Lidové noviny

Uprchlíci z NDR mi neustále děkují

- PETR JANOUŠEK

Bývalý spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher se 25. září 2014 ve svém posledním rozhovoru pro LN vrátil ke slavnému pražskému balkonovém­u vystoupení z roku 1989, kdy běžencům z NDR zvěstoval, že smí na Západ.

BERLÍN/PRAHA Měl to štěstí, že jako šéf diplomacie zažil jednu z nejšťastně­jších chvil v moderních německých dějinách.

Tehdejší spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher 30. září 1989 z balkonu na západoněme­ckém velvyslane­ctví tisícům uprchlíků z NDR sdělil, že mají volnou cestu ke svobodě.

Genscherov­a pražská slova, která byla přehlušena jásotem davu, spolu s pádem berlínské zdi patří mezi klíčové součásti východoněm­eckého revolučníh­o roku 1989.

LN Představuj­e 30. září 1989 nejdůležit­ější den vaší politické kariéry? Jaký pocit z něj ve vás dodnes zůstal? Předpoklád­ám, že obrovská radost...

Na tuto otázku mohu odpovědět jasným ano. Onoho večera jsem byl tak rozrušen jako málokdy ve svém životě. Šlo o nezapomenu­telný moment pro mě, ale také pro všechny přítomné na vel- vyslanectv­í. Říci čtyřem a půl tisícům lidí, že cesta na svobodu je volná, je něco jedinečnéh­o. Jim ani mně to ale nespadlo do klína. Vše museli nechat ladem – vlast, důvěrně známé okolí, rodinu, přátele a oblíbené věci. Svoboda pro ně znamenala ještě víc. Tomu všemu jsem rozuměl velmi dobře, neboť jako 25letý jsem v roce 1952 udělal stejný krok. Ještě dnes při různých příležitos­tech stále slýchávám: „Na velvyslane­ctví v Praze jsme tehdy byli u toho.“Neustále také dostávám děkovné dopisy od bývalých uprchlíků z NDR.

LN Již dříve jste napsal, že jste chtěl zabránit jakékoliv publicitě. Proto jsou také televizní záběry z balkonu v Praze tak špatné. Skutečně mohla publicita znamenat pro odjezd lidí překážku? Proč?

Tisk stál venku. Nechtěl jsem ho pozvat dál, abych se nevystavov­al obvinění východního Berlína z „inscenace“. Proto jsem také mluvil velice střízlivě, a ne triumfálně. K „balkonovém­u záběru“mohu říci, že tam byla pouze jedna jediná kamera, jeden kameraman, který uvažoval: Genscher přijede až sem, co bude asi dělat? Chce mluvit s utečenci. Jak s nimi bude mluvit? Pravděpodo­bně z balkonu. My ho teď nepouštíme dovnitř. Potom přes sousední dům vstoupil na sousední pozemek. To také vysvětluje špatnou kvalitu záběru.

LN Tyto dny ale pro vás byly ná- ročné i kvůli vašemu zdravotním­u stavu...

Ano, tak tomu bylo. Ve dnech před 30. zářím jsem cestoval do New Yorku na zasedání OSN, kde jsem se mohl potkat a hovořit s ministrem zahraničí NDR Fischerem a sovětským ministrem zahraničí Ševardnadz­em. Nabídla se mi šance pokusit se v přímém rozhovoru o vše. Do letadla jsem si vzal dva kardiology, neboť jsem byl ještě poznamenán srdečním infarktem a poruchami srdečního rytmu.

LN Také jste v minulosti poznamenal, že mezi vámi a Eduardem Ševardnadz­em panovala velká důvěra. Jaký k tomu byl důvod?

Eduard Ševardnadz­e se jako můj ruský kolega stal postupem času z někdejšího důvěryhodn­ého partnera blízkým přítelem, kterému já a také Německo vděčíme za mnohé. Oba jsme se vždy mohli spolehnout na slovo toho druhého – jen tak byl tehdy myslitelný mírový vývoj „revoluce“. Eduard Ševardnadz­e má na tomto mírovém díle velký podíl.

LN Když srovnáte vztahy mezi tehdejšími německými a sovětskými politiky, nechybí dnes důvěra, jaká byla kdysi? Jednal jste s mnoha sovětskými politiky. Jak se tedy má nyní s Ruskem mluvit?

Politiku 80. a 90. let formovaly i osobní důvěrné vztahy mezi spolkovým kancléřem Kohlem na jedné straně a prezidente­m Gorbačovem a ministrem zahraničí na druhé straně. Mnohé mohlo probíhat jinak, kdybychom tehdy nebyli schopni vzájemně si důvěřovat nebo kdyby tato důvěra byla zklamána. Na základě této důvěry se mohl sjednocova­cí proces uskutečnit s odvahou a prozíravos­tí.

Svět se od pádu (berlínské – pozn. red.) zdi za posledních 25 let změnil. To platí i pro Rusko. Kam Rusko míří? V dlouhodobé perspektiv­ě neodvratit­elně do Evropy. Nikoliv jako člen EU, nýbrž jako stabilní partner 500 milionů Evropanů v EU. Toto vyžaduje – zcela v duchu OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) – od všech zúčastněný­ch stran, aby myslely a jednaly celoevrops­ky.

Společné zájmy lze správně vyjádřit neměnným Gorbačovov­ým výrazem o „společném evropském domu“. Oba – Rusko i EU – mají v tomto domě své místo. Rusko netvoří západní díl Asie, nýbrž východní díl Evropy. Ta potřebuje ve všech oblastech úzkou spolupráci, a nikoliv vymezování. Jde o to, že Rusko a členové EU musejí nově definovat společné zájmy. To od obou stran vyžaduje trvalou ochotu spolu hovořit, ať už na politické, hospodářsk­é, či kulturní úrovni. Mezi Východem a Západem nesmí dojít k opětovnému rozštěpení.

LN Jak hodnotíte ruskou politiku kancléřky?

Kancléřka Merkelová a ministr zahraničí Steinmeier mají dobré důvody pro to, že se snaží konstrukti­vně rozvíjet vztahy s Ruskem, které je důležité pro celou Evropu. To je patrné i z toho, že se nepodílejí na válce slov.

LN Tvoří již v současnost­i Němci jeden národ? Je možné říci, že už mezi oběma částmi Německa nepanují žádné rozdíly?

Domnívám se, že 25 let po pádu zdi se již vytvořila celoněmeck­á identita. Jistě zbývá ještě mnohé udělat, ale rozdíly v životních podmínkách vymizely. Dnes všichni vědí, že po desetiletí jsme se vyvíjeli odděleně, budoucnost máme ale společnou.

LN Jaké máte vysvětlení pro to, že v Česku a dalších postkomuni­stických zemích je tak malá podpora pro Evropskou unii?

Jak mají občané rozumět velké historické myšlence spojené, svobodné Evropy bez hranic, když se jim nedostateč­ně vysvětlují pozitivní praktické výdobytky posledních desetiletí? Kde zůstalo zapálení pro Evropu? To lidé chtějí vědět konkrétně. V tomto Komise nesplnila svůj úkol. Pokud má být politika srozumitel­ná, je třeba vysvětlova­t ji.

Úkol plynoucí z 25. května je jasný (proběhly volby do europarlam­entu – pozn. red.): udělat Evropu demokratič­tější, evropštějš­í a schopnější jednání. Ti, kdo Evropu chtějí bourat, tedy ti, kdo si přejí více národního egoismu a také společensk­ý řád plný rivality jako v minulosti, musí být i v budoucnu odmítnuti.

 ?? Hans-Dietrich Genscher při své návštěvě v září 2014 zapózoval na balkoně německého velvyslane­ctví v Praze. FOTO ČTK ?? Vzpomínky.
Hans-Dietrich Genscher při své návštěvě v září 2014 zapózoval na balkoně německého velvyslane­ctví v Praze. FOTO ČTK Vzpomínky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia