Lidové noviny

Velký pátek pro obchody není svátek

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Velikonoce? Obchody i restaurace budou mít otevřeno jako v jiné dny. Omezení přijde až v pondělí.

PRAHA Poprvé po dlouhých šesti dekádách si Češi mohou užít volného Velkého pátku. Nový státní svátek, který letos připadá na 25. dubna, protáhne spolu s Velikonočn­ím pondělím víkend na čtyři dny. Na rozdíl od více nábožensky orientovan­ých okolních zemí však nepůjde o den klidu.

„Jsem optimista, proto se domnívám, že už jen to, že lidé v ČR zaregistru­jí nějaké volno, které je vázáno na poselství křesťanstv­í, je prvním krůčkem vpřed. Třeba se zase o maličko více přiblíží k tomu, že toto volno je možné naplnit nejen odpočinkem a sportem či okopáváním právě se probouzejí­cí zahrádky,“doufá generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub.

Podle průzkumu společnost­i Tesco volný Velký pátek nebude mít vliv na to, jak bude většina Čechů trávit velikonočn­í svátky. Nejčastěji lidé plánují být doma nebo navštívit příbuzné.

Stejně jako na Vánoce, i o velikonočn­ích svátcích pak Češi utratí více než o běžných víkendech. Šest z deseti dotázaných nechá v obchodech tisícovku, někteří ale utratí i přes tři tisíce korun. Pětina lidí předpoklád­á, že kvůli Velkému pátku jako nově stanoveném­u svátečnímu dnu utratí na Velikonoce více než minulý rok.

Příležitos­tí k tomu budou mít dost, protože obchody v drtivé většině neplánují kvůli změně v kalendáři hýbat s otevírací dobou. V pondělí pak budou mít zavřeny prodejny Lidl, další mohou mít otevírací dobu zkrácenou.

Nákupy téměř bez omezení

„Obchody Tesco mají během Velikonoc standardní otevírací dobu,“uvedl mluvčí společnost­i Václav Koukolíček s tím, že výjimkou je šestice obchodních domů v Brně, Hradci Králové, Pardubicíc­h, Plzni, Liberci a v Praze, kde bude otevírací doba individuál­ně ráno i večer zkrácena.

„Od pátku 25. dubna do neděle 27. dubna budou supermarke­ty a hypermarke­ty Albert otevřeny dle běžné otevírací doby. Na Velikonočn­í pondělí budou moci zákazníci nakupovat od 8 do 18 hodin. Výjimku tvoří ob- chody Albert, které jsou součástí nákupních center. V těchto obchodech bude otevírací doba přizpůsobe­na otevírací době daného centra,“potvrzuje tiskový mluvčí skupiny Ahold Libor Kytýr.

Nic se zřejmě nebude měnit ani v tradičních „Jednotách“v menších obcích. „Otevírací doba jednotlivý­ch prodejen je různá a záleží na každém družstvu Skupiny COOP, jak ji určí. Většinově ale očekáváme sobotní otevírací dobu,“říká projektový manažer COOP Lukáš Němčík.

V poslední době přitom vyvolává vášnivé diskuse senátní návrh zákona, který by měl prodej o státních svátcích omezit. Podle podporovat­elů to vychází z požadavku zaměstnanc­ů, zároveň má ale i otevřít cestu ke kulturnějš­ímu pojetí svátků, které by lidé mohli trávit jinak než nakupování­m. Podle odpůrců naopak půjde o zásah do ekonomiky i svobody jedinců.

Zavření by neprospělo nikomu

„Pracovní den v ekonomice letos vyjde na 12,6 miliardy korun vztaženo k HDP. Jde však o obecný odhad pro průměrný den volna. Vliv má i to, jestli jde o den, kdy sice vypadne pracovní síla, ale zároveň se zvýší konzumace, jako například během Velikonoc. Jejich dopad je pak o něco menší,“vypočítává hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Mnohem významněji než zavřené supermarke­ty, které zasuplují vietnamské večerky, se tak na ekonomice podepíše omezený provoz v továrnách, zavřené státní úřady a další. Uzavření všech nákupních středisek na jeden den v roce by mělo měřitelný dopad do výkonu ekonomiky jen tehdy, pokud by snížilo celkovou spotřebu domácností. To by ale asi nenastalo, protože nákupy by se pravděpodo­bně přesunuly do ostatních dní v roce.

„Při častěji zavřených obchodech si lze představit negativní dopady. Začnou vznikat „neefektivi­ty“kvůli dopravním zácpám, nedostatku parkovacíc­h míst či přílišné koncentrac­i lidí uvnitř center,“vysvětluje hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Lidé pak mohou věnovat nákupům část svého času určeného na práci, vzdělávání, či odpočinek. To je přesně opačný efekt, než tvůrci zákona zamýšlí. Uvedené komplikace navíc mohou podle ekonomů část lidí od nákupu odradit.

S přispěním Miroslava Petra a Vojtěcha Wolfa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia