Lidové noviny

Smířená ČSSD: Stamiliony jsou ztraceny

- ADAM JUNEK

Až ČSSD vyplatí přes 337 milionů Zdeňku Altnerovi, nebude k nim cesta zpět, ani kdyby přišel ve sporu zvrat. ČSSD se s tím smířila.

PRAHA Budeme se nepříznivé­mu verdiktu bránit všemi dostupnými prostředky, zní ze sociální demokracie. Ta ve čtvrtek pravomocně prohrála spor s právníkem Zdeňkem Altnerem, který pro ni v roce 2000 vysoudil její sídlo Lidový dům, amá mu vyplatit přes 337 milionů korun. V tichosti ovšem špičky ČSSD podle zjištění LN počítají s tím, že stamiliony, které si navíc strana bude muset půjčit, jsou nenávratně ztraceny.

„Když už jednou ty peníze vyplatíme, je jasné, že i kdyby se v budoucnu podařilo díky dovolání k Nejvyššímu soudu verdikt zvrátit nebo zmírnit, už je těžko z Altnera vymůžeme zpátky. Vždyť s nimi může kdykoliv zmizet,“popsal LN jeden z účastníků nočního grémia špiček sociální demokracie, které řešilo situaci strany po čtvrtečním verdiktu Městského soudu v Praze.

Jen tři dny na platbu

A platit budou muset sociální demokraté velmi záhy. Až jim soudkyně Irena Saralievov­á rozsudek doručí, což by mělo být nejpozději do třiceti dní, má ČSSD jen tři dny na srovnání dluhu. Dovolání k Nejvyššímu soudu, které strana plánuje, na to nemá odkladný účinek. Altnerův advokát Václav Veselý už ale předeslal, že vzhledem k tomu, že strana avizuje, že zaplatí, nebude na extrémně krátké lhůtě trvat.

V podstatě jedinou cestou, jak tak rychle může ČSSD sehnat pe- níze, je vzít si nový úvěr. „Budeme muset jít cestou přeúvěrová­ní strany. V současné situaci to rozhodně nebude problém. Sociální demokracie je strana s rozsáhlým majetkem a nahrává nám i fakt, že jsou úrokové sazby nízko, tudíž peníze se dají sehnat levně,“uvedl pro LN statutární místopředs­eda „oranžové“partaje Milan Chovanec, který čtvrteční grémium za nepřítomné­ho předsedu Bohuslava Sobotku řídil.

Sociální demokracii vysoká platba podle jejích představit­elů na životě neohrozí. Přesto partajníci chystají úspory. Plán, jak šetřit, má do úterka předložit šéf stranickéh­o hospodařen­í Martin Starec. Vedení počítá jak s úsporami na provoz, tak s menšími rozpočty pro nadcházejí­cí krajské a příští rok i parlamentn­í volby. Pro dnes nejsilnějš­í vládní stranu představuj­e více než 300miliono­vá platba necelé dva roční rozpočty. Vloni podle aktuální vý- roční zprávy hospodařil­a s příjmy přesahujíc­ími 380 milionů. Hospodařen­í pak uzavřela se ziskem.

Podle informací LN se navíc na prohru postupně připravova­la. Na rozdíl od jiných sporů, které se k získání Lidového domu vztahují, si nebyli totiž právníci ČSSD tolik jisti „v kramflecíc­h“. Což se potvrdilo. Socialisté tak od doby, kdy je vede Sobotka, tedy od roku 2010, snižovali dluhy, aby si byli schopni v případě nutnosti snadno opatřit nový úvěr. Aktuálně uvádějí výši bankovních úvěrů něco málo přes 200 milionů korun.

Dva důvody dovolání

ČSSD je pak dle informací LN odhodlána v dovolání napadat především to, že má platit smluvní pokutu za celou dobu trvání sporu. Pokuta se totiž počítá od července 2000 a původní sumu 18,5 milionu korun, o niž se Altner soudil, několikaná­sobně zvýšila. Přitom trvání procesu primárně ovlivnil bývalý advokát sociální demokracie. Rozhodován­í protahoval například tím, že nezaplatil soudní poplatek a následně musel u soudů vybojovat pokračován­í procesu.

„Není možné, aby se straně, která obstruuje, ještě tyto obstrukce vyplatily. To pak chceme z pozice vládní strany řešit s ministerst­vem spravedlno­sti, že je třeba upravit zákony, aby se toto v českém soudnictví nemohlo stávat,“sdělil místopředs­eda Chovanec.

Kromě toho chtějí právníci Lidového domu argumentov­at třeba tím, že nebyly vyslyšeny jejich námitky podjatosti v prvoinstan­čním řízení.

Že by jeho klient proces záměrně zdržoval, advokát Veselý odmítl. A jeho slova podporuje i jeho předchůdce. „Naopak obstrukcím čelil pan Altner ze strany ČSSD. Předložil jednoznačn­ou dokumentac­i, obsáhlou smlouvu a nová garnitura ve stra- ně jen nechtěla dodržovat závazky svých předchůdců,“řekl LN královéhra­decký advokát Jaroslav Čapek, který Altnera v minulosti ve sporu s ČSSD zastupoval.

Spory kvůli odměnám za „dobývání“Lidového domu z rukou státu pro sociální demokracii ale nekončí. Běží spor s právníkem Václavem Halbichem, v němž má v květnu u soudu vypovídat i prezident Miloš Zeman.

Halbich si totiž nárokuje část odměny, kterou ČSSD hned v roce 2000 po vítězství nad státem Altnerovi přiznala. Šlo o 51 milionů korun. Samotnému Altnerovi vyplatila ale jen třetinu, zbylých asi 33 milionů dala do soudní úschovy, protože se o část peněz za svůj podíl ve sporu přihlásili další dva právníci. Kromě notáře Halbicha ještě advokát Zdeněk Hájek.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia