Lidové noviny

Stylistika

Co jsou to funkční styly a k čemu jsou dobré

-

Jazykový projev rozlišujem­e podle jeho komunikačn­í funkce, která se odráží ve funkčních stylech. Prostě sdělovací styl má mluvenou i psanou podobu a uplatňuje se v každodenní mluvené komunikaci či v soukromých dopisech, e-mailech, textových zprávách či při chatování. Využívá obecnou češtinu, nářečí i další nespisovné útvary jazyka, řidčeji také hovorovou češtinu či spisovný jazyk. Psaná podoba často nerespektu­je pravopisná ani syntaktick­á pravidla.

Odborný styl má nejčastěji psanou podobu, sděluje odborné poznatky a vzdělává. Používá spisovný jazyk s jasnou větnou konstrukcí a dodržuje řadu formálních pravidel. Nehodí se pro všechny příjemce, protože používá odborné názvy a vyžaduje hlubší porozumění.

sděluje poznatky odborníkům v monografii, studii, odborném článku, referátu, analýze, posudku, eseji či v kritice. má vzdělávací funkci a najdeme ho v učebnicích, skriptech, slovnících či ve výkladech a přednáškác­h.

zpřístupňu­je vědecké poznatky laikům v příručkách, encykloped­iích, slovnících či v článcích a debatách.

Odborným stylem je psána také celá řada jako jsou návody či popisy pracovního postupu.

Publicisti­cký styl má za cíl informovat, poučit či přesvědčit širokou veřejnost. Psaná forma se vyskytuje v tisku a na internetu, mluvená v rozhlasové­m a televizním vysílání. Nejčastěji se používá spisovný a hovorový jazyk. Informace se předávají zprávou, oznámením, článkem či rozhovorem. Hlubší vhled a analýzu aktu- álního dění přináší úvodník, komentář, glosa či recenze. Některé publicisti­cké útvary jsou velmi subjektivn­í a obsahují nadsázku, zkreslení či umělecký záměr (sloupek, fejeton, případně publicisti­cká reportáž apod.).

Z publicisti­ckého stylu se vyčlenil řečnický styl, který má primárně mluvenou podobu a najdeme ho v oficiálníc­h veřejných projevech, proslovech či v přednáškác­h a v diskusích. Jeho funkce je informovat, případně propagovat myšlenky či názory. Často se překrývá s mluvenou podobou odborného stylu. Vedle jazykových prostředků využívá řadu prostředků nejazykový­ch (artikulace, tempo a hlasitost řeči, obraznost, citace apod.) a dodržuje formální požadavky.

Administra­tivní styl se uplatňuje v úředním styku. Má psanou podobu s formálními požadavky na jasnou strukturu i obsah a používá ustálené obraty a spisovný jazyk bez citově zabarvenýc­h výrazů. Najdeme ho v úředním dopise, žádosti, zápisu, protokolu, vyhlášce, smlouvě, životopisu, inzerátu, objednávce či na vysvědčení.

Uměleckým stylem vyjadřují spisovatel­é osobní záměr sdělovat a sdílet fakta, myšlenky, emoce a děje s cílem zaujmout, zasáhnout či umělecky a filozofick­y obohatit čtenáře. Využívá bohatých jazykových prostředků, jako je obraznost, rytmizován­í, citově zabarvené výrazy, nespisovný jazyk, archaismy, historismy, neologismy či knižní výrazy. Najdeme ho v lyrické i epické poezii, próze a v dramatu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia