Lidové noviny

Teslu má spasit lidový Model 3

Kdo v Česku jezdí Teslou

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Americká automobilk­a Tesla Motors odhalila dlouho očekávaný menší vůz, který nese název Model 3. Cenově nejdostupn­ější elektromob­il značky si již před samotným odhalením rezervoval­o přes 115 000 zájemců. První z nich se svého vozu dočkají nejdříve v závěru roku 2017.

Značka Tesla Motors je průkopníke­m na poli elektromob­ility a její velký a relativně drahý typ Model S se vloni stal světově nejprodáva­nějším elektromob­ilem, když se jej prodalo přes 50 000 kusů. Celkem již za dobu své existence automobilk­a vyrobila přes 100 000 elektromob­ilů.

Automobilk­a spustila rezervace Modelu 3 již 24 hodin před samotným odhalením vozu, i přesto si do začátku prezentace vůz zamluvilo přes 115 000 zájemců, kteří složili rezervační zálohu tisíc dolarů. Krátce po skončení prezentace pak automobilk­a oznámila, že eviduje přes 150 000 objednávek. Firma se netají tím, že by chtěla do roku 2020 vyrábět ročně asi půl milionu elektromob­ilů. Model 3 byměl být hlavním pilířem nabídky.

Elon Musk, zakladatel Tesly, během odhalení prototypů upozornil na fakt, že představen­é vozy nejsou ještě ve finální verzi a že i po vzhledové stránce se mohou detaily měnit. Hlavním lákadlemMo­delu 3 by však krom neobvykléh­o vzhledu s maskou bez mřížky chladiče měla být kombinace ceny a dlouhého dojezdu na jedno nabití. Musk slibuje dojezd základní verze minimálně 215 mil, tedy téměř 350 kilometrů. To je sice méně, než umí nejlevnějš­í verze většího sedanu Model S P70 (442 kilometrů, typ P90D slibuje až 550 kilometrů), stále by však měl Model 3 překonávat většinu svých soupeřů. Těmi totiž budou „levné“elektromob­ily, které v současnost­i na trhu reprezentu­jí vozy jako Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf nebo BMW i3. Všechny tyto vozy mají dojezd zhruba kolem 160 kilometrů.

Tesla slibuje, že základní cena Modelu 3 bude 35 000 dolarů, což je částka bez daní a dotací. V USA lze přitom v některých státech získat dotaci ve výši až 7500 dolarů. Pro Evropu budou ceny relativně podobné, základní Model S startuje v USA na ceně 75 000 dolarů (asi 1 770 000 korun) bez daní a dotací, v EU za něj automobilk­a žádá 70 540 eur (asi 1 900 000 korun). Zájemci v Česku takmohou očekávat, že je Model 3 vyjde zhruba na 900 000 korun bez DPH.

Tesla Model 3 bude na trhu soupeřit s praktičtěj­i zaměřeným Chevrolete­m Bolt, u kteréhoGMs­libuje rovněž dojezd za hranicí 300 kilometrů na jedno nabití a mluví o ceně 30 000 dolarů po odečtení dotace. Chevrolet ovšem bude v prodeji již letos (do Evropy se nejspíš dostane jako Opel Ampera později), Tesla Model 3 poputuje k zákazníkům nejdříve v závěru roku 2017, možná později. Firma je známá různými odklady původ- ních termínů. Teprve až se bude výroba vozu blížit, odhalí Tesla o Modelu 3 více detailů. Zatím je tak krom ceny a dojezdu známo, že vůz pojme pět pasažérů, měl by se chlubit špičkovou bezpečnost­í a zrychlení z nuly na 96 kilometrů v hodině má trvat méně než 6 sekund.

V síti rychlodobí­jecích stanic Tesly se auto za půl hodiny dobije na 80 procent kapacity. Než se dostanou první vozy Model 3 k zákazníkům, mohli by se z této výhody těšit i majitelé v Česku. Tesla by tu měla brzy otevřít první dobíjecí stanici u dálnice D1, další by podle původních plánů ještě letos měla vzniknout v Praze.

V ČR jezdí v současnost­i zhruba stovka vozů Tesla Model S. V EU za něj automobilk­a žádá 70 540 eur (asi 1 900 000 korun). Model 3 v Česku vyjde zhruba na 900 000 korun bez DPH.

Prvním majitelem Modelu S byl v Česku znojemský podnikatel Jaroslav Vlasák, vůz dovezl v září 2013.

Model S si pořídili například spolumajit­el společnost­i Robe Lighting František Kubiš, spoluzakla­datel taxi aplikace Liftago Ondřej Krátký, internetov­ý podnikatel a zakladatel portálů Slevomat, DámeJídlo a Rohlík.cz Tomáš Čupr. Vůz si objednal i Josef Matějka, zakladatel internetov­ého obchodu CZC.cz.

 ?? Začala Tesla přijímat ve čtvrtek. Před obchody automobilk­y se vytvořily dlouhé fronty, někteří fanoušci čekali na možnost složit rezervační zálohu ve výši 1000 dolarů celou noc. FOTO AP JUSTIN PRICHARD ?? Objednávky na Model 3
Začala Tesla přijímat ve čtvrtek. Před obchody automobilk­y se vytvořily dlouhé fronty, někteří fanoušci čekali na možnost složit rezervační zálohu ve výši 1000 dolarů celou noc. FOTO AP JUSTIN PRICHARD Objednávky na Model 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia