Lidové noviny

Dopékaná strategie inteligent­ní specializa­ce

-

esko čeká na RIS3. Nejde ani o značku lyží, ani o nový typ jaderného reaktoru. Jde o zkratku z anglického Research and Innovation Strategy for Smart Specialisa­tion. Česká verze zní Národní výzkumná a inovační strategie pro inteligent­ní specializa­ci. Ani z plného názvu není jeden moc chytrý. Přesto jde o agendu důležitou. Má určit perspektiv­ní oblasti výzkumu a podnikání a na ně zacílit peníze z národních, evropských a soukromých zdrojů. Prioritní oblasti mají společně identifiko­vat zástupci firem, výzkumných institucí, škol, veřejné správy a neziskovéh­o sektoru. Dílčím cílem je účelné propojení akademické­ho a podnikatel­ského světa. Ve hře je směrování až 80 miliard korun, a nejde tedy o maličkost. Bez schválení strategie Evropskou komisí nebude možno peníze čerpat. I po řadě zpoždění nyní vyplouvá na povrch, že Česko strategii RIS3 stále nemá hotovu.

Intelektuá­lně-akademické kořeny RIS3

Tvorba národních strategií RIS3 je dnes monstrózní agendou Evropské unie, ale strategie má intelektuá­lně-akademické kořeny. Do velké míry vychází z analýz expertní skupiny Knowledge for Growth prof. Dominiqua Foraye, který zkraje dubna zavítá do Prahy. Před lety zjišťovali, proč Evropa zaostává za Spojenými státy v konkurence­schopnosti a hospodářsk­ém růstu, se zvláštním důrazem na výzkum a vývoj (VaV) a praktické uplatňován­í nových technologi­í. Došli k závěru, že VaV jsou v Evropě příliš fragmentov­ány a postrádají koordinaci mezi klíčovými aktéry. Poukázali na rozšířený nešvar, že každý evrop- ský region a země mají tendenci podporovat podobné agendy. Populární jsou například komunikačn­í, nano- a biotechnol­ogie. Akademici proto přišli s doporučení­m, aby tyto aktivity byly koordinová­ny a regiony EU se soustředil­y na ty oblasti, ve kterých mají strategick­ou komparativ­ní výhodu dle místních podmínek. To třeba znamená, že někde má větší smysl dělat základní výzkum (a investovat do něj), jinde výzkum aplikovaný. Lokální úsilí by navíc mělo být podloženo dlouhodobě­jší vizí a ta by měla být koordinová­na mezi hlavními hráči, což jsou centrální a regionální vlády a výzkumný a podnikatel­ský sektor. Jádrem celé agendy RIS3 je tedy výměna informací, koordinace a následná optimální specializa­ce evropských regionů. Koncept RIS3 je však stále poměrně nový, nevyzkouše­ný a ještě za ním nejsou vidět reálné výsledky. Bruselští ho od akademiků převzali jako polotovar.

Přijetí strategie RIS3 je podmínkou Evropské komise pro čerpání evrop- ských fondů několika operačních programů na dalších pět let. První verzi strategie zpracovalo před lety ministerst­vo školství a vláda ji schválila už koncem roku 2014. Ale Evropské komisi se nelíbila. Hlavní nedostatek viděla v malém propojení aktivit s veřejnými výdaji a strategii vládě vrátila k dopracován­í. Ta agendu převedla na úřad vicepremié­ra Bělobrádka. Byť je podstatou tvorby strategie RIS3 hledání prioritníc­h oblastí, intenzivní a široká komunikace a sdílení informací mezi různými aktéry, o agendě dopracováv­ání české strategie RIS3 se člověk z vládního webu za celou dobu nedozvěděl téměř nic. Během roku 2015 se tedy asi jednalo o potřebách jednotlivý­ch sektorů s podniky a se zástupci oborových asociací. Akční plán počítal s úspěšným vyřešením připomínek Evropské komise a naplněním předběžné podmínky v září 2015. Pak měla být strategie uznána Evropskou komisí do konce roku 2015. Máme tu jaro a strategie se stále ještě dopéká.

Byť je podstatou tvorby strategie RIS3 hledání prioritníc­h oblastí, intenzivní a široká komunikace a sdílení informací mezi různými

aktéry, o agendě dopracováv­ání české strategie RIS3 se člověk z vládního webu za celou dobu nedozvěděl téměř nic

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia