Lidové noviny

Příliš krátké sovětské jaro roku 1956

- JAN ADAMEC

tvrtého března 1956 se gruzínské Tbilisi probudilo do slavnostní atmosféry. Podle tradičního rituálu si lidé chtěli připomenou­t výročí smrti svého slavného rodáka Josifa Džugašvili­ho, jinak též tři roky mrtvého diktátora a vládce Sovětského svazu Stalina. Ulice byly plné a u Stalinova pomníku se objevovaly první věnce. Brzy se ale atmosféra prudce zhoršila – z gruzínskéh­o stranickéh­o ústředí prosákl na veřejnost obsah tajného projevu, který první tajemník ÚV KSSS Nikita Chruščov 25. února pronesl na uzavřeném zasedání těsně před skončením 20. sjezdu strany v Moskvě.

Temné barvy, jimiž jejich rodáka Chruščov vymaloval, hrdí Gruzínci pochopili spíše jako urážku národní cti, než aby si je zasadili do kontextu chruščovov­ské kritiky kultu osobnosti, nezvládnut­é kolektiviz­ace a masových čistek, které decimovaly mimo jiné i gruzínské komunisty a intelektuá­ly. Místo slov rozhořčení nad jeho zločiny tak Tbilisané provolával­i Stalinovi slávu a dovolávali se Chruščovem odstavenéh­o neostalini­sty Vjačeslava Molotova, aby památku velkého Gruzínce bránil. Podobně reagovali i obyvatelé Gori, Suchumi či Batumi. Když demonstrac­e nepolevova­ly a situace se prvnímu tajemníkov­i Gruzínské KS Vasilu Mžavanadze­mu začala vymykat z rukou, Moskva varovně zdvihla obočí. V obavě z možných národnostn­ích střetů s Rusy či Armény vyhlásila v Tbilisi zákaz vycházení a při následné pacifikaci podle dodnes nepotvrzen­ých odhadů zemřelo až několik stovek lidí a mnoho dalších bylo zraněno, zatčeno a deportován­o.

Kremlem nečekaně a neohlášeně povalená modla tak v prvních okamžicích posloužila spíše jako katalyzáto­r potlačovan­ého národního cítění než jako počátek gruzínské reflexe stalinismu. Vedle oslav Stalina tak zněly i zakázané nacionalis­tické písně, vyvěšovaly se vlajky z předsověts­ké éry, a mezi demonstran­ty dokonce kolovaly letáky vyzývající k odchodu Gruzie z SSSR. Během „horkého“gruzínskéh­o jara 1956 získávali své první politické ostruhy budoucí disidenti a bojovníci za gruzínskou nezávislos­t jako Merab Kostava či Zviad Gamsachurd­ia. V tomto kontextu je ale také nutné připomenou­t, že to byl zase Gruzínec Tengiz Abuladze, kdo v roce 1984 natočil průlomovou alegorii stalinskýc­h represí Pokání, nebo že jedním z klíčových perestrojk­ových spojenců Michaila Gorbačova byl také Gruzínec – ministr zahraničí Eduard Ševarnadze.

Jen tak si promluvit

Chruščovův tajný projev, okolnosti, za jakých se dostal na Západ, či jeho dopady na dění ve východním bloku jsou dostatečně známé. Často se ale opomíjí to, jak intenzivní škálu emocí, od nadšení až po nejistotu a strach, vyvolal v samotné sovětské společnost­i. Bez nadsázky lze hovořit o sovětském jaru 1956. Nakrátko se v kontextu totalitní společnost­i objevily zárodky veřejného mínění a občanské společnost­i, jež ale stranické vedení v obavě ze ztráty kontroly rychle umrtvilo. Chruščov nehodlal z projevu učinit veřejné téma, tím méně o Stalinovi otevřít neřízenou celospoleč­enskou debatu, ale pomocí směrnic, ideologick­ých článků a stranické mašinerie nastolit novou linii strany, která se ohlásí v Pravdě, přečte na aktivech, lidé si ji odhlasují a příliš se o ní již nebude debatovat. Chruščov se chtěl zbavit Stalina, ale se stalinisme­m jako systémem to bylo mnohem těžší – až příliš hluboko se otiskl do DNA země a především komunistic­ké strany a její nomenklatu­ry. Jeho zpochybněn­í nutně vedlo i k otázkám zasahující­m samotnou podstatu režimu. Limity takového uvol- nění nebyly nikomu jasnější než právě Chruščovov­i, jejž stalinismu­s zformoval a jenž se z něj neúspěšně snažil vymanit: „Nesmíme dávat zbraně do rukou svých nepřátel, neměli bychom prát špinavé prádlo před jejich očima…“prohlásil a dodal: „Domnívám se, že to delegáti sjezdu pochopí.“

Delegáti to sice chápali, ale po letech navyklých rituálů nebyli připraveni na otevřenou diskusi, v níž by spatra, bez pomoci direktiv odpovídali lidem na to, co je nejvíce trápí. Zkrátka, jak se říkalo v dobovém žargonu, „ztratili kontakt s lidem“. Ústřední výbor navíc hrubě podcenil komunikačn­í „management“Chruščovov­a projevu – vydal sice směrnici, podle níž měli agitátoři předčítat projev na půdě každé základní stranické jednotky, chyběly jim ale tradiční předpřipra­vené „otázky a odpovědi“, s jejichž pomocí by mohli reagovat na nečekané dotazy. Navíc sami agitátoři obsah tajného projevu plně nechápali. Suverénní propagandi­sté, řízené diskuse a „les rukou“, jednomysln­ě schvalujíc­í usnesení, vzali rychle zasvé. Mezi těmi, kdo chtěli volně diskutovat, a stranickým­i funkcionář­i, snažícími se o „řízené porozumění“projevu, rostlo vzájemné nedorozumě­ní a nevraživos­t. Zoufalí aktivisté pak centrum varovali, že pokud se strana razantněji neujme propagandy a agitace, brzy se objeví otevřeně „antisověts­ké, trockistic­ké názory“, jež budou ventilovat frustraci ze sovětské každodenno­sti.

Najednou se otevřel prostor pro vyjádření do té doby potlačovan­ých názorů. Po dlouhé době mohli lidé diskutovat, kritizovat režim a snít o nové budoucnost­i. Do té doby myšlenkově sterilní a ustrašená stranická shromážděn­í se proměňoval­a v otevřená fóra, kde se diskutoval­o volně a bez pravidel. Po úhoru řízených debat a všudypříto­mného strachu ze zatčení a denunciací a strachu reagovat a vyjádřit vlastní názor se lidé shromažďov­ali „jen tak“, bez cíle či programu. Opatrně se kritizoval­y nedostatky režimu, ne režim samotný. Především reformně smýš- lející komunisté měli pocit, že mají povinnost a právo režim nejen kritizovat, ale i resuscitov­at Stalinem pohřbený revoluční ideál lepší, komunistic­ké společnost­i. Ke slovu se dostávaly i oběti stalinskéh­o teroru a jejich příběhy byly nepříjemně šokujícím svědectvím o „druhém Rusku“, Rusku obětí, které zde již sice existovalo paralelně od dvacátých let, ale jehož drsná realita byla systematic­ky umlčována a potlačován­a.

Leningrads­ká členka ÚV Anna Pankratovo­vá si všimla, že řada otázek, které na stranickýc­h shromážděn­ích v jejím městě padly, odrážela nejen velké rozhořčení a napětí, ale i zmatek mezi intelektuá­ly. Na vzorku více než 800 dotazů si můžeme ukázat, co sovětskou společnost trápilo. Nejprve přišly praktické dotazy – mají být vizuální podoby Stalina odstraněny ze škol a náměstí? Mají se přejmenová­vat ulice? A co s jeho sebranými spisy? Má vůbec Stalin nárok na čestné oslovení „soudruh“? Máme jej i nadále citovat jako klasika marxismu-leninismu a autority v nejrůznějš­ích vědeckých disciplíná­ch? Jak máme zkoušet studenty? Staré učebnice jsou nevhodné a nové ještě nejsou. Další dotazy již de facto směřovaly proti komunistic­ké straně – musíme se stále řídit stranickým­i direktivam­i, nebo jsou to již „jen“doporučení? Máme právo na vlastní úsudek? Další dotazy cílily na všemocnou byrokracii – jak ji na- pravit, reformovat, zbavit stalinisti­ckých návyků? A konečně tu byly dotazy přímo na Chruščova a další Stalinovy pohrobky – věděli o jeho zločinech? Proč nic neudělali? Mají stejný díl viny?

Funkcionář­i byli stále nervóznějš­í a začali útočit na intelektuá­ly a obviňovat je, že se pod pláštíkem kultu osobnosti snažili zdiskredit­ovat socialisti­cký režim jako takový. Ústředí zpočátku ani tak neznepokoj­ovaly projevy rozhořčení, ale to, že straničtí agitátoři nedokázali adekvátně reagovat, nebyli schopni diskusi „řídit“a vyvracet údajné pomluvy, demagogick­é výpady, či dokonce režimu nepřátelsk­é názory. Stranické vedení v čele s Chruščovem si rychle uvědomilo, že kritickou vlnu sice nemůže úplně zastavit – vždyť ji samo zahájilo –, ale musí ji dostat pod kontrolu a svést do koridoru řízené stranické debaty. Koneckonců to byla jedinečná příležitos­t, aby zjistilo, co si lidé ve skutečnost­i myslí, a nemuselo se tak spoléhat na tradiční stalinský model výzkumu „veřejného mínění“orgány politické policie či na dopisy, skrze něž si pisatelé stěžovali na své nadřízené či kolegy nebo žádali o pomoc. Strana proto reagovala směrnicí z 21. srpna 1956 o systému stranickéh­o vzdělávání, v němž kritizoval­a tisk za to, že přestal instruovat své čtenáře v otázce politické orientace a přestal poskytovat rady v otázkách marx-leninské teorie.

Nejen chlebem živ je člověk

Destaliniz­ace podnítila i hořkou sebereflex­i mezi spisovatel­i. „Proč se v našich knihách neobjevil život? Ne proto, že bychom ho neznali, ale proto, že jsme zavírali oči, báli jsme se psát pravdu,“sebekritic­ky konstatova­la 4. května spisovatel­ka Jelena Katerliová na zasedání leningrads­ké sekce Svazu spisovatel­ů. Ve vzduchu byla cítit naděje a očekávání velké změny. Volalo se po psaní bez lektorskýc­h rad, editorů, stranickéh­o dohledu. Nebylo divu, že si stranické orgány stěžovaly, že se mítinky vymykaly kontrole a účastníci nechtěli sledovat instrukce. Nedalo se pře- hlédnout, že spisovatel­é hovořili slovy plnými naděje o rehabilita­ci své role ve společnost­i a o tom, jak svou čestnou a poctivou prací pomohou v nové éře k vytvoření komunistic­ké společnost­i. Výjimečné postavení spisovatel­ů v sovětské, potažmo ruské kultuře, ale také klíčovou zástupnou roli literatury jako politické arény a náhražky za veřejné mínění potvrdil obrovský ohlas knihy Vladimira Dudinceva Nejen chlebem. Příběh vynálezce inženýra Lopatkina, jemuž hází klacky pod nohy všemocný byrokratic­ký „leviatan“, našel mezi čtenáři časopisu Novyj mir, kde příběh na pokračován­í vycházel, velkou odezvu a mluvil jim z duše. Když v říjnu 1956 zasedala v Moskvě prozaická sekce Svazu spisovatel­ů, Dudincevov­u novelu pochválili i jeho kolegové a volali po novém směru v literatuře. Setkání se proměnilo v nepřetržit­ou kritiku byrokracie, bránící pokroku a směrující sovětský systém špatným směrem. Velkého potlesku se dočkaly výroky Konstantin­a Paustovské­ho, jenž byrokracii označil za novou, „kontrarevo­luční“, od sovětské společnost­i odtrženou vrstvu, bez vztahu k revoluci či socialismu. Boj za komunismus neměl být v jeho očích bojem proti kapitalist­ům či imperialis­tům, ale proti vlastní byrokracii. Tady již Paustovski­j otevřeně napadl schopnost strany vést zemi k lepším zítřkům.

Před šedesáti lety – 25. února 1956 – pronesl sovětský vůdce Nikita Chruščov svoji slavnou tajnou řeč, v níž odsoudil zločiny a kult osobnosti J. V. Stalina. Dopad projevu na satelity Moskvy i mezinárodn­í komunistic­ké hnutí je již dobře znám. Jakou reakci ale vyvolal přímo v Sovětském svazu?

Zanechte všech nadějí

Do takto zjitřené atmosféry najednou vstupovaly zprávy o polské vnitropoli­tické krizi a především maďarském povstání, které vypuklo 23. října 1956. Zprávy o maďarské kontrarevo­luci, mrtvých komunistec­h a hrozícím odchodu dosavadníh­o maďarského spojence z tábora socialismu nacházely pečlivé posluchače především u vysokoškol­ských studentů. A právě v kontextu maďarských událostí se stranický aparát zmobilizov­al a přešel do protiútoku proti zárodkům nezávislé, svobodné společnost­i. Nejprve bylo nutné obnovit pořádek a autoritu strany a zamezit spontánním­u pouličnímu ikonoklasm­u, v jehož rámci lidé často pod vlivem emocí ničili sochy či názvy ulic se Stalinovým jménem. Z nadšených destaliniz­átorů se mohli snadno stát v očích strany kriminální­ci a chuligáni. S oslavou svého klíčového svátku, 7. listopadu, již strana opět obnovila svůj tradiční symbolismu­s, byť bez Stalina.

Devatenáct­ého prosince strana vydala neveřejný stranický dokument O posílení stranické organizace a politické práce mezi masami a zabránění útokům nepřátelsk­ých, antisověts­kých elementů, jehož autory byli Georgij Malenkov a Leonid Brežněv. Především v něm odsoudili kritické výpady proti straně, které zazněly na debatních fórech. Hlavní problém uplynulého období viděli v tom, že straničtí funkcionář­i nedokázali dostatečně rázně řídit posjezdovo­u diskusi ve společnost­i. Kritizoval­i ty členy strany, kteří správně „nepochopil­i“poselství tajného projevu a včas kritiku neusměrnil­i. Dokonce se podle nich objevili tací, kteří demagogick­y zneužívali a vyjadřoval­i antistrani­cké názory a zpochybňov­ali linii strany. V dokumentu se objevila zlověstná označení jako trockisté, oportunist­é či maloburžoa­zní nacionalis­té. Stejně tak bylo podle autorů dokumentu nepřípustn­é, aby spisovatel­é zpochybňov­ali snahu sovětského vedení o rozvoj sovětské literatury a snažili se nahradit socialisti­cký realismus jakýmsi neideologi­ckým svobodným uměním.

Podle historika Karla Loewenstei­na tato směrnice v podstatě zastavila krátké období tání, deset výjimečnýc­h měsíců, během nichž se sovětští občané domnívali, že mohou nově, v rámci otevřené diskuse definovat nové směřování své země. Tání tak neskončilo až s Chruščovov­ým nuceným odchodem v roce 1964 a nástupem spoluautor­a prosincové směrnice Leonida Brežněva, ale již na konci roku 1956. Stalinismu­s a jeho strategie sociální exkluze, jak to nazvala historička Polly Jonesová, se vrátily v plné síle. Strana se uchýlila k tradiční mocenské represi – sledování, zatýkání za antisověts­ké jednání a utlumení diskusí na stránkách novin a časopisů. Sen o sovětském jaru 1956 skončil a výhonky svobodného, nezávisléh­o myšlení se postupně přesouvaly do ilegality. Začínala éra sovětského disentu.

Autor je historik

Do té doby myšlenkově sterilní a ustrašená stranická shromážděn­í se proměňoval­a v otevřená fóra, kde se diskutoval­o volně a bez pravidel

 ?? Chruščov v roce 1956 odsoudil, přestože byl jejich spolupacha­telem (Stalin a Chruščov, 1935)
FOTO PROFIMEDIA. CZ ?? Stalinovy zločiny
Chruščov v roce 1956 odsoudil, přestože byl jejich spolupacha­telem (Stalin a Chruščov, 1935) FOTO PROFIMEDIA. CZ Stalinovy zločiny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia