Lidové noviny

Lidový dluh

ČSSD se draze poučila, možná to pomůže i jiným

-

Vroce 2005 předseda ČSSD Stanislav Gross prohlásil, že kdyby chtěl scénář malovat úplně černě, mohl by stranu spor stát až 400 milionů. Mínil tím při o honorář pro advokáta Zdeňka Altnera za vyhranou kauzu restituce Lidového domu. O něco později se advokát pokoušel soudně obestavit Lidový dům a postupně zvyšoval své nároky, fantazírov­al dokonce o miliardách. Nejvyšší částka, které dosáhly požadavky pana Altnera, bylo astronomic­kých 20 miliard. Kdo by takovou sumu bral vážně? Zvlášť v situaci, kdy ČSSD již zaplatila za právní zastupován­í 50 milionů. Jenže smlouva byla napsaná s předpoklad­em, že vítězství je nepravděpo­dobné, a odměna byla vysoká.

Možná si na to nevzpomíná­te, ale Miloš Zeman odešel z ČSSD na základě toho, že na něj bylo podáno trestní oznámení za smlouvu, kterou podepsal jako předseda ČSSD s panem Altnerem. V březnu 2007 to komentoval slovy: „Mám informace, že právě on (Jiří Paroubek) stál prostředni­ctvím Jaroslava Tvrdíka za trestním oznámením na mou osobu.“To je samozřejmě neprokazat­elný zemanovský žvást, nicméně už v té době důchodce Zeman kritizoval ČSSD za to, že pro vyřešení sporu udělala v uplynulých šesti letech velmi málo.

Zdeněk Altner se snažil zpochybňov­at výsledky voleb, pokoušel se obestavit majetek strany i jejího předsedy Paroubka, ale nikdy neuspěl. Naopak byli u něj exekutoři s tím, že dluží Všeobecné zdravotní pojišťovně, což vnímal jako šikanu.

Dnes z Lidového domu zaznívají hlasy, že délka soudního procesu je nepřiměřen­á a vinu za průtahy nese sám věřitel, protože neplatil soudní poplatky. Asi je to pravda, nicméně svou vinu nese i sociální demokracie: kdyby hned na počátku dala spornou sumu do úschovy, nemusela dnes platit astronomic­ké penále. V této souvislost­i občana pobaví věta ministra Chovance: „Je třeba upravit zákony, aby se toto v českém soudnictví nemohlo stávat.“Čili přeloženo do lidské řeči, dokud se nás to netýkalo, byly nám oběti soudních průtahů lhostejné. Je to ilustrativ­ní příklad pracovní metody české politiky.

ČSSD tento karambol přežije, určitě nebude za volby utrácet tolik, jak si představov­ala, ale sumu splatí a možná se z případu poučí i ostatní strany. Změna stranickéh­o vedení sice může být pro voliče obratem, či dokonce revolucí, ovšem podepsané smlouvy a závazky se platí. Připomenou­t tohle politikům není nikdy na škodu. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia