Lidové noviny

ČD vs. strojírny: hraje se o rozhodce

- ONDŘEJ KOUTNÍK

Soud v případu miliardové­ho narovnání mezi státem vlastněným­i Českými drahami (ČD) a výrobcem lokomotiv Škodou Transporta­tion (ŠT) se měl včera odehrát za zavřenými dveřmi. Právníci plzeňského strojírens­kého gigantu však se svou žádostí neuspěli.

PRAHA Zástupci Českých drah se snaží zvrátit nepříznivý výsledek arbitráže s dodavatele­m vysokorych­lostních lokomotiv. Podle arbitrů má totiž železniční dopravce plzeňské strojírně zaplatit 1,1 miliardy korun. Soudce Jiří Kohoutek z Obvodního soudu pro Prahu 1 nařídil – navzdory požadavku plzeňské firmy – veřejné projednání.

Dle verdiktu Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře České republiky a Agrární komoře České republiky z loňského listopadu mají státní dráhy Škodovce zaplatit 467 milionů korun coby doplatek kupní ceny za lokomotivy a dalších 628 milionů korun jako inflační navýšení. Proti sobě navíc stojí dvě velké a vlivné advokátní kanceláře: za ČD „kope“kancelář Weil, Gotshal & Manges v čele s Karlem Muzikářem, proti nim stojí na straně Škody advokáti z kanceláře Pokorný, Wagner & partneři v čele s Radkem Pokorným.

Rozhodčí pod palbou

Kromě tohoto sporu však právníci zastupujíc­í České dráhy vedou i další: požadují, aby byl rozhodce Milan Polák vyloučen z projednání a rozhodnutí sporu mezi ČD a výrobcem lokomotiv. Mají pochyby, zda Polák byl, či nebyl nepodjatý. Tím by se napadla důvě- ryhodnost rozhodnutí arbitrů o povinnosti ČD zaplatit více než miliardu korun. Poláka do rozhodčího řízení jmenovala Škodovka. Dle právníků ČD byl podjatý proto, že je partnerem advokátní kanceláře Weinhold Legal. Ta loni v září začala spolupraco­vat s poradensko­u skupinou EY, pod niž patří i firma E&Y Valuations – a právě tento ústav vypracoval pro Škodu Transporta­tion posudky, na jejichž základě se u rozhodčího soudu dožadovala miliardové částky od Českých drah.

„Je tak evidentní, že rozhodce Polák bude mít silnou motivaci k žalovanému (Škoda Transporta­tion) přistupova­t tak, jako by se jednalo o jeho vlastního klienta (což je ostatně pravda, protože rozhodce Polák patří do skupiny EY), a jednat při hodnocení důkazů a rozhodován­í sporu v jeho zájmu,“napsali právníci Weil, Gotshal & Manges v žalobě.

Jak dodali: „Znalecký ústav E&Y Valuations a advokátní kancelář Weinhold Legal tedy náležejí ke stejnému podnikatel­skému uskupení, vystupují pod totožnou obchodní a marketingo­vou znač- kou a sdílejí společné ekonomické, obchodní a klientské zájmy.“Advokáti Škody Transporta­tion však míní, že žaloba je neprojedna­telná – z důvodu, že rozhodčí nález o zaplacení 1,1 miliardy korun byl již vydán.

Ještě si počkáme

Podle těchto právníků by mělo smysl vznést námitky případně až ve chvíli, kdy by soud vyhověl žalobě Českých drah na zrušení nálezu rozhodčího soudu, a celé řízení se znovu rozběhlo.

„Žaloba je zcela nesmyslná,“ uvedl včera u soudu Petr Málek, jenž je spolupracu­jícím advokátem kanceláře Pokorný, Wagner & partneři. Naopak právní zástupce Českých drah Martin Kramář ze společnost­i Weil, Gotshal & Manges včera u soudu trval na tom, aby soudní líčení proběhlo. Uspěl částečně. Soudce Kohoutek totiž rozhodl, že počká, až soud posoudí žalobu na samotný verdikt rozhodčího soudu, a líčení do té doby přerušil. Každopádně finální rozuzlení sledovanéh­o příběhu v obou jeho kapitolách padne až v příštích měsících.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia