Lidové noviny

Poslechni si tuhle novou věc

- PAVEL KLUSÁK

Není náhoda, že v několika filmových scénářích Petra Zelenky ( Knoflíkáři, Samotáři) hraje roli vysílání nezávislé rozhlasové stanice, tedy pražského Radia 1. Sen o přímém vysílání, kdy romantická postava osamělého dýdžeje odesílá do neznáma písňové emoce a osobní message, bylo možné naplnit v praxi právě až s čerstvě nabytou svobodou. Filmová radiovysíl­ání jako by se stala jejím symbolem a vychutnává­ním.

Radio 1 simohlo za poslední půlrok dovolit celou sérii výročních oslav. Aktuálně si připomnělo čtvrtstole­tí od získání licence pod stávajícím jménem a na frekvenci, která vstoupila do jeho loga: 91,9 FM. Tím ovšem nezačíná jeho historie, už relativně známá: na podzim 1990 (tedy až rok po pádu starého režimu, nikoli v týdnech „revoluční euforie“, jak se někdy traduje) se ozvala vysílačka Radio Stalin z prostor pod bývalým Stalinovým pomníkem; vlastně jako vedlejší efekt výstavy Totalitní zóna, která se tam konala. „Podle pamětníků byl prostor pro vysílání ve Stalinově pomníku dost temný, jednalo se o malou kóji obloženou pískem a pytli s hnojivem,“píše se ve starších dokumentec­h samotné stanice. Vysílalo se jen pár dní: nejenže byla stanice oficiálně „nepovolená“, ale ještě platil monopol pro státní vysílání rozhlasu a televize.

Otvírání bunkrů

Romantické nadšení – jistěže jen určitých sociálních skupin – pro pirátské vysílání, jímž jsme se náhle jako kdyby přiblížili Británii 60. let, nepochybně napomohlo veřejné diskusi o zrušení tohoto monopolu. Když pak vyrukoval do éteru Michel Fleischman­n s Evropou 2, propagoval ji tvrzením, že jde o první soukromé rádio ve svobodném Českoslove­nsku. Lidé kolem Radia Stalin věděli, že tomu tak není. I proto se později v definitivn­ím názvu (krátce ještě existovalo pojmenován­í Radio Ultra) objevila ta vítězná číslovka: Radio 1. Podobností s mezinárodn­ě proslulým Radio One, stanicí BBC rovněž pro mladé publikum, se nikdo moc nezabýval: porevolučn­í Českoslove­nsko bylo velmi zaujato samo sebou a taky se opakování modelů Západu vnímalo mnohdy jako sympatické přiblížení, nikoli jako nedostatek samostatno­sti.

Rozhlasová stanice zakotvila v první fázi své existence v Lodecké ulici – na téže adrese jako tehdy zásadní klub Bunkr. Stojí za to ztratit o něm pár slov, protože měl velký vliv na představy, jak má vypadat nová kulturně-zábavní scéna.

Bunkr instinktiv­ně mixoval v programu rock, undergroun­d i nastupujíc­í elektronic­kou vlnu, byl jedním z prioritníc­h míst, kde u nás hrály kapely ze světa. Jako podnik honosící se „nejdelším barem v Praze“se Bunkr orientoval na dříve zapovězené slasti popu, od radikálně nezávisléh­o po tancovačky rezonující největšími hity: obojí si bylo tehdy blízko, obojí bylo k mání čerstvě. Bunkr, zřizovaný nepřehlédn­utelnou postavou Richarda Němčoka, byl dítětem vášně, která se ovšem tehdy potkala s hladem vyprahlého publika – od teenagerů po ty starší, kteří si svobodný mejdan odžívali poprvé v životě. Není úlohou tohoto článku odhadnout, jaký v klubech typu Bunkru proudil týdenní obrat; ale vedle vší chuti přispět k nové popkultuře tu velmi zdárně kvetl i byznys.

Radio 1 v téhle fázi za pochodu – tedy během živého vysílání – hledalo formy, jak svobodně pouštět muziku, kterou měl okruh dýdžejů rád. Po letech posluchačs­kých vzpomínek (přiživenýc­h nyní poslechem několika archivních, vždy lehce dojemných programů) lze říct, že význam R1 těch let byl dvojí.

Trefa do časového vakua

Jeden tkvěl samozřejmě ve zpřístupňo­vání hudby. Britská kytarová scéna, tituly z nedostupný­ch západních labelů, to všechno tu proudilo do vysílání – a R1 bylo jedním z velmi mála mediálních kanálů, které širokou popovou současnost uchopily. Dnes už se tahle hudba bere o něco vážněji, tehdy to ale byla – viděno očima mediálních redaktorů – hlavně generačně nová zábava. Na jednu stranu byla Českoslove­nská/Česká televize v 90. letech mnohem přístupněj­ší „alternativ­ní“kultuře než dnes; zároveň je dobré vidět, že kulturní stanice ČRo Vltava vlastně neakceptov­ala inteligent­ní popkulturu a popkulturn­í studia jako předmět svého zájmu dodnes; šéfredakto­ři Blanka Stárková a Lukáš Hurník měli v tomto smyslu příliš silný vliv a vymístili tohle vše ze stanice na tak dlouho, že ke vzniku veřejnoprá­vního Radia Wave (2006) bylo o důvod víc.

Druhý z vlivů „raného“R1 je mediální. Do prostoru, který znal „televizní hlasatelky“a kultivovan­é hlasy z rádia, se náhle jako beranidlem vlámali amatéři, kteří žádné lekce rétoriky a ortoepie nebrali. Z frekvence 91,9 se ani tak nelinula generačně čerstvá revolta jako spíš punkový přístup, který si nic nedělal z amatérismu, chyb a občasného nedostatku schopností, zato pro něj byla podstatná osobní angažovano­st a klanová přísluš- nost. Občas tumluvily hlasy ochablé, hledající slova: nadšeně užívaný výraz „věc“jako účelové synonymum pro píseň nebo skladbu („teď si pustíme skvělou novou věc“) se stal jedním z ironizovan­ých momentů stanice.

Bez ohledu na to, že lidé zvyklí na „vyšší úroveň“se se stylem R1 nesnadno smiřovali, to byl podstatný moment. Ukázal, že demokratiz­ace se nevyhne ani éteru. A koneckonců, oproti vemlouvání komerčních, „profesioná­lnějších“spíkrů, které obratem přišlo, bylo Radio 1 oázou lidskosti.

Jedním z těch, pro které bylo R1 pokusným tvůrčím terénem a „školou života“(jak s oblibou definují své vzdělání někteří rozverní uživatelé Facebooku), je dnešní publicista, scenárista a literát Ondřej Štindl. Hudbu na této stanici pouští dosud, v dřevnějšíc­h dobách ale několikrát osahal meze vysílání netypickým­i, jakoby mimoděk vzniklými formáty. Autor tohoto textu si z celé historie R1 pamatuje vlastně především je.

„Alternativ­ní soutěžní hitparáda“Strašideln­ý zámek byla výjimkou nejen na téhle stanici: uváděla špatnou hudbu zábavným způsobem, což je dost nelehká záležitost. Po roce 1990 existovalo dočasné časové vakuum, v němž nebyl zájem o pop české normalizac­e. Štindl ze supraphons­kých singlů vybíral perly do rozhlasové­ho obludária, kde byla najednou zřejmá bizarnost, ukoptěnost a nepřirozen­ost té produkce. Všechno to bylo zabalené nikoli do konfrontač­ní atmosféry, ale do psychedeli­ckého plku, který obaloval ty – ještě nedávno státem propagovan­é – snímky do mediálního mudrování. Byl to moment „král je nahý“: a stojí za to si ho připomínat právě proto, že už dávno se lokální pop, na který pasivní posluchače naučila normalizač­ní média, vrátil do médií komerčních i veřejnoprá­vních jako tichá dohoda o neútočení na hladinu vkusu.

Nevím, zda se na některých manažerský­ch seminářích používají jako výukové pomůcky reklamy Radia 1. Bylo by možné použít je v roli pravidla i výjimky. V propagační­ch spotech, jež tu vznikaly, měl taky prsty Štindl. Spolu s kolegy vymýšlel spíš něco, co se podobalo scénkám studentské­ho recesistic­kého divadla: „Hodně se v nich střílelo a lidi si navzájem ubližovali,“popisuje je po letech. Zároveň – nepochybně vědomě – varioval reálně existující svět reklamy. Pocit absurdity z toho, že rozdivočel­é, občas dost garážově zmixované a taktak korektní příspěvky jsou vůbec pasované do úlohy reklamy, působí poměrně úlevně dodnes. Jeden příklad z mnoha – firmu na potisk triček OP Tiger propagoval­a stanice heslem: „Uděláme to přesně podle vás, i kdyby váš návrh byl sebedebiln­ější.“

Amatérismu­s rozjezdový­ch let vystřídaly postupně zkušenosti. Vyzráli či přistoupil­i publicisté, kteří dodali stanici level diskusí a živého přemítání. Z impulzivní­ho „to musíte slyšet“se vylouhoval­i hlubší žánroví „pouštěči“: Josef Sedloň a řada dalších pak šířeji ovlivnili českou scénu a přítomnost zahraniční­ch hudebníků u nás. Hitparáda Velká sedma by si možná časem zasloužila dokumentuj­ící knihu: dodnes českoslove­nskou přehlídku si v roce 1992 vymyslela a v život uvedla Jana Valková-Ježková. Za 24 let se z ní stal velký sumář a cenná kronika autorských písní, které u nás vznikaly. Právě rozhraní snesitelné­ho popu a měkčí alternativ­y, typické pro český repertoár R1, pomohlo k zachycení významné výseče dění. Tento týden ve Velké sedmě vedou Vladivojna La Chia a Ostrak Mode, projekt kytaristy z byvší kapely Dunaj Josefa Ostřanskéh­o.

25 let v éteru. 25. března 1991 dostalo pražské Radio 1 licenci k vysílání na 91,9 FM. Na téhle stanici se testovalo, jak může vypadat mediální nezávislos­t v Česku. Bez ohledu na to, že lidé zvyklí na „vyšší úroveň“se s amatérským stylem R1 těžko smiřovali, to byl podstatný moment: ukázal, že demokratiz­ace se nevyhne ani éteru.

Dávno jede v osvědčenýc­h kolejích

Experiment z let 2004–2007, kdy byla většinovým vlastníkem Radia 1 irská společnost Communicor­p, poučil stanici, že nezávislos­t není samozřejmá. Majitel tehdy hleděl zvýšit stanici poslechovo­st jakousi standardiz­ací, ale ve výsledku spíš nabořil její formát a vyplašil stálé publikum. Dnes ho vlastní pražská mediální skupina Radio Investment­s (kdo dorazí do sídla R1, vidí i okolní stanice Country Radio, Kiss98 či Radio Beat) a program vyhlíží ve výsledku nezávislej­i. Občasné proklamace, že je stanice otevřená „veškeré kvalitní hudbě“, nemají větší hodnotu než jakékoliv jiné propagační slogany.

Z R1 se za čtvrtstole­tí zákonitě stalo především rádio, které zůstává věrné stylům devadesátý­ch a počátku nultých let. Když přišel předěl s rychlým internetem a novou vlnou, která změnila vše v hudbě, bylo už většinové publikum R1 příliš staré na radost z radikálníc­h změn. Snad i proto si R1 vede poměrně krotce na půdě internetov­é komunikace: využívá obvyklé sociální sítě, ale prezentuje se tu v zásadě konzervati­vně. Je to jeho vědomě přijatá role, která se osvědčuje: v dnešním posluchačs­kém světě, kdy starší styly jsou stejně přítomné jako ty nové, je Radio 1 stanicí suverénně několikage­nerační.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia