Lidové noviny

Šakal a bílý kůň

Půjčky pro nejchudší jsou rejdištěm mafie

-

akal – a ostatní mrchožrout­i – je pro každý ekosystém doslova životně důležitý. Zejména ty druhy, které se specializu­jí na mrchožraní, si nelze vynachváli­t. Potíž je, pokud se přemnožení nebo nějak zvýhodnění mrchožrout­i vrhají i na jinak zdravé kusy. A přesně to se děje v exekutorsk­ém byznysu. Pokud v devadesátý­ch letech platilo „normální je neplatit“a největší výhrůžkou obchodnímu partnerovi byla věta „... nebo se pošlu do konkurzu“, dostali jsme se v uplynulé dekádě k pravému opaku: exekuce se ze stavu efektivníh­o vymáhání nedobytnýc­h pohledávek stala nástrojem, jak ty chudé učinit ještě chudšími.

Banky jsou dnes připravené půjčit v podstatě každému, kdo má stálý příjem. Nabídky mnohých nebankovní­ch půjček už dávno nejsou cestou, jak přijít k zisku vyšším (a riskantněj­ším) úrokem, ale cestou, jak přes vysoké úroky, smluvní pokuty a poplatky dostat dlužníka do exekuce – a tím se dostat k jeho veškerému majetku. Exekuce tak není nástrojem na vymožení zapomenuté složenky, ale pokusem o ekonomicko­u likvidaci finančně a právně negramotný­ch vrstev.

A kdo naivně věří, že přesunem dohledu nad veškerými půjčkami pod ČNB se situace významně zlepší, tak toho si dovolíme vyvést z omylu. Je přece úplný nesmysl půjčovat peníze člověku, který nesplácí nebo už je v exekuci, a přesto to mnozí dělají. Účel takové půjčky je jediný: dotyčný se v rámci „vyrovnání závazku“stane jednatelem karuselové firmy, učiní doznání ke zločinu, jejž nespáchal, nebo si zaletí na otočku do Bogoty pro malý „balíček s cukrem“. Prostě dostane nabídku, kterou nemůže odmítnout. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia