Lidové noviny

Nejvíce se padělají tisícovky

-

PRAHA V Česku bylo loni zadrženo 5301 kusů padělaných a pozměněnýc­h bankovek a mincí všech měn. Je to ale o tři procenta méně než v roce předchozím.

Častěji byly padělané zahraniční bankovky a mince. „Pokles padělaných bankovek připisujem­e tomu, že jejich ochrana je stále velmi solidní, byť naše bankovky nejsou ve všech edicích nejmladší. Takže padělání není technicky jednoduchá záležitost,“informoval člen bankovní rady Jiří Rus- nok. Navíc koruna je podle něj měna relativně malé ekonomiky a není tolik používána v zahraničí. „A hodnoty českých bankovek jsou v hodnotovém přepočtu nižší a ty velké padělatele to tak spíše odrazuje,“dodal.

V korunách jsou nejčastěji padělané dlouhodobě tisícikoru­ny a pětisetkor­uny. Ty loni tvořily tři čtvrtiny všech zadržených padělaných a pozměněnýc­h českých bankovek. Celková hodnota zadržených padělků v korunách loni činila 2,5 milionu, předloni to bylo 2,22 milionu korun. Nejvíce padělků bylo zadrženo v Praze, Ostravě a Ústí nad Labem. Padělané mince byly loni zadrženy jen dvě.

Kvalita padělků české měny byla stejně jako v předchozíc­h letech spíše nevalná. Na většině bankovek nebyly žádné ochranné prvky nebo byly jen nekvalitně napodobené. „Nejvíce padělků vzniká na inkoustový­ch tiskárnách. Tyto padělky jsou podle naší stupnice nebezpečno­sti hodnoceny jako ,méně zdařilé‘ nebo ,neumělé‘,“uvedl Rusnok.

V případě zahraniční­ch bankovek bylo loni zadrženo 1730 kusů padělků v dolarech, nejčastěji padělaná je stodolarov­ka. V eurech bylo zadrženo 1102 kusů padělků. Nejčastěji zadržené padělky byly stoeurové bankovky.

U padělků v eurech i dolarech je kvalita vyšší než u českých bankovek a mincí. Většinou jsou hodnoceny jako zdařilé. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia