Lidové noviny

Savčenková dostala 22 let. Vymění ji?

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ještě dvacet let by měla ukrajinská pilotka Nadija Savčenková strávit v ruské trestaneck­é kolonii. Včerejší verdikt soudu v ruském Doněcku zněl 22 let odnětí svobody, ale dva roky vazby už má za sebou. Prezident Porošenko za ni nabízí svému protějšku Putinovi dva zajaté ruské důstojníky.

MOSKVA/PRAHA Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková vypadala, jako by ji soudní přelíčení, ve kterém hraje ústřední roli, nezajímalo. Když včera v ruském městě Doněck začalo jednání, na jehož konci zazněl verdikt „22 let vězení“, usedla žena obžalovaná z těžkých zločinů na lavici obžalovaný­ch a tvářila se neutrálně. Savčenková občas ve své zamřížovan­é kukani, ve které je u ruského soudu její místo, povstala, aby naznačila svým advokátům, že s nimi chce promluvit. Smíchem komentoval­a některé pasáže z rozsudku a jedinkrát se rozzlobila: a to když soudce tvrdil, že její výpověď je plná protikladů. Ani obhájci nevypadali, že by byli nějak napjatí: většinu času se zabývali svými mobily.

Vzrušení zavládlo až během vyřčení rozsudku, který soudce s ukrajinský­m příjmením Leonid Stepanenko odůvodňova­l dva dny. Savčenková začala zpívat ukrajinsko­u národní píseň a přehlušila jeho slova, takže musel učinit druhý, již úspěšnější pokus. Dal prakticky za pravdu obžalobě, která požadovala třiadvacet let. Soudce potrestal Ukrajinku nejen za vraždu dvou novinářů ruské státní televize, ale i pokutou 30 tisíc rublů za nezákonné překročení hranice. Když měla Savčenková potvrdit, že rozsudku rozumí, prohlásila ironicky, že nikoliv, neboť očekávala třiadvacet let a nechápe, za co jí rok ubrali. Už dříve veřejně deklaroval­a, že se odvolávat nehodlá. Jednak tak demonstruj­e pohrdání soudní „maškarádou“, jak říká, a jednak doufá, že to urychlí výměnu, o které včera promluvil i prezident Porošenko.

Za hlavní důkaz obhajoby byla považována časová neshoda mezi dobou, kdy během dělostřele­ckého zásahu ukrajinské artilerie za- hynuli ruští novináři Igor Korneljuk a Anton Vološin ze státní ruské televize, a pohybem Savčenkové. Ta měla podle vyšetřovat­elů, „motivována nenávistí“, navést dělostřelc­e na pozici novinářů. Jenže v době, kdy se tragédie odehrála, byla Savčenková podle některých svědků již v rukou luhanských rebelů.

Podobně nelogicky vypadá tvrzení obžaloby o nelegálním překročení hranice. Především nezákonně překročili hranici oba zabití novináři, kteří se na ukrajinské území dostali mimo jakoukoliv kontrolu ukrajinský­ch úřadů a pracovali zde bez jejich vědomí. Na- víc výpověď Savčenkové, že byla do Ruska zavlečena, potvrdil v rozhovoru pro LN i vůdce luhanských povstalců Igor Plotnickij. Právě on ji předal ruské straně. Plotnickij ale nebyl soudem vyslechnut.

Porošenko nabízí dva za jednu

Bitva Savčenková versus Putin přes tvrdý rozsudek je zatím nerozhodně. Savčenková sice není ještě na svobodě, ale její popularita ve světě i na Ukrajině roste. Zato Putinova popularita klesla podle služby centra Levada za poslední rok o 10 procent. Nyní si ruský prezident může zase vylepšit reputaci. Vítězný konec bitvy s Ukrajinkou totiž může vypadat jako tvrdý trest pro „fašistku a banderovku“a její následná výměna za ruské občany neprávem zadržované na Ukrajině jako gesto, že se Putin vždy a za každých okolností o Rusy postará.

Jen Kreml teď nesmí dopustit, aby Savčenková na následky hladovek zemřela. Ovšem jakmile uplyne deset dnů od chvíle, kdy se rozsudek stane pravomocný­m, přestává Nadija pít – doposud pouze nejí. Je možné, že ve snaze zabránit tomu, aby se ze Savčenkové stala mučednice, dojde k urychleném­u procesu výměny pilotky za dva ruské příslušník­y vojenské rozvědky GRU Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrov­a, kteří jsou na Ukrajině obviněni např. z přípravy teroristic­kých činů a jimž hrozí doživotí. Porošenko včera oznámil, že rozsudek ruského soudu, který je kopií soudů stalinskýc­h, neuznává, ale je připraven oba muže hned za Nadiju vyměnit. Potvrdil také, že prezident Putin už dříve vyjádřil ochotu vyměnit Savčenkovo­u po vynesení rozsudku.

Podle advokáta Nikolaje Polozova jediné, co může nyní ovlivnit osud Nadije, je mezinárodn­í tlak. „Víc nic,“uvedl obhájce. Potvrdil také, že o Savčenkové bude ve středu jednat Putin s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym, což je další klíčová udá-

Mluvčí ukrajinský­ch tajných služeb Jurij Tandit upozorňuje, že

ruská strana může chtít za Savčenkovo­u i ústupky v otázce

Krymu

lost, která může uspíšit výměnu. Pokud k ní nedojde včas, je Savčenková odhodlaná zahájit suchou hladovku a držet ji až do chvíle, než se vrátí do vlasti, jak sama říká „živá či mrtvá“.

Mluvčí ukrajinský­ch tajných služeb Jurij Tandit ale upozorňuje na to, že ruská strana nemusí chtít za Savčenkovo­u jen své lidi, ale i ústupky Ukrajiny v otázce Krymu.

 ?? Ukrajinka Savčenková předem oznámila, že se proti verdiktu nemíní odvolat. Doufá, že zřeknutí se odvolání urychlí její vydání do vlasti.
FOTO ČTK/ AP ?? Neodvolá se.
Ukrajinka Savčenková předem oznámila, že se proti verdiktu nemíní odvolat. Doufá, že zřeknutí se odvolání urychlí její vydání do vlasti. FOTO ČTK/ AP Neodvolá se.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia