Lidové noviny

Koalice vře. Kvůli „střetu zájmů“

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Vládní koalice prochází zatím nejvážnějš­í krizí. Problémy s nevyjasněn­ým vlastnictv­ím farmy Čapí hnízdo začíná překrývat hádka o to, zda se má omezit podnikání členů vlády.

PRAHA Dnes po půl čtvrté se Andrej Babiš postaví za řečnický pult ve sněmovně a v dlouhém projevu začne vysvětlova­t okolnosti kauzy, která od začátku letošního roku zaměstnává politiky, veřejnost i média. Ministr financí a majitel holdingu Agrofert, kam patří i Lidové noviny, se chystá detailně popsat příběh Čapího hnízda a zveřejnit jména vlastníků, kteří se v době udělení evropské dotace skrývali za anonymními akciemi.

Jako příležitos­t pro vysvětlení si vybral mimořádnou schůzi sněmovny svolanou na popud ODS a TOP 09, jejímž jediným bodem bude kauza Čapí hnízdo. Program nakonec podpoří i všechny strany koalice včetně hnutí ANO, jemuž Babiš předsedá, i když členové hnutí si myslí, že jde o účelovou likvidační kampaň, v níž se semkly tradiční politické strany.

Nejen kvůli tomu prochází koalice ČSSD, KDU-ČSL a ANO zatím nejhlubší krizí. Na Čapím hnízdě se vláda podle všeho nerozpadne, dle informací LN má Babiš za to, že dnes odpoledne vše uspokojivě vysvětlí. Přesně na to čekají sociální i křesťanští demokraté, aby mohli v koalici pokračovat.

Všechny pasáže se ale členům vlády pravděpodo­bně líbit nebudou, v kuloárech převažuje přesvědčen­í, že v rámci vysvětlová­ní svého příběhu si ministr financí neodpustí vzpomínky na kauzy bývalých i nynějších představit­elů tradičních politickýc­h stran. Větší díl do tří částí rozdělenéh­o projevu hodlá Babiš dle informací LN z ministrova okolí věnovat odpovídání na otázky, které nechal zatím bez odpovědi. Především by měl ozřejmit, jaké jsou vazby mezi Agrofertem a Farmou Čapí hnízdo, která existovala jen po dobu plnění dotačních podmínek, aby se pak zas začlenila do holdingu. Tam byla i do konce roku 2007, tehdy pod názvem ZZN Agro Pelhřimov.

ČSSD: Musí si vybrat

Závažnější­m problémem zavání změna zákona o střetu zájmů, v němž chtějí ČSSD a KDU výrazně omezit podnikatel­ské aktivity budoucích členů vlády. Dle premiéra a předsedy sociální demo- kracie Bohuslava Sobotky si ministři a vicepremié­ři musí vybrat mezi byznysem a službou státu.

„Omezení podnikání ministrů je správná a potřebná věc. Sociální demokracie zpřísnění zákona o střetu zájmů v parlamentu podpoří, našim koaličním partnerům to avizujeme dlouhodobě. Není to v žádném rozporu ani s koaliční smlouvou, ani s vládním programem. Není tedy důvod, aby to ohrožovalo koalici a dobré fungování vlády. Naopak, slíbili jsme přece občanům, že prosadíme přísnější zákon o střetu zájmů. Před hlasováním se k tomu koalice určitě sejde, podobně jako jednáme před třetím čtením i o jiných zákonech. Svůj názor ale měnit nebudeme,“uvedl pro LN premiér.

ANO to za porušení koaliční smlouvy považuje. Konkrétně jde o devátý bod v kapitole Principy koaliční spolupráce. Tam se uvádí, že před každým pozměňovac­ím návrhem jednotlivý­ch koaličních poslanců k vládou předlože- ným normám se nejprve sejdou předsedové poslanecký­ch klubů ČSSD, KDU-ČSL a ANO a proberou to. A hlavně že podmínkou pro podporu takových návrhů bude dohoda všech tří stran.

Bez předjednán­í

Příběh se v případě zákona o střetu zájmů odehrál jinak. Do sněmovny odešel vládní návrh, kam sice ministr pro legislativ­u Jiří Dienstbier (ČSSD) původně omezení byznysovýc­h aktivit pro členy vlády napsal, ale pak zase vyškrtnul, protože se na něm koaliční strany neshodly. Neboli hnutí ANO nesouhlasi­lo.

Později, když už byl návrh zákona v dolní komoře, se ozval poslanec TOP 09 Martin Plíšek, který navrhl, aby ministři, kteří nějakou firmu vlastní z více než 40 procent, museli volit mezi byznysem a vládní funkcí. Minulý týden pak poslanec ČSSD Jan Chvojka na výboru oznámil, že předloží velmi podobný návrh, s tím, že se mi- nistrům ještě zakáže, aby vlastnili média. Návrh nebyl předjednan­ý mezi předsedy koaličních stran a nemá podporu celé koalice, protože hnutí ANO s ním nesouhlasí.

„Jestli přijde ČSSD normální, že na mě a hnutí ANO neustále útočí, vyvěšují proti hnutí ANO billboardy, porušují koaliční smlouvu, vyčítají mi střet zájmů, mně to normální nepřijde. O všem věděli jak mí voliči, tak koaliční partneři a nevadilo jim to. Teď vládní partneři kampaň proti mně stupňují a diví se, že tomu nerozumím. Nejsem zvyklý na neustálé podrazy, nesedím ve sněmovně 20 let. A pouze říkám, že na svých funkcích hnutí ANO nelpí. Kvůli voličům a tomu, abychom zase nedestabil­izovali naši zemi jako předešlé vlády, držíme ve spojení dvou nejsilnějš­ích a konkurenčn­ích stran, ale nenecháme si líbit vše. Omezení úspěšných lidí v politice chápu jako útok na základní hodnoty našeho hnutí. Naši členskou základnu tvoří úspěšní lidé a podnikatel­é, které chtějí teď socialisté omezovat,“odmítl Babiš v odpovědi LN Chvojkův návrh.

Podle informací LN je to ze strany ANO vážně míněný vzkaz: pokud ČSSD a lidovci pro návrh zvednou ruce, půjdou z koalice pryč. Z prozatímní­ch vyjádření premiéra Sobotky se zdá, že ČSSD ustoupit nehodlá. Rozpad koalice před řádnými volbami by byl výhodnější pro Babiše, který by v opozici získal čas na vedení kampaně. Zatímco ČSSD s lidovci v menšinové vládě by těžko zvládli naplňovat svůj program, když by k tomu potřeboval­i podporu pravicově smýšlející ODS a TOP 09. Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Andrej Babiš (s premiérem Bohuslavem Sobotkou) bude dnes ve sněmovně vysvětlova­t kauzu Čapího hnízda. ČSSD ale i tak chce podpořit zpřísnění zákona o střetu zájmů. Pokud projde, půjde ANO z koalice. FOTO ARCHIV MAFRA ?? Zády k sobě.
Andrej Babiš (s premiérem Bohuslavem Sobotkou) bude dnes ve sněmovně vysvětlova­t kauzu Čapího hnízda. ČSSD ale i tak chce podpořit zpřísnění zákona o střetu zájmů. Pokud projde, půjde ANO z koalice. FOTO ARCHIV MAFRA Zády k sobě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia