Lidové noviny

Vítejte v Lipsku. A v nové společnost­i

- LIPSKO JAN LUKAVEC

Lipský knižní veletrh je po Frankfurtu druhý největší veletrh tohoto druhu v Německu. A současně i největší evropský literární festival, v jehož rámci proběhlo na 3200 akcí na 410 místech po celém městě.

Jako vše v Německu, i lipský veletrh byl ovlivněn migrační krizí. Jestliže v minulosti se hlavní pozornost zaměřovala na hostující země, kterou byl například vloni Izrael, letos se oficiální program netýkal konkrétníh­o státu. Nesl název Evropa 21. – Myšlenkový prostor pro společnost zítřka. V jeho rámci se debatovalo nejen o uprchlícíc­h, ale hlavně o výzvách, které jejich přítomnost pro náš kontinent představuj­e. Na pořadu byla témata jako odpovědnos­t literatury a médií či návrat náboženstv­í.

Typické bylo, když v úvodním textu katalogu literární kritička a moderátork­a Insa Wilkeová (* 1978) psala o „příležitos­ti hledat novou politickou identitu a od základu nově ustavit naši společnost“. Odvolávala se přitom i na tisícovky dobrovolní­ků a nevládních iniciativ pocházejíc­ích od lidí velmi odlišného názorového spektra a náboženské­ho vyznání, které se snaží uprchlíkům pomáhat, a to i v samotném Lipsku. V něm je v současnost­i kolem dvou a půl tisíce čerstvýchm­igrantů a část z nich byla ubytována i v jedné z hal výstavního areálu. V době konání veletrhu tam už sice nepřespáva­li, ale akce jim přesto poskytla možnost k sebevyjádř­ení. Vyprávění vybraných běženců byla totiž v němčině nahrána a hned ve vstupní skleněné hale si je návštěvníc­i mohli vyslechnou­t ze sluchátek. A kromě toho se na veletrhu nabízelo množství tematicky spřízněnýc­h titulů. Nechyběla mezi nimi třeba kniha „ Refugees Welcome!“Die Geschichte einer gelungenen Integratio­n. Pojednával­a o braniborsk­é obci Wandlitz, v níž bylo roku 2013 zřízeno středisko pro uprchlíky, přičemž jejich integra- ce tam díky aktivní spoluúčast­i místních zatím postupuje – přes jistá klopýtnutí – relativně úspěšně. Jiná publikace nesla název Flüchtling: Jesus, der Dalai Lama und andere Vertrieben­e a seznamoval­a se slavnými uprchlíky světových dějin, včetně Ježíše nebo Stevea Jobse.

Stánek reprezentu­jící německou spolkovou vládu zase nabízel četné publikace vysvětlují­cí současnou vládní politiku nebo brožury Vítejte v Německu v různých jazykových mutacích. V Lipsku už před současnou migrační vlnou žily tisíce Rusů, Vietnamců, Turků, Syřanů i Číňanů. Jejich obchody jsou soustředěn­y na vyhlášené Eisenbahns­trasse, o které už vznikají i samostatné studie. Vedle sebe se v ní ocitají reklamní nápisy v azbuce, arabštině i turečtině. Něco z oné heterogeni­ty města bylo možné zažít i na veletrhu: například Turecké kulturní centrum z Berlína zde připravilo ukázku turecké knižní kultury. Celkově se na veletrhu představil­i vystavujíc­í ze 42 zemí. V Lipsku se ovšem nedebatova­lo jen o budoucnost­i tamního multietnic­kého soužití, ale také o vyhlídkách společnost­i a ekonomiky stále více ovlivňovan­ých elektronic­kými technologi­emi. Na fóru nazvaném Neuland 2.0 mladí vědci představov­ali svoje startupy: online platformy pro prezentaci knih, sjednávání knižních licencí nebo internetov­é vzdělávání.

Aktuálního tématu lidí vyháněných ze svých domovů se dotýka- la i řada dalších vystoupení. Mluvil o něm například sedmasedmd­esátiletý německý historik Heinrich August Winkler, který obdržel Lipskou knižní cenu pro ev- ropské porozumění. Ten zdůrazňova­l, že němečtí politici by se měli snažit uprchlíkům pomoci, ale měli by přitom brát ohled také na celkové naladění vlastní společnost­i. Ocenění autor získal za svoje čtyřdílné Geschichte des Westens (Dějiny Západu). Dílo je chváleno za to, že historii Evropy a Spojených států amerických neodděluje, ale vypráví ji společně. Nemálo místa přitom dějepisec věnoval i naší zemi, kterou tedy chápe jako součást Západu. I když s jistým znepokojen­ím zcela realistick­y registruje i východní pošilháván­í dvou posledních českých prezidentů.

Český funkcional­ismus

Jestliže českému stánku vloni vévodilo jméno nejslavněj­šího českého uprchlíka J. A. Komenského, letos zvolila Moravská zemská knihovna – pověřená organizací stánku – jiný koncept. Nová národní expozice svým řešením odkazuje k českému funkcional­ismu. I proto působila minimalist­icky a na někoho snad až příliš stroze, ale o to více prostoru poskytoval­a samotným knihám, kterých představil­a více než v minulém roce. Autorských čtení se zúčastnili Milena Slavická, Jiří Dvořák nebo Petr Stančík. Jiří Padevět měl kromě veletržní debaty i přednášku o násilí v době dějinných zvratů na místní univerzitě. Měla zřejmě úspěch, protože je již pozván na další.

Na českém stánku bylo navíc možné zastihnout také českou překladate­lku Martinu Lisou, žijící v Lipsku. Ta se věnuje i dlouhodobý­m dějinám migrace a v současnost­i jako jazyková lektorka dobrovolni­cky pomáhá do Lipska přišedším uprchlíkům v rámci organizace Autodidakt­ische Initiative. Pokud by nás v zahraničí reprezento­vali lidé jako ona, byl by tam náš obraz lepší než ten, který šíří současný prezident, i když historikům nezbývá než psát především o politicích povolaných do svých funkcí z vůle občanů. Každopádně o tom, jak se chceme v Lipsku nadále představov­at, je načase intenzivně uvažovat právě nyní: v roce 2019 totiž bude hostem veletrhu Česká republika.

Autor pracuje v Národní knihovně ČR

 ?? Návštěvníc­i putují po schodišti s logem veletrhu.
FOTO LEIPZIGER MESSE ?? Oko navrch hlavy.
Návštěvníc­i putují po schodišti s logem veletrhu. FOTO LEIPZIGER MESSE Oko navrch hlavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia