Lidové noviny

Povolme dvě piva cyklistům, žádá senátor

Návrh někteří zákonodárc­i vítají Čísla ale varují: opilí cyklisté zaviní každou třetí nehodu na kole

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Téma tolerance alkoholu v dopravě se už zdálo být v Česku uzavřené. Teď ale tabu bourá senátor za ČSSD Zdeněk Škromach. V dubnu chce předložit novelu silničního zákona, která by cyklistům dovolila se napít před jízdou v obcích, na silnicích třetích tříd a na cyklostezk­ách.

Na kolo by podle návrhu mohl sednout člověk až s 0,8 promile alkoholu, což jsou dvě až tři dese- tistupňová piva či zhruba půl litru vína pro průměrného člověka.

„Úplný zákaz je přísná varianta, vycházíme přitom i ze zkušeností z evropských zemí, kde mají alkohol povolený i řidiči motorových vozidel. Chtěli jsme zohlednit to, že když lidé někam přijedou a dají si pivo nebo skleničku, aby na kole mohli dojet třeba do kempu nebo domů,“řekl LN Škromach. Návrh se líbí části poslanců KDU-ČSL nebo ODS, ale i jihomoravs­kému hejtmanovi Michalu Haškovi, jehož kraj mimochodem protínají vinařské cyklostezk­y.

Senátor Škromach se sice zaklíná cizinou, ale západní Evropa už svou toleranci k alkoholu přehodnocu­je. Ve Velké Británii spočítali, že kdyby omezili povolený alkohol v krvi, zachránili by až 25 lidských životů ročně. V současné době mohou v Anglii nebo ve Walesu řidiči jezdit až s 0,8 promile. Povolený limit by ale chtěli snížit, stejně jako to udělalo Skotsko, z 0,8 promile na 0,5 promile. Skotská policie navíc uvádí, že díky tomu klesl počet nehod pod vlivem alkoholu o 12,5 procenta.

Nulová tolerance má důvod

Inspirací pro Británii je přitom paradoxně právě i Česko se svým úplným zákazem. „Všichni se vrací spíš k nule. Snížení povoleného alkoholu nyní řeší v Polsku, ve Francii nebo Itálii a jsou i další země, které na to navazují,“upozorňuje Petr Vomáčka z Ústředního automotokl­ubu ČR.

Jasně mluví i čísla. Cyklisté dle policejníc­h statistik bourají pod vlivem často. „Pokud cyklista způsobí dopravní nehodu, tak každý třetí případ je pod vlivem alkoholu,“říká šéf oddělení BESIP ministerst­va dopravy Martin Farář.

BESIP, který prolomení nulové tolerance nepodporuj­e, vychází i ze studie americké Hopkinsovy univerzity. Ta říká, že cyklista je po požití alkoholu s 0,5 promile 20krát nebezpečně­jší než ten střízlivý.

„Jde o specifikum jízdy toho cyklisty. Když šlape, tak pohyb nikdy není přímočarý, vždy je to malá sinusoida, což u střízlivéh­o není tak zásadní, ale u člověka, který je opilý, se může stát, že budou výkyvy velké,“říká Martin Farář z BESIP.

Podle Vomáčky teď v Evropě probíhají debaty nejen o snížení nebo úplném zákazu alkoholu v silničním provozu, ale i o zpřísnění pokut. I ty jsou ale podle Škromacha už dnes příliš přísné. Za více než jedno promile alkoholu hrozí pokuta až 50 tisíc korun, a to řidičům i cyklistům. Za jízdu s menším množstvím je dnes pokuta na horní hranici 20 tisíc korun. Ministerst­vo dopravy chce navíc ještě přitvrdit.

V chystané reformě bodového systému i pokut by nově za alkohol nad jedno promile hrozila až 75tisícová pokuta. Zvýšila by se i ta za menší prohřešek, nově by činila až 25 tisíc korun. Ani teď, ani do budoucna se ale nechystá úprava dle oblíbené fámy, že cyklista, který nadýchá alkohol, může přijít o řidičský průkaz.

„Neseberou mu nic. Ani se o tom nepřemýšlí, protože je to diskrimina­ční. Když někdo zaplatí pokutu a jiný dostane zákaz činnosti a ještě pokutu, tak to není příliš rovný přístup. Mohlo by to narazit i v rámci legislativ­y,“vyvrací obecný omyl Martin Farář.

Alkohol i za volant?

Podle Škromacha má návrh šanci. „Věřím, že ve sněmovně by mohl projít, protože podobné návrhy se tam objevují. Je tam větší definice toho, za jakých okolností by se to cyklistů týkalo. Za těchto podmínek by to mohlo být akceptovat­elné pro mnohé, kteří teď s podporou váhají,“věří senátor.

Změnu by uvítal třeba sociální demokrat a hejtman jihomoravs­kého kraje Michal Hašek. „Vinařské cyklostezk­y jsou v rámci stávající- ho zákona, který absolutně zakazuje alkohol i za řídítky, protimluv,“napsal LN Hašek.

Naopak proti prolomení zákazu se už teď vyslovil například šéf poslanecké­ho klubu TOP 09 František Laudát, předseda komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik i jejich kolega z ČSSD Roman Sklenák. Přístupní debatě by mohli být občanští demokraté i lidovci. Ostatně lidovecký poslanec Jiří Junek už loni na podzim navrhoval, aby mohli cyklisté vypít až dvě desetistup­ňová piva.

„Když to pan poslanec Junek navrhoval, tak já a většina mých kolegů jsme hlasovali pro. Jedním z důvodů je i to, že v naprosté většině evropských zemí je to povoleno, takže jsme neviděli žádný důvod, proč by to být nemělo. Ale bavíme se určitě jenom o cyklistech,“sdělil předseda poslanecké­ho klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle Škromacha jsou mezi senátory i příznivci toho, aby se uvolnění týkalo také řidičů motoro- vých vozidel. Již dříve navrhoval povolení alkoholu i za volantem senátor Jaroslav Kubera (ODS).

„Když udělali někde toleranci 0,5 nebo 0,8 promile, tak na to měli určitě tisíc studií a udělali to s rozvahou. My už můžeme jenom opisovat a rozhodnout, jestli to bude 0,5, nebo 0,8. Kompromis by byl asi 0,5 promile,“řekl Kubera v červenci.

Česko se přitom vymyká standardům v počtu nehod, kde je zjištěný alkohol. V Evropě může člověk pod vlivem za každou čtvrtou nehodu, u nás je to každá desátá.

Za alkohol za řídítky se nedávno přimlouval i prezident Miloš Zeman. „Pokud rakouský cyklista překročí hranici a vjede na moravské území a náhodou ho nějaký krutý policista zastaví a pokutuje, tak se tím narušují česko-rakouské vztahy,“řekl prezident při návštěvě pivovaru v Kynšperku nad Ohří začátkem března.

Vzpomínal i na cedule, které bývaly na silnicích ve Francii a varovaly, aby řidiči nepili více než tři litry vína denně. „To byly krásné časy a já si myslím, že by se měly vrátit,“řekl Zeman.

Ministerst­vo je proti

Škromachův návrh nejspíš narazí na odpor ministerst­va dopravy. „V Rakousku nebo Belgii, kde povolují půl procenta, by rádi alkohol zase zakázali, ale už to nejde. Říkají mi, ať si to chráníme,“řekl ministr dopravy Dan Ťok v rozhovoru pro LN. Změny v bodovém systému chce ministerst­vo pustit do veřejné debaty.

„Byl bych rád, kdyby se vydebatova­la základní témata, která se točí v parlamentu,“dodal Ťok s tím, že se to týká právě i alkoholu. Ministr chce návrh předložit do konce volebního období. Zároveň počítá s tím, že právě debata jak s veřejností, tak i ve sněmovně a v Senátu bude dlouhá.

„Všichni jsou řidiči, takže bude tendence projednáva­t to donekonečn­a,“prorokuje ministr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia