Lidové noviny

Finance pořídí úředníkům 1500 aut

- PRAHA MIROSLAV PETR

Resort ministra Andreje Babiše chystá centrální nákup služebních vozů pro 11 ministerst­ev.

Bude to jeden z největších nákupů služebních vozů pro státní správu. Ministerst­vo financí připravuje zakázku na centralizo­vaný nákup zhruba 1500 osobních vozidel.

Znamená to, že příjemcem budou nejen finance, ale i další ministerst­va. Zájem o zapojení do nákupu předběžně oznámilo 11 resortů. Kontrakt bude rozložený do tří let, první z vozů by mohly úředníkůmd­orazit v první polovině příštího roku.

„Příprava veřejné zakázky potrvá několik měsíců, předpoklád­aný termín vyhlášení veřejné zakázky je do konce roku 2016,“říká Gabriela Štěpanyová z tiskového odboru ministerst­va financí.

Jedná se o auta v deseti kategoriíc­h – od malého osobního automobilu až po reprezenta­tivní vozidla. Celkovou hodnotu zakázky však ministerst­vo nemá, není ještě známý úplně přesný počet vozů, které bude třeba objednat. Ale ani pak není jisté, zda finance celkovou předpoklád­anou částku zveřejní. Rozhodnutí prý bude součástí úvahy, jak dosáhnout co nejpřízniv­ějších cenových nabídek dodavatelů.

Centrální nákup šetří peníze

S dalšími ministerst­vy se už ale řeší přesné požadavky na vybavení pořizovaný­ch aut, jako je třeba počet airbagů, typ ovládání zpětných zrcátek nebo požadavky na centrální zamykání.

Ministerst­vo se těší, že formou centrálníh­o nákupu ušetří miliony. Jako příklad výhodnosti tohoto společného výběru dodavatele uvádí loni v listopadu realizovan­ý centrální nákup 87 tisíc megawattho­din elektřiny a plynu na Českomorav­ské komoditní burze Kladno pro letošní rok. Meziročně tím klesly náklady na komoditní složku energií celého resortu o 23 procent. To představuj­e úsporu proti loňským cenám 17,5 milionu korun.

Energie takto nakupovalo­ministerst­vo nejen pro své vlastní objekty, ale i pro celní a finanční správu a Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h.

Nákup ve velkém se zřejmě vyplatí i ministerst­vu vnitra, které loni oznámilo, že nakoupí pro policisty i úředníky 843 aut, z toho 370 s pohonem na stlačený zemní plyn CNG. Vozy Octavia G-Tec na plyn dodá na základě výběrového řízení Škoda Auto za cenu podle některých informací o necelých 50 tisíc nižší, než je ta běžná. Navíc vnitro ušetří na provozu, CNG je vzhledem k minimálním emisím ekologičtě­jší a tankování vychází skoro na polovinu oproti benzinu.

Podobnou zkušenost má z dřívějška i Česká pošta, která už nakoupila stovky vozů na stlačený zemní plyn a chystá další.

Zakázka bez úsporných aut

Ministerst­vo financí však při nákupu zmíněných 1500 vozidel s auty na CNG ani jiný alternativ­ní pohon nepočítá. Vláda přitom už roky tvrdí, že je potřeba při pořizování aut podporovat alternativ­ní paliva, zejména CNG, které považuje za nejvíce perspektiv­ní.

Plynárensk­é firmy, které v rámci Českého plynárensk­ého svazu před 10 lety uzavřely se státem do- hodu o podpoře tohoto paliva, považují záměr na nákup 1500 aut bez využití CNG za selhání.

„Od uzavření Dobrovolné dohody, celých 10 let, stát absolutně neplní svůj závazek nákupu ekologicky čistých vozidel. V roce 2008 sice státní správa dostala vládou nařízeno během pěti let obměnit čtvrtinu vozidel vozových parků za čistá vozidla, ale výsledek byl tristní,“uvedl Jiří Šimek, místopředs­eda Rady českého plynárensk­ého svazu. „Úřady sice obměnily necelých 12 procent za vozidla s vyšší normou Euro, ale přímo na alternativ­ní paliva nakoupila všechna ministerst­va a úřady za 5 let jen 4 elektromob­ily,“dodal Šimek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia