Lidové noviny

Sedmašedes­át Hepnarovýc­h

-

Zítra jde do českých kin film o Olze Hepnarové. Její příběh mnohé perverzně přitahuje nejen nebývalost­í zločinu, který spáchala, ale také trestem, jejž za něj dostala. Kdyby svým náklaďákem nepřejela osm lidí, ale třeba jen dva a byla za to odsouzena na 20 let, nikdo by o ní dnes nic nevěděl. Stejně tak se Milada Horáková nestala symbolem pro svůj odpor vůči komunistům, ale proto, že byla popravena. Kdyby strůjci politickéh­o procesu v roce 1950 postupoval­i podle původního scénáře a roli hlavy „záškodnick­ého spiknutí proti republice“přisoudili Antonii Kleinerové, jméno Milady Horákové by znali jen odborníci. Symbolem by se stala Kleinerová, která ve skutečnost­i dostala „jen“doživotí. (Od jejího narození je to dnes právě 115 let.)

Olga Hepnarová, poslední popravená žena, je obecně známá, o té první se nic neví. Nebo vám snad něco říká jméno Ludmila Ulrichová? Její poprava 21. srpna 1945 přitom znamenala přelom. Do té doby českoslove­nské úřady žádnou ženu na popraviště neposlaly, všechny prvorepubl­ikové vražedkyně a špionky dostaly od prezidentů milost. Poválečná retribuce však neměla slitování. V letech 1945–1948 bylo popraveno 67 žen. S jejich kauzami se lze seznámit v právě vydané knize Iva Pejčocha a Jiřího Plachého Ženy na popravišti.

Velká většina popravenýc­h byly udavačky. Mezi nimi dominovaly, jak píší autoři, málo vzdělané ženy středního věku, které udáním sousedů, rodinných příslušník­ů či dokonce manžela řešily své osobní spory. Jejich malicherno­st je často dost zarážející. Za udání, které skončilo smrtí českoslove­nského občana, byl podle retribuční­ch zákonů trest smrti. Mezi popraveným­i byly okrajově zastoupeny také dozorkyně z koncentrač­ních táborů nebo spolupraco­vnice nacistický­ch bezpečnost­ních složek.

Retribuční soudnictví nesplňoval­o základní pravidla právního státu. Proti rozsudku nebylo odvolání a musel být vykonán do dvou, výjimečně třech hodin po vynesení. Šlo fakticky o stanné právo. Většina odsouzenýc­h žen si svůj trest zasloužila, protože průkazně způsobila smrt jiných, některé dokonce velkého počtu. Přesto u některých kauz autoři vyslovují pochybnost, zda nešlo o justiční omyl nebo nebyl trest přehnaně přísný. V některých případech je také obtížné na základě dochovanýc­h materiálů věc nezaujatě posoudit. Z dnešního pohledu je zarážející, že soudy vůbec nebraly v úvahu rodinnou situaci obžalovaný­ch a v mnoha případech nechaly oběsit matky malých dětí – několik odsouzenýc­h dokonce porodilo přímo ve vězení.

Všechny prvorepubl­ikové vražedkyně a špionky dostaly

od prezidentů Masaryka a Beneše milost. Poválečná

retribuce však neměla slitování. V letech 1945–1948

bylo popraveno 67 žen.

Poválečná retribuce byla donedávna velmi málo probádána. Ivo Pejčoch a Jiří Plachý otevírají jednu z jejích nejtemnějš­ích stránek. Díky nim se dá lépe pochopit, proč česká společnost reagovala na justiční vraždu Milady Horákové tak laxně. Popravovat ženy a matky bylo ve druhé polovině 40. let běžné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia