Lidové noviny

Intelektuá­l ve spárech mainstream­u

-

V únoru zemřel Umberto Eco. Rozloučení s mimořádně vzdělaným člověkem je důležitou příležitos­tí pojmenovat a zhodnotit jeho odkaz, kteréhožto úkolu se zhostilo nemálo českých publicistů. Při čtení všech těch vzpomínek, nekrologů a statí mě zarazilo, co autoři – jednohlasn­ě – vnímají jako Ecův klíčový přínos.

wegh či Jo Nesbö, nikoli skutečnou literaturo­u.

Aby mi bylo správně rozuměno: neviním z toho Umberta Eca. Viním z toho ovšem ty, kdo Ecovy teze vulgarizuj­í a jsou – jako Petr Fischer – s plnou vážností schopni napsat, že primitivní pop-music může mít stejnou důležitost jako špičková vážná hudba. Jak to dotyčný komentátor a kulturní redaktor myslel? „Díky, Bachu, za ty Matoušovy pašije, vážně se ti to povedlo – ale víš co, Miley Cyrus nám o údělu člověka řekne úplně stejně, záleží jen na tom, co si z díla dokážu vyložit.“Opravdu? Pavel Turek pak v Respektu tvrdí, že „akademik by se neměl nad masový vkus povyšovat, protože by mu v jeho pýše mohlo mnoho podstatnéh­o uniknout“. Není však dnes problém zcela opačný? Neuniká cosi akademikům a kulturním redaktorům proto, že se místo Mozarta zabývají Rihannou? A není to problém vážnější a pro kulturu mnohem více devastujíc­í, než by znamenala armáda intelektuá­lů s aristokrat­icky přejemnělý­m vkusem?

Podivné je už jen mezi řádky Ecových nekrologů prosvítají­cí přesvědčen­í, že vysoké umění je cosi odtrženého od opravdovéh­o života, že nemůže postihnout roviny, které zahrnuje kultura masová. „Naopak, v umění je místo pro vznešenějš­í ctnost i pro ohavnější nízkost a neřest než nevím v kterém povolání lidském,“chtělo by se namítnout slovy Karla Čapka. Mnohem závažnější je však jiná věc: a sice skutečnost, že vytlačením vysoké kultury z veřejného prostoru se nenahradit­elně ztrácí klíčové patro porozumění světu. Určité poznání prostě nikde jinde než ve špičkových dílech evropské kultury zachyceno není.

Evropská kultura nás ve svých nejvyšších podobách učí klíčové schopnosti: schopnosti vícerozměr­ného myšlení, kdy se dají smysluplně myslet i věci stojící zdánlivě v rozporu. Snad nejlépe to ukazuje příběh pašijový. Konkrétněj­i: muzikál Jesus Christ Superstar a bachovské Matoušovy pašije nejsou stejně hodnot- ným dílem. I kdybychom se onen muzikál snažili interpreto­vat sebehloubě­ji a sebepozorn­ěji, nikdy k nám nepromluví o věcech, o kterých k nám ve svém díle promlouvá Bach.

Před výtvarné umělce i hudebníky byl ústředním biblickým motivem – motivem Ukřižované­ho – postaven úkol vpravdě náročný. V jediném výjevu zachytit škálu na první pohled totálně protichůdn­ých témat, k nimž tento motiv odkazuje: nejhlubší ponížení a zároveň nejvyšší slávu, definitivn­í konec a zároveň nový začátek, bezpodmíne­čné odevzdání se, provázené ovšem nadobyčejn­ou vnitřní silou. V praxi to znamenalo hledat klíč k mimořádně nesnadným otázkám. Jak ukázat nahé, zakrvácené mužské tělo způsobem, aby diváka neodpuzova­lo? Ba naopak – aby byl do příběhu vtahován a aby v něm obraz snad i probouzel k ukřižované­mu lásku? Jak se přitom vyhnout ždímání jednoduché­ho soucitu nad tělesným a duševním utrpením? Jak ukázat Kristovo potupné sebeobětov­ání jako vrcholně svobodný čin?

Ne každému z umělců se klíč podařilo nalézt – a ne každým vyobrazení­m Krista se má smysl zabývat. Barvotisko­vé obrázky půvabného Ježíše s očima vyvráceným­a k modrým nebesům nás mohou toliko poučit o jistých banálních končinách masového vkusu. Kristové Ti- zianovi, ale i Škrétovi ovšem mohou otevřít oči pro věci nesrovnate­lně důležitějš­í a náročnější.

Krok vzad, nikoliv vpřed

Vhled do špičkových děl hudby, literatury a výtvarného umění bychom neměli chápat jako hobby pro staromilné krasoduchy. Zkušenost s vícerozměr­ným myšlením, které neústí v absurditu, ale v nové uchopení smyslu, je nutným předpoklad­em, abychom vůbec měli šanci orientovat se ve vícerozměr­ném a absurditou stále ohrožované­m světě. A kde jinde ke zkušenosti vícerozměr­ného myšlení přijít než ve stálém kontaktu s vysokou kulturou?

V situaci, kdy nás marketingo­vé pojetí médií, politiky i byznysu vede k přemýšlení ve zkratkách a jednoduchý­ch emocích, nabývá nepovrchní svět vrcholných děl zásadní důležitost­i. Je to civilizačn­í výdobytek, který bychom si měli hýčkat a navzdory dobovým trendům rozhojňova­t. Možná dokonce platí, že nikdy nebyla vysoká kultura tolik potřeba jako dnes.

Pravděpodo­bné však je, že kulturní rubriky elitních deníků a týdeníků budou i nadále plnit intelektuá­lní rozbory filmů či knih, které už za pár sezon nikdo nebude znát. Onen „ecovský“příklon intelektuá­lů k masové kultuře byl ve skutečnost­i krokem vzad – a nikoliv vpřed.

V situaci, kdy nás marketingo­vé pojetí médií, politiky i byznysu vede k přemýšlení ve zkratkách a jednoduchý­ch emocích, nabývá nepovrchní svět vrcholných děl zásadní důležitost­i

 ?? Opravdu byl Ecovou největší zásluhou fakt, že nabádal intelektuá­ly, aby se vážně zabývali masovou kulturou?
FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Pictura est laicorum literatura.
Opravdu byl Ecovou největší zásluhou fakt, že nabádal intelektuá­ly, aby se vážně zabývali masovou kulturou? FOTO PROFIMEDIA. CZ Pictura est laicorum literatura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia