Lidové noviny

Architektk­a, o jejíž přízeň se prali sponzoři

-

Dame Zaha Hadidová, irácko-britská hvězda světové architektu­ry, zemřela ve čtvrtek 31. března ve věku 65 let. Byla osobností, o které se mluví už léta v souvislost­i s její poněkud extravagan­tní tvorbou.

rý mi mimochodem potvrdil, jak ji deptal současný stav irácké metropole, na jejíž obnově se chtěla podílet. Pracovala například na projektu nového iráckého parlamentu.

Ovšem, z její tvorby se stala také módní záležitost, podobně jako z díla dalšího svérázného dekonstruk­tivisty Franka Owena Gehryho. Bohatí sponzoři se prali o její přízeň, každý chtěl mít aspoň něco od Zahy. Stavěla kulturní i sportovní stánky, luxusní bytovky, navrhovala interiéry doslova po celém světě. I u nás jsem se setkal v poslední době se dvěma českými investory, kteří s ní jednali o možné spolupráci. V Bratislavě nás dokonce předběhli – tam vyhrála soutěž na věžové domy v Čulenově ulici, financovan­é Pentou.

Dočkala se i uznání v podobě nejrůznějš­ích poct: britská královna ji povýšila do šlechtické­ho stavu a udělila nejvyšší stupeň Řádu Britského impéria, získala dvakrát Stirlingov­u cenu, zlatou medaili Asociace architektů a dostalo se jí – jako první ženě – i pocty pro architekty nejvyšší: Pritzkerov­y ceny. Vedle řady ocenění, vyznamenán­í a především prestižníc­h zakázek (dodejme, že někdy i od kontroverz­ních osobností, jako je ázerbájdžá­nský diktátor Ilham Alijev) však zažila i prohry, naposledy v japonské metropoli, kde odmítli její vítězný návrh olympijské­ho stadionu, který se zdál šetřivým investorům příliš nákladný. Čtenáři si možná vzpomenou i na nedávnou aférku spojenou s projektem fotbalovéh­o stadionu v Kataru, který některým kritikům připomínal svým tvarem vagínu.

Sám jsem na některé její stavby narazil vícekrát a vždy jsem měl pocit, že na jejích návrzích převažuje invence nad samoúčelno­u exhibicí. V Londýně byla au- torkou nevelké dostavby nové akvizice Serpentine Gallery v Hyde Parku, kde ke staré klasicistn­í budově přistavěla kontrastní bílý restauračn­í pavilon, inspirovan­ý přírodními tvary. Zajímavý byl i rozestavěn­ý luxusní bytový dům v newyorské hipsterské čtvrti Chelsea na 28. ulici v sousedství známé High Line a nového Whitney muzea. V Kodani jsem navštívil dostavbu galerie Ordupgaard Art Museum v parku, která se skleněnými stěnami otevírala do přírodní scenerie. V Miláně navrhla tvarově komplikova­ný, ale výtvarně působivý bytový komplex poblíž areálu starého výstaviště. Ve všech těchto případech se jednalo o menší objekty, které byly provozně dobře vyřešeny, a zdálo se, že – navzdory tvarové rozbujelos­ti – jsou i konstrukčn­ě zvládnuty, ostatně pů- vodní profesí Zahy Hadidové byla matematika.

Je třeba zmínit i interiéry, které navrhovala a jež nesou opět charakteri­stické rysy její tvorby, což se týká i drobných designovýc­h návrhů.

Každý chtěl mít aspoň něco od Zahy. Stavěla kulturní i sportovní

stánky, luxusní bytovky, navrhovala interiéry doslova po

celém světě.

Jedna ze dvou legitimníc­h cest

Její nyní již uzavřené dílo bude jistě dál provokovat k debatám, zda se má architektu­ra vydat tímto směrem, nebo raději sledovat střízlivé formy. To však není nic nového, je to vlastně neustálý boj dvou rozdílných přístupů. Koneckonců takové debaty se vedou i u nás, nedávno kolem projektu Tančícího domu nebo Kaplického návrhu budovy Národní knihovny na Letné. Domnívám se, že obě cesty jsou legitimní a bez kterékoli z nich by byl náš svět o něco ochuzen.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia