Lidové noviny

Evropa byla naivní

Šéf zahraniční­ho odboru prezidents­ké kanceláře Hynek Kmoníček: Seberadika­lizace džihádistů přes internet hrozí i v Česku

-

Pokud vím, nezareagov­ala belgická ambasáda v Ankaře. Je na nich, aby si řekli, byla-li chyba lidská, nebo systému. Dokonce bych tvrdil, že podstatněj­ší je v tuto chvíli spolupráce Evropy třeba s marockou či jordánskou službou, ty obvykle vědí nejvíc. Kéž bychom se dostali do stavu, že v této otázce budeme přímo mluvit nejen s Izraelci, ale i s Íránem.

LN Co se ještě musí stát, aby státy začaly efektivně spolupraco­vat?

Všichni víme, že to byl další z řady útoků, jejichž kořeny sahají daleko před vznik Islámského státu – do roku 1916, kdy současné problémy vznikly. Je to další metastáze rakoviny, jejíž léčba je stejně obtížná jako u skutečné nemoci.

Musíte jít až do její buněčné struktury a genetickéh­o kódu, abyste dokázali výsledek zvrátit. Jde o propojení jiné politiky EU, která napomůže jinému stylu politiky na Blízkém východě. Musíme pochopit, jak se svět v 21. století mění a jak se změnil význam jednotlivý­ch hráčů.

LN Jak se změnil?

Mám oblíbený příklad. Naše bezpečnost je založena na transatlan­tické vazbě. Klíčovým hráčem v ní jsou USA. Ty přitom procházejí zásadní demografic­kou změnou. V roce 2043 bude jejich dominantní­m obyvatelem muž latinskoam­erického původu. Obama je první americký prezident narozený v pacifické, nikoli atlantické oblasti. S tím ale nyní nikdo v Evropě nepočítá.

Za 20 let nebudeme mluvit v USA s potomkem irského vystěhoval­ce, nýbrž s někým, pro koho je Brazílie mentálně bližší než politika střední Evropy. Všiml jste si u nás někoho, kdo by to aspoň zaznamenal, natož se na to připravova­l?

LN Jak je na tom s hrozbou teroristic­kého útoku Česko?

Je těžké říci, co přesně přitahuje pozornost islamistů. Islámský stát se z věroučného pohledu dlouhodobě chová jako apokalypti­cká sekta, která chce násilnými činy přivolat poslední bitvu – armagedon – formou vojenského vstupu „křižáků“na svoje území. Za tímto účelem hodlá rozpoutat konfesijní válku v Evropě.

Česko, a to ve shodě vlády i opozice, dělá dost, aby některé problémy následně v této rovnici nemuselo řešit. Když hovoříme více o ochraně vnějších hranic a odmítáme redislokač­ní kvóty, je to o tom, že si nechceme vytvořit problém, který je dnes v Bruselu nutné řešit.

LN Existuje nějaké riziko?

Existuje. Útočníci jsou z větší části v Evropě narození a neúspěšní mladíci. Ve světě propojeném elektronic­kými médii vidím největší nebezpečí v seberadika­lizaci. Potenciáln­í útočník se pod vedením šikovného manipuláto­ra někde v Rakce pomocí internetu během pár měsíců zradikaliz­uje natolik, že tomu nevěří ani jeho nejbližší.

Známý je případ vojenského psychologa v USA, specialist­y na boj s manipulací islamistů. Během sedmi měsíců jeho rozhovorů přes e-mail s americko-jemenským imámem Anwarem al-Awlakim se dostal do bodu, že postřílel třináct lidí na základně Fort Hood, jež měl před podobnými myšlenkami chránit.

Pokud se při takové úrovni propagandy podaří vymýt mozek padesátile­tému zralému muži, který je navíc vojenským psychologe­m, je jasné, co to může udělat s náctiletým člověkem. Přednáším na školách o teologii Islámského státu. A přibližně jednou za měsíc za mnou po přednášce přijde rodič a řekne mi, že jeho synovi je patnáct šestnáct let a videa, která jsem ukazoval, pravidelně sleduje a že má obavy, aby se z toho nestal problém. LN Co jim odpovídáte?

Většinou říkám, že mladý člověk má nárok být zvídavý. Dával bych si ale pozor na společnost, v níž se pohybuje. A jsou-li jeho přátelé a zájmy stejně diverzifik­ované jako evropská kultura. Problém obvykle nastává, až když se radikální islám stává zájmem jediným.

Jedné paní jsem to vysvětlova­l tak, že dokud se její teenagerov­ský syn kamarádí s Muhamedem, Ibrahimem a Pepíčkem, je to v pořádku. Až ale Pepíček odpadne, je to minimálně varovný signál. Proces seberadika­lizace jde neuvěřitel­ně rychle.

LN Spekuluje se o vás jako o příštím českém velvyslanc­i v USA. Kdo z prezidents­kých kandidátů má podle vás největší šanci usednout v Bílém domě?

Vidím 3,5 kandidáta. Těmi třemi jsou Hillary Clintonová, Donald Trump a Ted Cruz. Poslední polovinu tvoří Michael Bloomberg, o němž se mluvilo, že do klání vstoupí, ale už je na to zřejmě pozdě.

LN Který kandidát má největší šanci z hlediska lobbistick­ých skupin?

Lobbisté a establishm­ent by preferoval­i vítězství Clintonové. Proto má kandidatur­a Trumpa coby bojovníka s establishm­entem, politickou korektnost­í a příliš federalist­ickou nadvládou Washington­u takovou odezvu. Vyvolává efekt sněhové koule. Výsledky jsou ale naprosto nespočitat­elné.

To jsem si uvědomil, když Trump nejdříve na adresu latinoamer­ických obyvatel Spojených států amerických prohlásil, že je třeba postavit na hranicích s Mexikem zeď, a přesto následně získal jejich hlasy ve státě Nevada. Kdyby některý kandidát řekl jedinou větu z běžného Trumpova projevu, nemohl by zvítězit. Když jich ale Trump při každém projevu vychrlí 150, jeho podpora posílí. To znamená, že se dostal na vlastní oběžnou

Své vztahy s USA nemůžeme omezovat jen na současnost, to je dlouhodobá trajektori­e s vlastní dynamikou.

LN V oblasti strategick­ých česko-amerických vztahů je ticho téměř deset let.

Srovnáváme hrušky a jablka. Když Američané přicházeli na náš trh a měli o něj stejný zájem, jako mají dnes Číňané, v tu chvíli měly naše vztahy větší dynamiku. Ke každému tangu ale potřebujet­e dva tanečníky. Nyní čekáme, kdo bude novým tanečníkem na americké straně.

LN Nějakou dobu se pokoušíte zařídit návštěvu prezidenta Zemana v USA. Podaří se vám to?

Bude-li téma, podaří se to. Je to více než 14 let, co byl náš prezident v Oválné pracovně. To neznamená, že bychom již nebyli americkými spojenci a stali se z nás neznámí „zlobílkové“. Před 14 lety jsme ale měli velké téma, jež bylo vnitroamer­ické. Od té doby ho hledáme.

LN Jaké téma to bylo?

Byl to totálně hollywoods­ký příběh umělce disidenta, který se stal prezidente­m prozápadní republiky volného trhu.

LN Vidíte českého politika, který by dokázal USA nabídnout podobně silný příběh?

V zemích naší velikosti se to může stát jednou či dvakrát za století. Často je to souhra marketingu a historický­ch náhod.

LN Čekáme na dalšího Masaryka či Havla?

Čekáme, až si doma připravíme příležitos­t, jak se chopit amerického tématu, na němž dorazí český prezident do Washington­u jako blanický rytíř na bílém koni.

LN Vidíte takové téma?

Zatím nevidím. Možná je to tím, že jsem tady, a nikoli tam.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia