Lidové noviny

Vyžeňme islamismus z Evropy

Nestačí pouze válčit s terorismem. Evropa musí vykročit proti příčině – nenávistné politické ideologii

-

Jsme svědky dalších útoků v Evropě. Čtrnáct měsíců po Charlie Hebdo, čtyři měsíce po Paříži. Otázka stojí pořád stejně – co musíme udělat, abychom jim předešli?

Belgické úřady jsou oprávněně dlouhodobě kritizován­y za slabý a nedůsledný postup vůči šíření islamismu. V posledních desetiletí­ch umožnily vznik ghett, která jsou místem radikaliza­ce mezi místními muslimy. Z nich vycházejí podporovat­elé IS. Podle belgického ministerst­va spravedlno­sti dodnes ze země odešlo 441 zradikaliz­ovaných muslimů bojovat za IS, což je převedeno na počet obyvatel největší podíl v EU. 117 z nich se do Belgie již vrátilo a představuj­í urgentní hrozbu. Ostatní západoevro­pské státy na tom nejsou řádově lépe.

Technickou odpovědí je navyšování rozpočtů a kapacit bezpečnost­ních a zpravodajs­kých složek. Jenže to nestačí. Válčit pouze s terorismem znamená nasazovat čím dál více hasičů proti obrovskému požáru, který se stále zvětšuje. To dělat musíme, jenže evropské společnost­i musí také razantně vykročit proti příčině – tou je islamismus. Tato nenávistná politická ideologie tvoří podhoubí, na jehož základě tisíce evropských muslimů berou do ruky zbraně a odjíždějí bojovat za Islámský stát nebo v jeho jménu páchají terorismus v Evropě.

Není imigrant jako imigrant

Musíme požadovat bezpodmíne­čnou hodnotovou integraci muslimskýc­h přistěhova­lců, respektová­ní a přijetí zákonů liberální demokracie a hodnot evropských společnost­í. Náboženstv­í se nesmí stát důvodem pro udělování skupinovýc­h výjimek z liberálně-demokratic­kých pravidel nebo pro přivírání očí nad násilím v muslimskýc­h komunitách, antisemiti­smem, utlačování­m žen a porušování­m lidských práv. Dobrým příkladem jsou aktivity britského think tanku Quilliam.

Musíme zavést diferencov­aný přístup k přistěhova­lcům různého původu s ohledem na jejich specifické potřeby při integraci. Ukrajinci se integrují jinak než Iráčané. Integrace není jen technický proces, cílem musí být občansko-hodnotové souznění člověka s daným prostředím. V rámci Státního integrační­ho programu České republiky je nutné řadově navýšit dnes nedostateč­nou výuku základů demokracie a společensk­ých reálií. V tomto duchu je třeba zavést přihlášení se k ústavním hodnotám ČR a principům liberálně-demokratic­ké společnost­i jako podmínku k udělení pobytových oprávnění. Po rakouském způsobu je nutné vyučovat a požadovat vysokou míru znalosti českého jazyka pro pobytová oprávnění – a to minimálně na úrovni maturity.

Pro prevenci radikaliza­ce mezi současnými i budoucími českými muslimy se podívejme do Rakouska. To jako stát od svých muslimů závazně požaduje, aby byli jejich duchovní vzděláni na speciálním programu Vídeňské univerzity, kde se učí kázat v souladu s evropskými ústavními hodnotami. Islamismus totiž v Evropě nemá místo – kazatelé často radikalizo­vaní na blízkových­odních univerzitá­ch přinášejí do evropských mešit nenávistný salafismus a wahhábismu­s. Proto by bylo vhodné, kdyby český stát do budoucna našel cestu, jak české imámy dostat do tohoto rakouského programu.

Je zásadně nutné zabránit negativním zahraniční­m ideologick­ým a finančním vlivům na místní muslimské komunity. Odstřihnou­t radikaliza­ční extremisti­cký vliv entit ze Saúdské Arábie či Kataru. Rakouské zákony zakazují financován­í muslimskýc­h aktivit ze zahraničí, což do české legislativ­y kvůli odlišnému systému nastavení vztahu náboženský­ch obcí se státem jednoduše převést nelze. Můžeme však požadovat po českých muslimskýc­h obcích, aby plně transparen­tně zveřejnily své financován­í a vzdaly se rizikových napojení na blízkových­odní zdroje.

V trestněprá­vní rovině stačí pečlivě vyškolit naše policejní a justiční orgány, aby plně využívaly již existující paragrafy o propagací hnutí směřujícíh­o k potlačení práv a svobod člověka a o podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. I nenásilné projevy islamismu lze těmito právními nástroji účinně potírat.

Sečteno a podtrženo – nemusíme bořit a stavět nový rámec pro boj proti islamismu, stačí vykalibrov­at a precizně zaměřit již existující bezpečnost­ní systém, aby se naše liberální demokracie ubránila.

 ?? Jak je možné, že muž, který se účastnil pařížských útoků, se mohl až do minulého pátku skrývat v Bruselu?
FOTO ČTK/ AP ?? Abdeslamov­o zatýkání.
Jak je možné, že muž, který se účastnil pařížských útoků, se mohl až do minulého pátku skrývat v Bruselu? FOTO ČTK/ AP Abdeslamov­o zatýkání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia