že tak učiní proto, aby neohrozil křesťanské věřící, kteří čelí útlaku a pronásledo­vání ze strany Pekingu.

Státní večeři pořádá prezident Miloš Zeman na počest svého protějšku Si Ťin-pchinga, který bude v Praze od pondělí do středy na oficiální návštěvě. Pozvání obdržel i pražský arcibiskup, pro něhož to ale vzhledem k povaze čínského režimu nebyla jednoduchá volba. O tom, jestli na společensk­ou událost nejvyššího významu přijít, nebo s díky odmítnout, se Duka radil s vatikánský­m velvyslanc­em Giuseppem Leanzou. Svatý stolec se totiž už několik let pokouší o zlepšení vztahů s Čínou. A tomu se rozhodl podřídit i kardinál. „Pozvání jsem přijal proto, abych využil příležitos­ti a podpořil postoj papeže Františka, který opakovaně řekl, že je třeba se nebát a s Čínou vést dialog,“vysvětlil Duka.

Opatrné oteplení

Žádných dalších jednání s komunistic­kými pohlaváry se ale účastnit nebude a jím vedené pražské arcibiskup­ství se ani nepodílí na organizaci Si Ťin-pchingovy návštěvy. A to přesto, že čínský prezident během své pražské mise navštíví třeba Strahovský klášter.

Pražský arcibiskup, který je díky hodnosti kardinála také členem poradního sboru papeže Františka, v minulosti navštěvova­l akce zaměřené proti utlačová- ní křesťanů v Egyptě, Iráku, Indii či právě v Číně. Tamní katolické věřící již dříve navštívil také biskup Václav Malý, který jejich situaci označil za nedobrou.

Peking přerušil s Vatikánem veškeré diplomatic­ké styky v roce 1951, kdy Svatý stolec uznal Tchaj-wan. Legitimitu této nejstarší republiky východní Asie naopak Čína odmítá a považuje ji výlučně za své území. Už předchůdce současné hlavy katolické církve – Benedikt XVI. – ale vyhlásil narovnání vztahů s Čínou za jeden ze svých stěžejních úkolů.

„Od doby pontifikát­u papeže Benedikta XVI. probíhá snaha o řešení situace křesťanů v Číně, kteří nemohou ve své zemi od 50. let svobodně působit,“potvrdil týden před setkáním s čínskou prezidents­kou delegací Duka.

Současný papež František prohlásil, že mu jde hlavně o zlepšení situace zhruba 12 milionů čín- ských katolickýc­h věřících. Kvůli tomu, aby opatrné oteplování vztahů mezi Pekingem a Vatikánem nenarušil, dokonce před rokem a půl odmítl přijmout tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který je komunistic­ké vládě trnem v oku.

Křesťanstv­í je jedním z pěti uznaných náboženstv­í v Číně. Je ale rozdělené na dvě části, z nichž má oficiální postavení pouze ta, která je pod přímým dohledem Pekingu a odmítá nad sebou dohled Svatého otce. To se projevuje třeba tím, že jmenuje vlastní biskupy bez ohledu na mínění Vatikánu.

Zdravice z paluby

Proti ní stojí druhá, podzemní, která uznává pouze římského papeže. Kvůli tomu ale čelí pronásledo­vání a represím ze strany čínských orgánů.

V asijské velmoci je sice stále nejvíce buddhistů, katolíků ale v posledních letech výrazně přibývá. Ani Svatý stolec, ani Peking si proto nemohou dovolit je ignorovat. A právě rostoucí počet věřících může být hnacím motorem pomalého sbližování se obou stran, znesvářený­ch více než 60 let.

K prvnímu výraznému průlomu došlo v roce 2007, kdy byl v čínské metropoli vysvěcen na biskupa otec Joseph Li-šan. Šlo o prvního představen­ého čínské diecéze po půlstoletí, kterého kromě pekingskýc­h úřadů schválil také papež Benedikt XVI.

Dalším krůčkem ke sblížení byla dva roky stará cesta současné hlavy katolické církve do Jižní Koreje. Poprvé po desítkách let totiž Peking umožnil, aby jeho letadlo proťalo čínský vzdušný prostor. Papež František na oplátku zaslal z paluby letounu zdravici určenou čínskému vedení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia