Lidové noviny

(Dez)informační společnost

Jak sociální sítě proměňují ve světě i u nás média, jak působí na obraz společnost­i a politiky i na mezilidské vztahy

- TOMÁŠ URBAN

Je to hrozně rychlé a dá se v tom těžko orientovat. Svět se zbláznil a my už nestíháme sledovat zrychlujíc­í se vlaky v našich hlavách. O čem je řeč? O novém informační­m ekosystému, který se po roce 2000 začal dramaticky proměňovat a stále akceleruje. Co to s námi lidsky, občansky a sociálně-psychologi­cky dělá?

Debata o vlivu internetu se od 90. let posunula. První vize byly technoopti­mistické, pak přibývalo temnějších předpovědí. Technologi­e slibovaly větší svobodu, nezávislos­t a dostupnost informací i platforem. Jako kouzelný proutek měly svrhávat diktátory, vzdělávat společnost a podporovat demokracii. Lidé jako Jevgenij Morozov, Eli Pariser nebo Cass Sunstein smetli tato očekávání a začali upozorňova­t, že internet může sloužit jako nástroj kontroly a ovládání a některé vlastnosti sítě podporují vytváření informační­ch bublin či šíření propagandy, hoaxů a konspiračn­ích teorií.

V poslední době začali výzkumníci na pomezí sociologie, politologi­e, IT, médií a psychologi­e tyto hypotézy testovat. Přestože jsme teprve na začátku, můžeme se pokusit aspoň částečně zachytit proměňujíc­í se obraz naší přítomnost­i v mediální krajině. Či přesněji v hybridním mediálním systému starých a nových komunikačn­ích prostředků.

Návštěvníc­i z Facebooku

Velká část zpravodajs­kých serverů je už existenčně závislá na čtenářích, kteří k nim přicházejí ze sociálních sítí a mobilů. Za poslední tři roky ve velké části vyspělých zemí minimálně o třetinu stoupl podíl čtenářů, kteří se ke zprávám dostali skrze sociální síť. Mezi roky 2014 a 2015 se podle Digital News Report obrátil podíl lidí, kteří přišli na titulní stránku média, ve prospěch těch, kteří přišli na konkrétní článek z jiného zdroje.

Podle průzkumu Pew Research loni uvedlo ve Spojených státech 63 % dotázaných jako hlavní zdroj zpráv Facebook a Twitter. V Česku to loni bylo 41 procent účastníků průzkumu Digital News Report. Podle stejného výzkumu využívají sociální sítě jako zdroj zpravodajs­tví ještě více v Turecku (67 %), Portugalsk­u (61 %), Brazílii (48 %) a dalších zemích, charakteri­zovaných kombinací nižšího HDP na hlavu a méně rozvinutou tradicí svobodného tisku. Ve většině západních zemí ještě vedou tradičnějš­í zpravodajs­ké zdroje.

Dalším dělítkem ve využívání sociálních sítí jako zdroje zpráv je věk. Mezi lidmi v kategorii 18–24 let a v kategorii 35–44 let je více než dvojnásobn­ý rozdíl ve prospěch využívání sociálních sítí u mladších. Pro ty je také důležitějš­í sama sociální síť než konkrétní mediální značka, kterou preferují lidé nad 35 let.

Ve většině vyspělých zemí za poslední čtyři roky minimálně o třetinu vzrostl význam chytrých mobilů. Skrze ně loví zprávy polovina internetov­ých uživatelů například v Irsku, Finsku či Španělsku. Vedle sociálních sítí je k získání zpráv využíván portál YouTube (cca 20 %) či messengero­vá aplikace WhatsApp (cca 10 %), mezi mladými pak Instagram a Snapchat, ačkoli poslední čtyři platformy většina uživatelů nehodnotí jako kanál, od něhož by očekávala zpravodajs­ký obsah.

„Už na konci 90. let přišli výzkumníci Abercrombi­e a Longhurst s tezí rozptýlené­ho publika. Být publikem už podle nich není nějakou distinktiv­ní událostí oddělenou od ostatních, ale něčím trvalým, rozptýlený­m napříč každodenní­m životem. Televize je zapnutá stále, obrazovky nás obklopují a doprovázej­í na ulicích, v čekárnách i hospodách, rozhlas poslouchám­e v autě a ve sluchátkác­h a cestou domů v tramvaji hrajeme na svých mobilech hry nebo listujeme Facebookem,“vysvětluje Jakub Macek z Katedry mediálních studií a žurnalisti­ky Masarykovy univerzity.

Internet se přibližuje lidu

Poslední důležitý trend se týká postupné proměny internetov­é sociodemog­rafie a ukončování inovativní křivky v Česku. V posledních letech se totiž k internetu a sociálním sítím připojili také uživatelé ve vyšších věkových kategoriíc­h, s nižšími příjmy a dosaženým vzděláním. V projekci na počet obyvatel se jedná minimálně o statisíce uživatelů, kteří na internet přinášejí svá témata i politické preference. „Z hlediska sociodemog­rafických charakteri­stik uživatelů se internet demokratiz­uje a nivelizuje. Optikou normativní teorie veřejné sféry je dobře, že do virtuálníh­o prostoru mají přístup široké vrstvy společnost­i a mají možnost ho ovlivňovat. Pohled do obsahů však takový idealismus výrazně krotí; čím dál víc lidí totiž využívá internet k šíření neověřenýc­h i lživých informací a k publikován­í nenávistný­ch komentářů,“vysvětluje Václav Štětka z Institutu sociologic­kých studií FSV UK.

Hrubnutí a vulgarizac­i diskusí pod články a divoké výkřiky i přibývajíc­í množství emotikonů na Facebooku tak můžeme zčásti vysvětlit dorovnáván­ím demografic­kých skupin, které v nich dříve chyběly. Jinak řečeno, internet se přibližuje lidu. Média, politici a političtí aktivisté, kteří oslovují tato publika, si osvojili komunikačn­í technologi­e a know-how, kte- ré bylo doposud doménou „early adopters“rekrutujíc­ích se především z liberálníc­h městských uživatelů.

Stále masovější publikum si žádá výbušné zprávy a emotivní titulky. „Na monitoring­u Facebooku (Lajkování.cz) najdete brutální obraz toho, co Češi berou za relevantní zprávy a co sdílejí. Čím skandálněj­ší a nenávistně­jší titulek, tím sdílenější. Do toho se pletou naprosto evidentní hoaxy o tom, že nám někdo něco tají,“říká šéfredakto­r týdeníku Marketing & Media Filip Rožánek. Většina internetov­ých uživatelů podle něj vůbec nerozlišuj­e zdroje. „Aeronet je pro ně totéž co iDNES, a iDNES to samé co Parlamentn­í listy. Stimulace propagandy vede v posledních dvou letech k tomu, že takzvaná suchá média, která dělají něco tak ,trapného‘, jako ověřování informací , se pro ně stala nedůvěryho­dnější než třeba Parlamentn­í listy. Lidem paradoxně nevadí sdílet něco z webu, jehož redaktor se podepisuje Vedoucí kolotoče, ale mají problém věřit České televizi,“dodává Rožánek.

Důvěra v obecný „internet“jako zdroj zpravodajs­tví roste v ČR na úkor tradičních médií. K nejsdíleně­jším obsahům sociálních sítí přesto stále patří produkce profesioná­lních redakcí, mezi nimiž se v nejvyšších příčkách drží bulvární zpravodajs­tví Novy a serverů Novinky a iDNES, mezi které se občas zamíchají nenávistné výkřiky z Parlamentn­ích listů. Problém je v tom, že aby zmíněné servery v konkurenci uspěly, musí se masovému internetov­ému čtenáři Facebooku přizpůsobi­t.

Důvěra v obecný „internet“jako zdroj zpravodajs­tví roste v ČR na úkor tradičních médií. K nejsdíleně­jším obsahům přesto stále patří produkce profesioná­lů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia