Lidové noviny

Islámský stát sází na bezvěrce

-

ních zdrojů, jako je CIA. Ta odhaduje počet bojovníků Islámského státu na 20 až 30 tisíc, přičemž zahraniční tvoří více než 20 tisíc, tedy většinu. Islámský stát přitom ovládá území s několika miliony obyvatel, z nichž by mohl mít mnohem víc rekrutů, pokud by tato populace byla vůči němu loajální.

To, že Islámský stát neustále verbuje bojovníky v zahraničí, svědčí mimo jiné o nárůstu napětí mezi jeho vůdci a místními kmeny, kterému se snaží čelit centraliza­cí, zvyšováním represí a nároků na finance a lidské a materiální zdroje. Tím se však dostává do podobně neřešiteln­é spirály jako všechny represivní režimy v posledním stadiu – k udržení centrální moci potřebuje finanční prostředky, jejichž vymáhání vyvolává odpor, k překonání odporu potřebuje další finanční pro- ské úspěchy, a dokonce u části zahraniční­ch žoldáků nastává vystřízliv­ění z počáteční euforie. Na represe nemá IS oproti dlouholetý­m diktaturám dostatek finančních prostředků, proto podněcuje náboženský fanatismus a současně se snaží vyvolat hrozbu ze zahraničí, ideálně pozemní boj s „bezvěrci“, jako jsou Američané a jejich spojenci. Situace Islámského státu musí být natolik dlouhodobě neudržitel­ná, že vyvolání apokalypti­cké guerillové opotřebová­vací války je pro něj menším zlem než žádná pozemní invaze, jak je tomu v současnost­i.

Provokace Islámského státu začaly šířením videí s uřezáváním hlav amerických rukojmích. Výklad západních médií, že jde o zastrašová­ní, je chybný. Je naivní si myslet, že by nějakou velmoc mohla podobná brutalita „zastrašit“nato- zahraniční mocností silou, nebo se kmeny spojily a vytvořily mocnost, která byla dostatečně silná, aby dokázala čelit té zahraniční. To bylo hlavním důvodem proměny kmenových struktur v národ. To je však pohled z hlediska kmenů, tedy zevnitř.

Pohled z hlediska sousedů či mocností, tedy zvnějšku, je odlišný. Mocnost reprezentu­jící světové společenst­ví je vyspělým centralizo­vaným státem, který vyžaduje odpovídají­cího partnera. Tím je další centralizo­vaný stát s definovaný­m územím, které ovládá a na němž si dokáže vynutit pořádek, ať už jakýkoliv. Anarchisti­cká oblast kmenových území bez řádu, reprezenta­ce, hranic a nekonečnýc­h bojů měnících se aliancí tímto partnerem být nemůže, a navíc má dvě nepříjemné vlastnosti. jenským podmaněním a protektorá­tní správou, nebo ustavením státu s vládou jednoho kmene, jemuž výměnou za loajalitu propůjčí vojenskou moc. A to je také důvod, proč po rozpadu Osmanské říše nakreslily Francie a Velká Británie hranice dříve neexistují­cích států i v pouštích či proč se USA angažují v Somálsku, Jemenu i jinde ve světě.

Z tohoto hlediska žádné dobré řešení pro severní Irák a východ Sýrie v blízké budoucnost­i neexistuje. Okupace by vyžadovala více než dvě stě tisíc západních vojáků, podobně jako v závěrečném stadiu druhé invaze do Iráku, kdy se silou podařilo pacifikova­t i povstání sunnitskýc­h kmenů pod vedením al-Káidy.

Technicky okupaci provést lze, ale politicky je zcela neprůchodn­á, protože je dlouhá, a tím pádem i nesmírně drahá. Jedním z důvodů, proč Američané zvolili Baracka Obamu, bylo, že v důsledku obrovského deficitu slíbil stáhnout vojáky a peníze přesměrova­t například na zdravotní systém. Pokud je dlouhodobá okupace příliš drahá pro nejbohatší stát na světě, těžko ji lze očekávat od jiných zemí.

Druhá varianta – podpora místní samosprávy zvnějšku, jak se o to světové společenst­ví pokouší například v Afghánistá­nu, Iráku či v Libyi – má v těchto zemích chabé výsledky a na kmenovém území Islámského státu se zdá ještě neprovedit­elnější. Neobjevuje se totiž žádná síla, která by byla schopná dlouhodobě udržet moc.

Menšinoví alavité v Sýrii už nikdy nedokážou efektivně ovládat sunnitský východ země. Nemohou to být ani Kurdové, kteří by sice s pomocí Američanů mohli dosáhnout vojenských úspěchů, třeba dobýt Mosul, ale snaha o dlouhodobé vládnutí sunnitským kmenům by vyvolala podobně krvavou řež, jako když jim chtěli vládnout šíité z Bagdádu. Pokus o vytvoření sunnitskéh­o státu by okamžitě rozpoutal jednak vnitřní boj mezi sunnitským­i kmeny o centrální moc, jednak povzbudil touhu kmenů v okolních zemích po vlastním státu, což by ještě více destabiliz­ovalo region.

Nezbývá než čekat

Za neexistenc­e dobrých řešení zbývá jen to, co už západní spojenci dělají – čekat. Bombardová­ní zabraňuje IS v přílišné expanzi a v masivním exportu své vojenské síly do zahraničí. Občasné teroristic­ké akci sice nezabrání, ale přesně dopadající bomby a vyhýbání se větším pozemním operacím poškozují IS a také nenaplňují jeho očekávání – sjednotit populaci pod vedením islamistů proti vnějšímu nepříteli. Čas pracuje proti Islámskému státu a pro spojence, přičemž ruské bombardová­ní se stovkami civilních obětí bylo kontraprod­uktivní.

Pro severní Irák a východ Sýrie v blízké budoucnost­i žádné dobré řešení neexistuje. Technicky sice okupaci provést lze, ale politicky je zcela neprůchodn­á, protože je nesmírně drahá.

 ?? Abú Bakr al-Bagdádí, který páteční bohoslužby vykonává ve Velké mešitě v Mosulu, se postavil do čela kmenového odporu.
FOTO ČTK/ AP ?? Vůdce.
Abú Bakr al-Bagdádí, který páteční bohoslužby vykonává ve Velké mešitě v Mosulu, se postavil do čela kmenového odporu. FOTO ČTK/ AP Vůdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia