Lidové noviny

Holmes a další skandál v Bohemii

- Ad LN 22. 3.: Ohrožujete koalice... Martin Komárek, poslanec hnutí ANO

Watson: Proč se, drahý Holmesi, nebudete zabývat skandálem kolem Čapího hnízda, ačkoli je vám ornitologi­e i Bohemie milá?

Holmes: Ale to je přece nad slunce jasné, milý příteli.

Watson: Nerozumím, celá Bohemie je kvůli tomu na nohou.

Holmes: Nuže, Watsone, použijte dedukci. Případ se stal před osmi lety. Všechny důkazymají úředníci na stole. Žádné tajné schůzky, žádná pronásledo­vání vlastní manželky, žádné směnky, žádné byty od tajemných zbrojařů. Žádné padající padáky, žádné smlouvy podepsané na poslední chvíli, žádné peníze v igelitovýc­h taškách.

Watson: Tím spíš by to měla být pro vás hračka, příteli.

Holmes: Nikoli, hračkou jsou pro mě případy mimořádné a nebezpečné, při nichž mohu uplatnit své mimořádné vlohy. Toto svěřím klidně Lestradovi a Greggsonov­i, ti sice nejsou nadáni velkou představiv­ostí, ale jsou pečliví. Záhy budeme mít nade vší pochybnost jasno, co se tam stalo.

Watson: Proč tedy bohemští politici nevyčkají na výsledek šetření a tropí takový povyk?

Holmes: Milý Watsone, to byste musel lépe znát Bohemii. Když britský zpěvák, byznysmen, sportsmen nebo voják vynikne, co děláme?

Watson: Oslavujeme, na můj vkus někdy až nekriticky.

Holmes: Nu a v Bohemii je tomu naopak. Tam každou slávu a úspěch závidí a dělají vše, aby jejího nositele rozcupoval­i. Zvlášť dobří jsou v tom místní politici.

Watson: Neuvěřitel­né, příteli! Oni prostě nevyčkají na výsledek prostého vyšetřován­í, jen aby mohli někomu uškodit?

Holmes: Přesně tak, milý Watsone.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia