Lidové noviny

Navzdory ideologiím béisbol vede

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Historická návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě se nesla ve znamení symbolů. K jednomu z nich patřil i včerejší zápas kubánského baseballov­ého národního týmu s klubem Tampa Bay Rays, jehož se Obama zúčastnil s kubánským lídrem Raúlem Castrem. Navzdory politickým rozdílům a zcela odlišné ideologii, jež před lety vyústila bezmála v jadernou válku, pojí obě země pro tenhle sport úplně stejná vášeň.

„Za to, že baseball je náš národní sport, může Fidel Castro,“řekl mi před lety Miguel, učitel matematiky, na lavičce v Santiagu de Cuba. „Po revoluci se dohadovali s Che Guevarou, který měl rád šachy, ale prosadil se baseball,“pokračoval smutně

TERRA INCOGNITA

vášnivý šachista. Miguel měl pravdu. Baseball neboli béisbol je kubánský národní sport. Nicméně přestože Fidel Castro od roku 1959 určuje veškeré dění na komunistic­kém ostrově a patří k milovníkům této hry, k baseballu Kubánci zahořeli dávno předtím, než se Castrův otec vůbec rozhodl opustit rodné Španělsko a zkusit štěstí za Atlantikem.

Baseballov­ou velmocí jsou bezesporu USA, Kuba za nimi ale nikterak nezaostává. A to už více než 150 let. První zmínky o tzv. juego de pelota neboli hře smíčkem se na karibském ostrově objevily už kolem roku 1860, jen pár let poté, co se na severu ustanovila její pravidla. Hra se do tehdejší španělské kolonie dostala díky Kubáncům, kteří studovali v USA, a americkým námořníkům v kubánských přístavech. Později na Kubě trénovali nejslavněj­ší američtí hráči a po revoluci zas začali do USA prchat kubánští baseballis­té. Už proto, že na ostrově byl zrušen profesioná­lní sport. Fidel Castro přitom – podle režimních životopisc­ů – v mládí sám uvažoval o profesioná­lní kariéře. Touha po třídní spravedlno­sti u něj ale prý převážila. Před časem však historici Castrovy baseballov­é úspěchy zpochybnil­i. Nejsou o nich písemné zmínky a i (odvážní) svědci hovořili spíše o průměrném hraní někdejšího El Jefeho. Nabízí se otázka: jak by asi Kuba vypadala, kdyby mu ten baseball šel líp?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia