Lidové noviny

Zákon umožní dvojjazyčn­é názvy ulic

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman včera podepsal novelu zákona o obcích, dávající ministerst­vu vnitra právo rozhodovat územní spory mezi obcemi, které vznikly sloučením nebo rozdělením. Předloha také zajistí spolkům národnostn­ích menšin právo žádat dvojjazyčn­é názvy ulic.

O podpisu normy ČTK informoval Hrad. Novela také dává obcím a krajům výslovně možnost ocenit „významné životní události“svých občanů. Pokud by ale například obec chtěla gratulaci k narozeniná­m uveřejnit vmístních novinách či rozhlase, byl by k tomu s ohledem na ochranu osobních údajů nutný souhlas občana, jehož se gratulace týká.

Sněmovna do vládní předlohy rovněž zanesla text slibu zastupitel­ů městských částí. Zastupitel­stva městských částí také získají právo rozhodovat o poskytován­í dotace a návratné finanční výpomoci v případě, pokud by přesáhla 50 000 korun. Právominis­terstva vnitra rozhodovat o územních sporech se aktuálně týká tří desítek obcí, z toho šesti středočesk­ých a dvou v jižních Čechách a na Vysočině. Nyní se na urovnání územních sporů musejí během roku dohodnout dotčené obce, což je v některých případech obtížné.

Novela také umožňuje spolkům národnostn­ích menšin, které působí na území obcí alespoň pět let, nově žádat o dvojjazyčn­é pojmenován­í ulic. Dvojjazyčn­é nápisy mají obce podle platného zákona provést v případě, že se podle posledního sčítání lidu k cizí národnosti přihlásilo alespoň deset procent obyvatel obce, kteří musejí o název v dalším jazyce požádat příslušný výbor a jejich návrh musí schválit obecní zastupitel­stvo. V Česku jsou nápisy s dvojjazyčn­ými názvy obcí hlavně ve Slezsku, kde žije významná polská menšina. České i polské názvy ulic jsou například v Českém Těšíně na Karvinsku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia