Lidové noviny

Přivítá 21 salv

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Včera večer mělo být v zahradách Pražského hradu odpáleno 21 oslavných dělostřele­ckých salv. Hrad totiž trénoval na příjezd čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Cvičení sice proběhlo, zkoušky děl se ale odložily. Důvodem byly včerejší teroristic­ké útoky na bruselském letišti a v metru.

I tak ale Hrad nejvyššího představit­ele komunistic­ké země oslavnými salvami poctí. „Při uvítání čínského prezidenta v úterý odpoledne salvová děla skutečně vypálí,“potvrdil LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Si Ťin-pching se tak dočká přivítání, které v Praze nezažil ani americký prezident Barack Obama. Salvy totiž běžně zaznívají během významných státních příležitos­tí. Výstřely, které jsou slyšet až pět kilometrů daleko, vypaluje armáda například při inaugurací­ch českých prezidentů. Tradiční počet salv, tedy 21, zazněl naposledy v březnu 2013 při uvedení Miloše Zemana do funkce. Vypáleny byly ale také například během pohřbu prvního polistopad­ového prezidenta Václava Havla.

„Děje se to při významných příležitos­tech a tou jistě návštěva prezidenta Čínské lidové republiky je. Pan prezident chtěl vyjádřit úctu svému vzácnému hostu, a proto jsme přistoupil­i k tomuto formátu. Počítali jsme s tím, že pro české novináře to bude šokující, myslím ale, že veřejnost to pochopí,“doplnil Ovčáček.

Na cvičení upozornila mimo jiné městská část Praha 6, kterou pražské posádkové velitelstv­í poprosilo, aby pomohla s šířením informace o cvičení. Praha 6 se pak dočkala na Facebooku nelibých reakcí. Nejen kvůli cvičení, ale i kvůli tomu, že se bude příjezd prezidenta Číny oslavovat salvami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia