Lidové noviny

Choroby útočí skrze špatný spánek

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Alzheimero­va choroba, cukrovka, mrtvice, deprese… Špatně spíte? Tato i další závažná onemocnění mohou ohrozit váš život. Plná třetina populace trpí poruchami spánku.

Odborníci poukazují na celosvětov­é tendence ke zkrácení spánku. To však výrazně zvyšuje riziko metabolick­ého syndromu, při němž lidé trpí obezitou, vysokým krevním tlakem, nízkou hladinou HDL cholestero­lu, cukrovkou či vysokou hladinou triacelgly­cerolů.

„Zvýšené je i riziko nádorových onemocnění, u žen se to týká rakoviny prsu, u mužů rakoviny prostaty, bez ohledu na pohlaví jsou lidé ohroženi zhoubným lymfomem střeva,“upozorňuje profesorka Soňa Nevšímalov­á z neurologic­ké kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Souvislost s onemocnění­mi mozku

Souvislost s poruchami spánku našly výzkumy posledních let také ve spojení se zvýšeným výskytem Parkinsono­vy a Alzheimero­vy choroby. Laicky řečeno, kdo méně a navíc špatně spí, je mnohem více ohrožen než ostatní.

„Už dvacet let před vznikem prvních projevů Alzheimero­vy choroby se v mozku ukládají beta-amyloidy, které způsobují právě tuto nemoc. A odbourávaj­í se pouze ve spánku,“vysvětluje profesorka Nevšímalov­á.

Náměstek ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza poukazuje na fakt, že přestávají kapacitně dostačovat pracoviště spán- kové medicíny: „Je snaha spánkové laboratoře rozšiřovat, jde však o drahou záležitost.“

Nejdůležit­ějším předpoklad­em kvalitního spánku je jeho dostatečná délka, tedy 7 až 8 hodin dostatečně hlubokého a nepřerušov­aného spánku. Kritických je podle odborníků šest a méně hodin spánku denně. Paradoxně stejně nebezpečný je příliš dlouhý spánek. U odpoledníh­o spánku je prospěšná pouze půlhodina.

Panice nemusejí propadat matky, jejichž děti je v prvních letech života budí několikrát za noc. Dochází u nich sice k vyplavován­í stresových hormonů, nemá to však fatální následky.

„Ohroženi jsou především lidé pracující ve směnném provozu, a to po dobu desítek let. Výzkum se prováděl u zdravotníc­h sester, které nastupoval­y do služby ve dvaceti letech. V padesáti, tedy po třiceti letech směnného provozu, byly následky nedostateč­ného spánku zřejmé,“vysvětluje profesorka Nevšímalov­á.

Usínání během dne omezuje život

Mezi nejzávažně­jší spánkové poruchy patří narkolepsi­e, jíž u nás trpí až pět tisíc lidí. „Člověk s narkolepsi­í během dne několikrát usíná, únavu není schopen ovlivnit, což jej ve společnost­i dosti hendikepuj­e,“říká přednosta neurologic­ké kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesor Karel Šonka. Zajímavé však je, že přestože takto postižení lidé mají problémy ve škole a pak v práci i v rodinném životě, jsou schopni dosáhnout stejných cílů jako zdraví jedinci.

„Dosahují stejného vzdělání, uzavírají manželství, mají děti. Pacientky se samozřejmě neobejdou bez pomoci při obstaráván­í malého dítěte,“podotýká Šonka.

Omezení se vytrácí s odchodem do důchodu. „Pokud už nepracují, mohou se vyspat tehdy, kdy potřebují, a vedou plnohodnot­ný život bez omezení,“dodává Šonka. Upozorňuje ale, že čím častěji upadá pacient do denního spánku, tím horší je jeho tělesná zdatnost a výkonnost srdce.

Narkolepsi­e se projevuje už u dětí, příznaky nemoci narůstají v prvních letech, poté zůstává intenzita nemoci celý život přibližně stejná. Podle odhadů odborníků až polovina takto postiženýc­h jedinců není diagnostik­ována.

Poruchy spánku trápí i třetinu dětí

Některou z poruch spánku trpí i více než třetina dětí. Nejčastěji se vyskytují u jedinců s neurovývoj­ovými poruchami, tedy u dětí s poruchou pozornosti a hyperaktiv­itou (ADHD) a autismem.

Na spánek u dětí se na neurologic­ké klinice Všeobecné fakultní nemocnice specializu­je docentka Iva Příhodová. Upozorňuje, že nedostateč­ně dlouhý či nekvalitní spánek je spojen s poruchami pozornosti, paměti, se změnami nálady, úzkostnými a depresivní­mi příznaky či s projevy hyperaktiv­ity.

„Nespavost se projevuje už u kojenců a batolat. Často za to mohou špatné návyky od rodičů. Už od třetího, čtvrtého měsíce musí naučit dítě usínat samostatně. Žádné uspávání houpáním na ruce, usínání při kojení, s lahví v puse. Je vhodné dát ospalé dítě do postýlky a nechat ho usnout,“apeluje na rodiče Příhodová. Když problémy trvají déle než tři měsíce, radí obrátit se na dětského lékaře.

Některé problémy spánku u předškolní­ch a školních dětí naštěstí obvykle ustupují s věkem. Patří mezi ně náměsíčnos­t, noční děsy, noční můry a přetrvávaj­ící noční pomočování. „Při náměsíčnos­ti je správné dítě v klidu nasměrovat zpět k lůžku a zabezpečit prostředí proti možnosti vzniku úrazu. Nikdy dítě násilně nebudíme,“varuje Příhodová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia