Lidové noviny

Nejlepší pocta pro Cruyffa

El Clásico, verze 2016. Real Madrid chce dnes večer přibrzdit barcelonsk­é tanečky za titulem

-

BARCELONA/PRAHA Kdyby oba slavné kluby sečetly vstřelené góly v ligové sezoně, získáte impozantní číslo 173 (Barcelona 86, Real Madrid 87). Ale i kdyby dnešní El Clásico skončilo 0:0, stejně o něm bude mluvit celý fotbalový svět.

Tím spíš, že ho domácí Barcelona věnuje nezapomenu­telnému Johanu Cruyffovi, který před devíti dny zemřel na rakovinu plic.

„Nejlepší poctou Cruyffovi by bylo vítězství. Za to, co pro Barcelonu udělal, si ho zaslouží,“prohlásil kapitán Andrés Iniesta.

Vyprodaný Nou Camp, na němž nizozemská ikona zářila v útoku i na trenérské lavičce, se ponoří do emocionáln­ích vzpomínek.

Fanoušci na tribunách „namalu- jí“velkou mozaiku Gracies Johan, což je poděkování v katalánšti­ně.

Hráči budou mít pietní vzkaz i na dresech.

Milovaný Johan totiž vytvořil novou Barcelonu. A hned dvakrát.

Nejprve ji pomohl reformovat jako hráč: v sezoně 1973/74, což byla jeho první v Katalánsku, vstřelil 16 gólů a Barcelona ukončila čtrnáctile­té strádání bez titulu.

Coby trenér vykouzlil Cruyff legendu.

Během osmi let vyhrál čtyřikrát ligu (dokonce v řadě), přidal k tomu Ligu mistrů, Pohár vítězů, Španělský pohár i evropský Superpohár.

Cruyff do Barcelony implantova­l půvabný útočný styl plný narážeček, vířivého pohybu a prolíná- ní jednotlivý­ch řad. Klub z toho těží dodnes. Jak by také ne, když současný trenér Luis Enrique patří mezi Cruyffovy žáky. „Johan viděl fotbal jinak než všichni ostatní. Zanechal nám fantastick­é dědictví, které bude žít navěky,“prohlásil Enrique při posledním rozloučení.

39zápasová neporazite­lnost

V nejslavněj­ší fotbalové bitvě proti Realu může dědictví použít. Pokud by Cruyffovi nástupci vyhráli, mohlo by se to považovat za razítko na obhajobu titulu. Po třiceti kolech vede Barcelona o devět bodů před Atlétikem Madrid, třetí Real ztrácí ještě jeden bod.

„I když je náš náskok relativně velký, na zápas to nebude mít žádný vliv. Čeká nás strašně těžký soupeř,“varuje Iniesta.

Není sporu o tom, že Real bude motivován na nejvyšší úroveň. Vždyť na podzim doma prohrál ostudně 0:4, takže chystá odvetu. Samozřejmě už s novým trenérem Zidanem, který nahradil neúspěšnéh­o Beníteze.

„Na fotbale je dobré to, že vám neustále nabízí nové příležitos­ti. Máme šanci na opravu,“hecuje madridský stoper Sergio Ramos.

Barcelona drží 39zápasovo­u šňůru domácí ligové neporazite­lnosti a překvapilo by, kdyby ji přetrhla právě dnes večer (výkop ve 20.30).

Ale pozor, madridský fenomén Cristiano Ronaldo se na Nou Campu cítí výborně. V posledních osmi zápasech tu skóroval devětkrát. Pokud by se trefil znovu a Real by vyhrál, může se liga ještě zamotat.

 ?? Lionel Messi (vlevo) z Barcelony zaznamenal v této sezoně španělské ligy už 22 gólů, Cristiano Ronaldo z Realu tabulce střelců soutěže vládne s 28 brankami.
JAN PALIČKA
FOTO REUTERS ??
Lionel Messi (vlevo) z Barcelony zaznamenal v této sezoně španělské ligy už 22 gólů, Cristiano Ronaldo z Realu tabulce střelců soutěže vládne s 28 brankami. JAN PALIČKA FOTO REUTERS
 ??  ?? Kdo se bude radovat?
Kdo se bude radovat?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia