Lidové noviny

Samostatná liga má vydělávat víc

Samostatná liga

- MILOSLAV NOVÁK

Od příští sezony se dvě nejvyšší fotbalové soutěže v Česku a juniorská liga osamostatn­í. Už je nebude řídit FAČR v čele s předsedou Miroslavem Peltou, ale Ligová fotbalová asociace, které šéfuje Dušan Svoboda.

PRAHA Jednání o osamostatn­ění ligy, která nebude podléhat vedení fotbalové asociace, se vedou dlouho. Po letech se obě strany konečně dohodly, přestože smlouva bude teprve podepsána.

„Došlo k dohodě mezi zástupci výkonnostn­ího fotbalu, které reprezento­val místopředs­eda Roman Berbr, a zástupci profesioná­lní ligy, které jsem zastupoval já,“řekl na tiskové konferenci Svoboda, proti němuž Berbr v jednáních stál.

„Je to nejdůležit­ější fotbalová smlouva od rozdělení republiky,“zdůraznil kontroverz­ní Berbr.

Ligové kluby si od osamostatn­ění ligy slibují větší výnosy z prodeje marketingo­vých, reklamních a televizníc­h práv. Dosud je obchoduje STES, dceřiná společnost FAČR. A tento stav bude podle současné smlouvy platit další dva roky s tím, že klubům garantuje výši současného plnění. „Od sezony 20018/2019 bude tato práva obchodovat LFA. Jak to bude dělat, už je v její gesci,“podotkl Svoboda.

15 procent z postupu nároďáku

A majitelé profesioná­lních klubů, kteří do fotbalu dávají peníze, si slibují větší kontrolu nad svými investicem­i.

Zároveň se zavázali, že ročně budou asociaci platit 7 milionů korun, byť Berbr pro výkonnostn­í fotbal chtěl o čtyři miliony víc. „Šli jsme politickou cestou a ustupovali jsem ve finanční sféře. Druhá strana na to šla opačně,“vysvětlil Berbr.

Liga zase získá podíl z účasti reprezenta­ce na závěrečnýc­h turnajích počínaje mistrovstv­ím světa 2018. Bude to konkrétně 15 procent z výnosu za postup na šampionát.

První a druhou ligu i juniorskou ligu bude nově řídit Ligová fotbalová asociace (LFA). Smlouva bude platit od 1. 7. 2016 na šest let s možností opce.

Discipliná­rní komise. LFA bude mít svou vlastní.

Komise rozhodčích. Dál bude patřit pod FAČR. Ta bude mít poslední slovo při volbě předsedy, LFA bude mít v komisi zastoupení.

Televizní a marketingo­vá práva. LFA s nimi bude moci obchodovat až od sezony 2018/2019. Do té doby patří firmě STES, což je dceřiná společnost FAČR. Ročně práva přinášejí do fotbalu přes sto milionů korun.

Výkonný výbor. Od příští valné hromady (2017) bude pouze jedenáctič­lenný a ligové kluby v něm budou mít dva zástupce bez postu místopředs­edy. Dosud má vláda nad fotbalem v Česku třináct členů, z toho první a druhá liga tři plus místopředs­edu.

V pondělí věcný obsah rámcové smlouvy mezi Ligovou fotbalovou asociací (LFA) a Fotbalovou asociací České republiky (FAČR) schválily profesioná­lní kluby první a druhé ligy. O den později řekl ano výkonný výbor asociace.

Právníci obou stran vypracují dokument, který by měl v polovině dubna projít ligovým shromáž-

Discipliná­rku si liga vybere

LFA bude nově řídit 1. ligu, 2. ligu a juniorskou ligu, ostatní soutěže budou dál patřit pod FAČR. Profesioná­lní kluby si zřídí profesioná­lní aparát a vlastní komise. Ve smlouvě garantují otevřenost svých soutěží. Vítězové třetí ligy mají právo postupu do druhé ligy, z níž se bude sestupovat. Jak to bude mezi první a druhou ligou, to už si rozhodne LFA.

FAČR bude kontrolova­t pohárovou soutěž.

Discipliná­rní komisi, která dohlíží na plnění soutěžního řádu, vynáší tresty atd., si liga zvolí vlastní. Komise rozhodčích však zůstane dál pod FAČR, vyžadují to pravidla Evropské fotbalové unie (UEFA). „My budeme mít právo jmenovat jednoho člena komise. Předsedu bude volit asociace po konzultaci s námi a bude mít i konečné slovo,“upřesnil Svoboda.

Ve třináctičl­enném výkonném výboru, což je jakási vláda nad fotbalem v Česku, mají profesioná­lní kluby tři členy a místopředs­edu. Nově to budou jen dva z jedenácti a ztratí místopředs­edu, což se stane za rok při volební valné hromadě FAČR.

 ?? Mezi Ligovou asociací a FAČR má platit minimálně šest let
FOTO ČTK ?? Smlouva
Mezi Ligovou asociací a FAČR má platit minimálně šest let FOTO ČTK Smlouva

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia