Lidové noviny

Vnitro stoplo záchranu Iráčanů

Více než třetina z 89 přesídlenc­ů z Iráku chce opustit Česko. Stát je k nám přitom pozval

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Česko nikdy nepatřilo mezi země, kde by se uprchlíci chtěli sami usazovat. Teď ale státu hrozí blamáž. Ukazuje se, že u nás nechtějí zůstat ani běženci, kterým Česko v rámci humanitárn­ího gesta nabídlo útočiště.

Řeč je o projektu Nadace Generace 21, která do Česka pod dohledem ministerst­va vnitra chtěla dopravit celkem 153 uprchlíků, především z řad iráckých křesťanů. Více než třetina z 89 lidí, o jejichž přesídlení se nadace dosud zasadila, totiž v Česku zůstat nechce.

Nejprve svou žádost o azyl ve čtvrtek stáhla osmičlenná rodina, která byla ubytována v Brně. Včera pak o vrácení pasů a zrušení azylového řízení požádala skupina 25 migrantů z rekreační ubytovny Okrouhlík u Jihlavy, kde žili od konce letošního ledna.

Ministr vnitra Milan Chovanec proto celý projekt záchrany vybra- né skupiny běženců z Iráku až do odvolání zastavil.

„Projekt tím definitivn­ě nekončí. Příští týden bychom si měli vyjasnit, jak pokračovat dál,“řekl LN Martin Frýdl, mluvčí nadace. Zároveň odmítl, že by z Chovancovy strany šlo o formu odplaty za přání migrantů Česko opustit.

Osmičlenná rodina z Brna se chce vrátit zpět do Iráku, což zdůvodňuje steskem prarodičů po vlasti. „Je to lidsky pochopitel­né a jejich rozhodnutí respektuje­me,“dodal Frýdl.

Chovanec: Nejsme cestovka

Důvody, proč už v Česku nechce zůstat ani 25členná skupina z Okrouhlíku, však jasné nejsou. Ministr Chovanec naznačil, že chtějí pokračovat dál do západní Evropy. Česko je prý v situaci, kdy by se mohlo stát spoluúčast­níkem cestovní kanceláře, která by uprchlíky přivážela blíž k cílovým zemím, jako je Německo a Švédsko. Podle ministra začíná projekt nadačního fondu výrazně skřípat.

„Druhá várka lidí chce odcházet jinam než do Iráku. To je proces, na kterém se podílet nebudeme,“řekl Chovanec.

Frýdl ale o záměru odejít dál do západní Evropy nic neví. „Bylo to jejich rozhodnutí, opravdu nevím, kam mají namířeno,“říká mluvčí Nadace Generace 21.

Vnitro po dalších osudech Iráčanů pátrat nebude. „To není náš problém. Pro nás je důležité, aby bylo azylové řízení řádně ukončeno podle českých zákonů,“řekl LN Tomáš Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerst­va vnitra.

Krok iráckých přesídlenc­ů včera také ostře kritizoval prezident Miloš Zeman.

„Bylo pro mě poněkud záhadou, proč opustili zemi. Část Iráku je de facto pod zákonnou vládou,“prohlásil prezident.

Nepřímo pak naznačil, že uprchlíci z Okrouhlíku jsou nevděční. Stěžovali si prý na bydlení, přitom šlo o standardní byt 2+1, za který by dle Zemana „olízla prsty kdejaká mladá rodina“.

Dva přesuny v jednom týdnu

Jenže ubytování přesídlenc­ů zdaleka není tak bezproblém­ové, jak Zeman líčí. Z areálu Okrouhlík se včera muselo vystěhovat všech 29 běženců – čtyřčlenná rodina se odstěhoval­a do Prahy, zbylých 25 lidí se pak rozhodlo, že Česko opustí. Nadace Generace 21 si areál pronajala, nepodařilo se jí ale obnovit nájemní smlouvu.

Stěhování má za sebou i skupina přesídlenc­ů, která původně bydlela v areálu Karmel ve Smilovicíc­h na Třinecku. Před několika dny je ale nadace přesunula do Soběšovic v okrese Frýdek-Místek. Původně se přitom počítalo s tím, že iráčtí běženci naleznou ubytování v rodinách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia