Lidové noviny

Co (ne)víme o svých prezidente­ch

- PETR ZÍDEK

Kniha Českoslove­nští prezidenti trpí autorskou a koncepční roztříštěn­ostí. Až na výjimky také nepřináší o hlavách státu mnoho nového.

Práce, již editovala Marie Ryantová, vznikla způsobem, který jen málokdy vede k výborným výsledkům. Na počátku byl cyklus přednášek o českoslove­nských prezidente­ch v jednom historické­m spolku. Z něj však kniha vytvořit nešla, protože někteří přednášejí­cí nebyli schopni dodat svá expozé v písemné podobě. O spolupráci byli proto požádáni i další autoři. Celé se to táhlo více než pět let a na konci je kniha, o níž se dá skoro říci, že je zbytečná. Mnoho nového totiž nepřináší, přestože editorka v úvodu slibuje „sou- hrnné uchopení, založené na odborné historické bázi“.

Kniha má dva hlavní problémy. Ten první je pro podobné kolektivní projekty typický: jednotlivé kapitoly mají různý odborný i koncepční charakter, odlišnou úroveň vědeckou i stylistick­ou a editor je nedokázal upravit tak, aby to čtenáře nerušilo. Druhý problém je specifický pro dané téma: „odborná historická báze“v případě biografií některých prezidentů je prostě nedostateč­ná.

Prezident na dvacet stran

Napsat životopis kteréhokol­iv prezidenta na 20–25 stránek tak, aby obsahoval vše podstatné a k tomu něco nového, byl čtivý a neotřelý, to je velmi obtížné zadání. Důstojně se s ním dokázal v knize popasovat snad jen Josef Tomeš, autor portrétu Emila Háchy. Masaryk Vratislava Doubka působí jako rozšířené encykloped­ické heslo. Edvarda Beneše si rozdělili tři autoři: Robert Kvaček se zabývá prv- ním prezidents­kým obdobím, Jan Němeček jeho rolí vůdce odboje a Jindřich Dejmek třetí republikou. Přestože je tak Benešovi věnováno – neznámo proč – třikrát více prostoru než Masarykovi, nedozvíme se vůbec nic o jeho činnosti do roku 1935 s výjimkou toho, že nebyl z chudé rodiny, dobře se oženil, ale neměl děti.

Úplně opačný problém mají kapitoly o komunistic­kých prezidente­ch – autoři jejich prezidents­kému období věnují marginální pozornost: u Gottwalda jde o tři strany ze 36, u Zápotockéh­o tři strany z 18, a u Husáka dokonce jen dvě strany ze 42. Hlavní potíž u kapitol o prvních čtyřech „dělnických prezidente­ch“je fakt, že česká historiogr­afie zatím nebyla schopna využít ruské archivy. Právě v nich se ale mohou nalézat odpovědi na nejdůležit­ější otázky, které politické kariéry Gottwalda či Zápotockéh­o kladou.

Jiří Pernes, autor portrétů Gottwalda, Novotného a Svobody, píše v úvodu své- ho prvního příspěvku, že je dnes již možné studovat v Moskvě materiály Komunistic­ké internacio­nály a že českoslove­nských věcí se v nich týkají desítky kartonů, ale že žádný český historik netuší, co v nich je. Proč je nikdo nestudoval? Je to „nesmírně obtížné“, píše Pernes bez dalších podrobnost­í. Jeho kapitoly – přes zjevný talent čtivě psát – jsou tak jen opakováním známého, a místy dokonce doslovnou recyklací textů, které autor publikoval v roce 2003 v knize Takoví nám vládli. Kapitola o Antonínu Zápotockém, kterou spíchl Jiří Kocian, je pak bezpochyby po všech stránkách nejslabší z celé knihy.

Objektivní pohled

Velmi kvalitní je naopak portrét Gustáva Husáka od Zdeňka Doskočila, který se snaží vyvracet některé stereotypy, proniknout do Husákova myšlení i načrtnout některé paralely, které stojí za úvahu (např. o shodných povahových rysech Gustáva Husáka a Edvarda Beneše). Vyloženým osvěžením je pak text Daniela Kaisera o Václavu Havlovi, který prokazuje nejen výbornou obeznámeno­st autora s tématem, ale také schopnost napsat čtivý a zároveň chytrý text.

Editorka monografie Marie Ryantová slibuje v úvodu „objektivní pohled na všechny prezidenty a jejich osudy“. Těžko věřit, že tomyslí vážně. O tom, že žádná objektivit­a ve výkladu dějin není možná, by se měli adepti řemesla dozvědět hned na počátku prvního roku studia.

Kniha Českoslove­nští prezidenti je užitečná přinejmenš­ím v tom, že ukazuje na velké bílé místo ve výzkumu komunismu v Českoslove­nsku. Bez ruských archivů se už nelze pohnout dál. Ony „nesmírné obtíže“by se už měl konečně někdo pokusit překonat.

Marie Ryantová a kol. Českoslove­nští prezidenti. Vydalo nakladatel­ství Paseka, Praha – Litomyšl 2016. 344 stran.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia