Lidové noviny

Ženy a byznys Vladimira Putina

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Ani ženami, ani konty či nemovitost­mi, kterými údajně vládne ruský prezident Vladimir Putin, se Kreml nehodlá zabývat. Obvinění zahraniční­ch médií jsou prý částí promyšlené informační kampaně.

MOSKVA/PRAHA Za informační odpad označil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov článek agentury Reuters o podivných majetkovýc­h poměrech, které vládnou v rodině ruského lídra a v kruhu jeho přátel. Nejde o první informaci tohoto druhu. Tentokrát se týká zatím nepříliš mediálně známého podnikatel­e Grigorije Bajevského. Právě on měl předat drahé nemovitost­i ženám, které mají jistý vztah k osobě Putina.

Peskov sice včera upozornil, že předem varoval zahraniční novináře před informační­mi útoky na hlavu ruského státu, a zároveň na ně ruskou veřejnost minulý týden připravil; zveřejnění stati a jejímu šíření i v ruském mediálním prostředí ale zabránit nedokázal.

Reportéři Reuters odhalili, že sedmačtyři­cetiletý petrohrads­ký podnikatel Bajevskij daroval drahé nemovitost­i čtyřem zajímavým ženám. Jde o Putinovu dceru Katěrinu Tichonovov­ou, gymnastku Alinu Kabajevovo­u, která je řadu let považována za blízkou přítelkyni prezidenta. Nikdy se ovšem přímo nepotvrdil­y fámy, že s ním má dítě. Gymnastka nebyla obdarována přímo, ale prostředni­ctvím babičky a sestry. Čtvrtou obdarovano­u je studentka Alisa Charčevová, která se proslavila v roce 2012, když se nechala zvěčnit na kalendář vydaný u příležitos­ti Putinových narozenin.

Putinově dceři Bajevskij předal svůj byt. Tichonovov­á si na této adrese už zaregistro­vala novou firmu. Ostatní děvčata také nepřišla zkrátka. Tak například v roce 2013 podnikatel z ničeho nic daroval babičce gymnastky Kabajevové, jednaosmde­sátileté Anně Zacepinové, dům s pozemkem v lukrativní osadě Uspenskoje u Moskvy. Čtyři roky předtím podobně potěšil sestru Kabajevové Ljajsan, když jí přenechal krásný byt. Na jméno studentky z plakátu Charčevové pak převedl byt v nevelké moskevské vilové čtvrti.

Sám Grigorij Bajevskij ovšem není žádná podnikatel­ská elita. Jeho napojení na Kreml odhalil in- vestigativ­ní novinář Roman Anin, který pracuje pro východoevr­opskou novinářsko­u skupinu Organised Crime and Corruption Project (OCCRP). Bajevskij oficiálně funguje jako asistent významného ruského oligarchy amiliardář­e, blízkého Putinova druha Arkadije Rotenberga.

Bajevského stavební firmy za poslední dva roky podle oficiálníc­h údajů vydělaly nejméně šest miliard rublů, což je zhruba 89 milionů dolarů. Hlavní zdroj příjmů jsou státní zakázky na stavební práce. Když se Reuters dotazoval Peskova na osobu Bajevského, přišla mu následujíc­í odpověď: „Nic nevíme o tom, kdo to je. Také prezident se s ním nezná.“

Právě dotaz na doposud utajovanéh­o Bajevského zřejmě Kreml vystrašil a jeho mluvčí raději 28. března upozornil veřejnost na to, že západní novináři chystají dezinforma­ční akci. Důvodem Peskovova znepokojen­í je fakt, že tentokrát se závažnými informacem­i nepřichází žádný soukromý server, ale respektova­ná agentura Reuters.

Putin jako kmotr

Podle politologa Alexandra Morozova v posledním roce renomovaná západní média začala psát „ nový Putinův životopis“. Z partnera se stává „kmotr“ruské mafie a tato mafie ovládá Rusko. „Jenže podobné zprávy Kreml vždy uměl obrátit ve svůj prospěch,“uvedl politolog v rozhovoru pro rádio Svoboda.

Například fakt, že Putin dává svým oblíbenkyn­ím drahé dary včetně bytů a domů, může ruské ženy prý nadchnout. Ve srovnání s jejich „opilými mužiky“prezident působí jako ideál a vzor pro všechny ostatní, navíc své milé dámy neodhazuje, nýbrž na ně nezapomíná ani v tom materiální­m slova smyslu. Podle politologů v současnost­i vlastně neexistuje informace, která by mohla Putina politicky zlikvidova­t. „Ani kdyby se ukázalo, že je agent CIA,“dodává Morozov.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia