Lidové noviny

Razie na drahách kvůli zakázkám

-

PRAHA Šest lidí a tři firmy obvinila policie kvůli manipulací­m se zakázkami na železnici. Protikorup­ční policisté včera zasáhli v budově Správy železniční dopravní cesty a také ve Výzkumném ústavu železniční­m, v projektant­ské společnost­i Sudop a naminister­stvu dopravy.

Policie šestici i firmy obvinila kvůli pletichám při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškození finančních zájmů Evropské unie ve stadiu pokusu.

„Obvinění se uvedených trestných činů měli dopustit v průběhu roku 2015 spácháním celkem dvou skutků, které souvisí se za- dávacím řízením ohledně veřejných zakázek zadavatele Správa železniční dopravní cesty, státní organizace,“uvedl dozorující státní zástupce Ondřej Trčka.

Policie se mimo jiné zajímá o rekonstruk­ci trati mezi Chlumcem nad Cidlinou a Trutnovem z roku 2013. V ní figuruje jako zadavatel SŽDC a společnost Sudop jako projektant.

Obviněným hrozí až 10 let

Právní kvalifikac­e není u všech obviněných stejná. Na základě použité kvalifikac­e lze dovodit, že minimálně část obviněných zakázku předražova­la po dohodě s uchazeči o tendr.

Za poškození finančních zájmů EU se škodou velkého rozsahu hrozí až desetileté vězení. Pachatelům ostatních činů hrozí sazba dva až osm let odnětí svobody.

Rok i souvislost s EU značí, že se policejní zásah může týkat hektického dočerpáván­í evropských peněz v loňském roce. SŽDC se loni podařilo využít rekordních 54 miliard korun – ovšem řadu zakázek museli správci železnice zadat velmi rychle, což mohlo přitáhnout pozornost policie.

Policie včera podle informací serveru Lidovky.cz dorazila i do Výzkumného ústavu železniční­ho (VUZ) v Praze 4. „V obecné rovině jsme byli jako mateřská společnost o zásahu ve VUZ informován­i. Vedení VUZ s vyšetřovat­eli spolupracu­je,“uvedl mluvčí drah Radek Joklík. Server iDNES.cz napsal, že policie šla i na ministerst­vo dopravy, odkud si odnesla počítač.

„Náš útvar provádí úkony trestního řízení, více informací poskytnout nemůže, protože v celé věci si vyhradilo podávání informací Vrchní státní zastupitel­ství v Praze,“uvedl mluvčí protikorup­ční policie Jaroslav Ibehej.

Bývalého šéfa SŽDC Jiřího Koláře, který ve funkci skončil v květnu 2014 a následně se stal ředitelem Drážního úřadu, policie podle jeho slov nekontakto­vala. „Podle mých informací se akce netýkala zakázek z doby mého vedení. Více jsem situaci nesondoval,“uvedl Kolář.

SŽDC je státní organizace, která se stará mimo jiné o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor do výstavby tratí.

 ?? Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y včera zasahovali mimo jiné v sídle SŽDC v pražské Dlážděné ulici. ONDŘEJ GOLIS MICHAL PAVEC
FOTO MAFRA PETR TOPIČ ?? Zásah proti korupci.
Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminalit­y včera zasahovali mimo jiné v sídle SŽDC v pražské Dlážděné ulici. ONDŘEJ GOLIS MICHAL PAVEC FOTO MAFRA PETR TOPIČ Zásah proti korupci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia