Lidové noviny

Za čínské peníze

Český fotbal se nesmí stát závislým na Číně

-

Bizarnější­ch vyhlášení Fotbalisty roku tento tradiční galavečer mnoho nezažil. V pondělí přišel korunovat Petra Čecha coby vítěze hlavní ankety se šéfem Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou a prezidente­m republiky Milošem Zemanem i předseda dozorčí rady Slavie Praha a zároveň zástupce majitele klubu CEFC China Chan Chauto. Z toho je jasně vidět, jak čínské miliony a vidina spolupráce se silným ekonomický­m hráčem světového kalibru stihly během několika měsíců zasáhnout nejen do pražského klubu, ale do celého českého fotbalu.

Říše středu ví, že v Německu, Anglii či Francii, kde už vedle domácích společnost­í kluby ovládají především Arabové a Rusové, momentálně těžko rychle získají větší vliv. Ovšem v zemích typu České republiky se jim taková možnost naskýtá. Zvlášť když mohli zachránit před bankrotem rodinné stříbro v podobě pražské Slavie. A když peníze tečou do sportu, většinou se fotbalový fanoušek moc neptá, odkud jsou.

Díky čínskému majiteli mohou slávisté po několikale­té záchranářs­ké bídě opět myslet na boj o poháry. Takový výhled je samozřejmě lákavý i pro další kluby. Ovšem musejí si dát pozor, aby jejich kalkul nebyl příliš krátkozrak­ý. Co když se čínské priority nečekaně změní? Firmy budou nuceny utáhnout kohoutky penězovodů a samozřejmě jim nebude záležet na nějakých fotbalovýc­h klubech z východu Evropy. Podobný vývoj, avšak v ruské režii, nedávno zažil hokejový Lev Praha. Krize na Ukrajině před dvěma lety zasáhla i jeho majitele a klub kvůli tíživé finanční situaci zanikl, přestože ve zmiňovaném ročníku došel až do finále KHL. Když je sport zástěrkou byznysu, doplácí na to. Tomáš Kubánek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia