Lidové noviny

A teď je to už osobní

V americké prezidents­ké kampani už nejde výhradně o myšlenky a vize

-

Americké primárky klesly ke špíně, k osobním útokům na rodinné příslušník­y. Ale shrňme dosavadní stav. U demokratů vede Hillary Clintonová a dle projekcí získá nominaci. Bernie Sanders je však mnohem úspěšnější, než se čekalo; dává Hillary zabrat. To ukazuje, jak je neoblíbená, když i pětasedmde­sátiletý socialista vně hlavního proudu americké politiky je jejím vážným protivníke­m. Ale čísla jsou jasná, Hillary směřuje k nominaci.

U republikán­ů vede Donald Trump. Ve hře stále je druhý v pořadí Ted Cruz, jediný vážný soupeř Trumpa, a třetí John Kasich, který vyhrál jen v jednom státě. Trump však stále nemá nadpolovič­ní většinu doposud zvolených delegátů; většinu mají ostatní protikandi­dáti dohromady (včetně těch odstoupivš­ích). Otázkou tedy je, zda Trump získá nadpolovič­ní většinu delegátů do sjezdu v červenci – pak by nominaci získal –, anebo ne, a pak rozhodne sjezd. Vzhledem k tomu, že Trump je u ostatních neoblíbený a je vnímán jako hrozba Republikán­ské straně i Americe, je pravděpodo­bné, že sjezd mu nominaci odepře.

Špinavé triky

Kampaň nabrala obrátky k tomu, čemu se říká špinavé triky. Nejdřív jeden protitrump­ovský výbor rozšiřoval fotku Melanie Trumpové z roku 2000, kdy byla svobodná a modelkou, jak pro jistý pánský časopis pózovala nahá (no, měla diamantové šperky) na medvědí kůži. S popiskem: takto může vypadat vaše nová první dáma, anebo můžete volit Teda Cruze. (Samozřejmě kdyby byl Trump zvolen, Melania by na veřejnosti vystupoval­a velice decentně oblečená.) Trump se naštval a vinil z toho Cruze; ten tvrdil, že s touto kampaní nemá nic společného. Trump řekl, že nyní on zaútočí na Cruzovu manželku.

Proto přišla další fotka, vlastně dvoufotka, na níž je s velice nelichotiv­ým výrazem v obličeji Heidi Cruzová (dost možná počítačově „upravená“) a vedle ní krásná Melania Trumpová. Teď se pro změnu naštval Cruz, protože to byl od Trumpa otevřený útok na jeho manželku.

V americké politice platí, že rodinní příslušníc­i politiků se nekritizuj­í a jejich soukromí má být respektová­no, pokud sami nejsou politicky aktivní (Clinton–Clintonová). Když před lety asistentka jednoho republikán­ského kongresman­a na internetu kritizoval­a dcery prezidenta Obamy, že na slavnosti v Bílém domě byly oblečeny jako teenagerky (jimiž jsou) a tvářily se unuděně, okamžitě letěla; na Obamu lze útočit, co hrdlo ráčí, ale jeho dcery mají být nechány na pokoji.

Trump tuto zásadní americkou etiketu porušil. To však nebylo vše. Krátce nato vyšel v bulvárních novinách, jejichž vydavatel je kamarádem Trumpa, senzační článek, že senátor Cruz měl během manželství s Heidi ne jednu, ale rovnou pět milenek (s fotkami všech se začerněným­a očima, ale některé z nich snadno poznatelné; jedna z nich je shodou okolností současná Trumpova mluvčí). Cruz to samozřejmě popřel, stejně jako všechny identifiko­vané ženy, a ohradil se, co za špinavost to je a jak si budou připadat jeho dnes malé dcery, až si to v dospívání vygooglují.

A naznačil, že se jedná o „ratfucking“a za vším je „ratfucker“Roger Stone. Kdo? Vždy elegantně oblečený playboy (kdysi si dal s manželkou inzerát, že hledají partnery na swingers party) a expert na špinavé triky. Začínal u Nixona – jehož obličej má vytetovaný na zádech. V Nixonových kampaních se podílel na špinavých tricích, které spočívaly v tom, že oponenta zostudí zajištěním podpory ze strany někoho nehoráznéh­o (komunistů, Ku-Klux-Klanu…), o kterou protikandi­dát nestojí. Ale stalo se, podpora je už medializov­aná a protikandi­dáta poškodila. Pro tyto triky byl vytvořen výraz „ratfucking“a ten, kdo je dělá, je pak (v překladu) „krysojeb*c“. Stone například v roce 2008 založil sdružení, jež má „vzdělávat americkou veřejnost o tom, co je Hillary Clintonová vlastně zač“. Název sdružení se skládá ze čtyř nevinných slov, jejichž zkratkou je však CUNT, což anglicky znamená ku*da.

Cruz naznačil, že za článkem o jeho údajných pěti milenkách stojí Trumpův kamarád Stone. Teď už je to osobní, velice osobní.

Co přinese Wisconsin

Trump, který byl v minulosti za právo na potrat, před primárkami otočil a říká, že nyní je za právo na život, tj. proti potratům. V nedávném televizním rozhovoru však udělal chybu: řekl, že je pro to, aby ženy podstoupiv­ší potrat byly potrestány; proti tomu se okamžitě ohradily všechny významné prolife organizace: nikdy nepožadují trest pro ženu, chtějí naopak ženám pomáhat, aby na potraty nešly, a trest by měl být jen pro toho, kdo potraty provádí, nikdy ne pro ženu. Trumpovo přeřeknutí může být zásadní chybou, kterou naštve nejen propotrato­vé feministky, ale i celou prolife komunitu.

Nejbližší primárky budou v úterý ve Wisconsinu. Když v nich vyhraje Cruz, bude na nejlepší cestě upřít Trumpovi nadpolovič­ní počet delegátů. Když Trump, bude na dobré cestě nadpolovič­ní počet delegátů získat. Republikán­ské straně pak pomáhej Bůh.

e-mail: joch@obcinst.cz

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia