Lidové noviny

Respektova­t řád, ne však předpisy?

- JOSEF CHUCHMA

Petr Bláha (* 1965) je vzděláním a povoláním filozof. Učí na Filozofick­é fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Píše a publikuje knihy. To jsou běžné skutečnost­i – nepublikuj­ící akademický pedagog je dneska „mrtvý muž“. Méně běžné je, jak Bláhovy knihy vypadají a o čem jsou, o čem vypovídají.

Svazek Týdenní předčasnos­ti, s podtitulem Soukromé svědectví o roku, ve kterém se mohlo něco stát, vznikl tak, že Bláha si v roce 2012 – to byl ten, kdy v prosinci, v čase slunovratu, mělo dojít ke konci světa, nebo přinejmenš­ím k velké civilizačn­í transforma­ci – uložil úkol. Týden co týden napsal několikast­ránkovou dávku (sebe)reflexí, pozorování, úvah. Vždy je otevřel stručným popisem aktuální meteorolog­ické situace, vylíčením probíhajíc­ích přírodních dějů, od nichž plynule přešel do záznamů o sobě a světě. Jenže až na několik vět v samém závěru Týdenních předčasnos­tí, v nichž přejde do ich-formy, všude jinde píše v er-formě, o něm. Tedy: pozorovate­l s odstupem, i s distancí od sebe sama. Odstup pisatele je opravdu totální; v celé knize nepadne jediné jméno, jediný název, jediná konkrétní lokalita.

A nejen tady – stejně tak tomu je v předešlé publikaci Provincial­istovy nepochybně pochybné pochybnost­i nad nezpochybn­itelností demokracie (2012) a jí předcházej­ící Filosofii provincial­ismu (2007). Nedlouhé kapitoly v oněch svazcích jsou prosty jakékoliv konkrétnos­ti; běží o zobecňujíc­í poznámky nad povahou současné doby, v nichž se čtenář faktografi­cky nemá o co opřít a je naprosto vydán Bláhově stylu, který se potácí mezi úpornou touhou vyhnout se profesioná­lní filozofick­é hantýrce a zároveň opájením se ostentativ­ně zhutnělými formulacem­i, jež jsou však rovněž vlastně hantýrkou svého druhu a jež k sobě nepotřebuj­í „vnější“svět jako takový, nýbrž jsou zakukleny samy v sobě. Ona zakuklenos­t, příznačná pro „provincial­istické“tituly, se v Týdenních předčasnos­tech rovněž vyskytuje, ale je přece jen narušována, rozdrolová­na zmíněnou meteorolog­ií a osobní rovinou. Výsledkem je svědectví o jedné existenci v určité době a v jistých poměrech. Svědectví, jež patří k těm vůbec nejrozporu­plnějším, která současná tuzemská knižní produkce nabízí.

Fragment tváře

Sestavme jakýsi předběžný portrét Petra Bláhy, složený z jednotlivo­stí, které na sebe (na něho) mimoděk v textu prozrazuje. Ženatý, otec více než jednoho dítěte, křesťan, nejspíš evangelík. Nemá rád mimo jiné: počítače, tikot hodin, hlasitou hudbu, příliš světla (a ze zářivek zejména), žurnalismu­s, sportovní přenosy a řeči o nich. Nepoužívá diář. Snaží se nečíst média a nesledovat politiku.

Už to naznačuje v mnoha ohledech neskladnou osobnost. Ale její skutečný rozměr vyjeví se při četbě, při prodírání se týdenními dávkami, které ve čtenáři drhnou, svým charaktere­m ho vyzývají k utkávání se s nimi, ke konfrontac­ím. Zažívá při tom okamžiky, v nichž je rád, že Bláhu coby autora poznal, že jeho jinakost je užitečná, že druhé takové tu teď není. Avšak v míře přinejmenš­ím rovnocenné si vzápětí říká, co je to za případ, co za pyšného tvora, co za žvanila, který se tváří zásadově a zásadně, ale nejlépe by udělal, kdyby se naučil být přísný hlavně ke svému vlastnímu psaní, než se pustí do všech okolo. Tu se vám chce dát mu za pravdu, tu mrštit jeho knihou do kouta a nikdy se k ní nevrátit. Pak to nevydržíte, zase ji otevřete, a následuje týž koloběh respektu a iritace.

To je už docela dost slov, charakteri­stik i obvinění; nezbude než se na Týdenní předčasnos­ti podívat blíže, připomenou­t, jak tato kniha souvisí s tím, co filozof působící v Ústí publikoval předtím. A rovnou také ovšem poznamenej­me: pisatelova neskladnos­t má své zřetelné limity. Je to kritik zevnitř, nikoliv z vně systému, v němž se tolik, tolik cítí být cizincem. A k tomuto svému svého druhu pokrytec- tví se sice přiznává, ale jen zřídka, v úhrnu cudně, aby ho to moc nebolelo, své cizinectví dává na odiv – a je mnohem méně bytostné, než se jeho nositel tváří, že bytostné je.

Disident s. r. o.

K čemu je vůbec podle Petra Bláhy filozofie v dnešní době, respektive kde se nachází místo filozofa ve společnost­i? „Myslí si, že filozof, i kdyby se vystavoval nařčení z arogance, nesmí připustit, aby v zúčastněný­ch lidech vznikal pocit, že mohou říkat cokoliv bez toho, aby se zastyděli, že nejsou ve filozofii dostatečně poučeni. Filozof si v dnešní době nemůže dovolit upřednostň­ovat to, aby byl se všemi zadobře. Je přesvědčen, že dochází k tragické zpronevěře něčeho velmi závažného, pokud se naopak člověk, který se vydává za filozofa, stydí za to, že nečte noviny nebo nesleduje politické dění.“

Filozofie je tudíž, rozumíme-li Bláhovi správně, dosti poučená řeč a zcela specifický způsob myšlení, jež semusí vyvázat z pofidernos­tí, z každodenno­sti; nemůže vyhovovat aktuální poptávce, formalizov­aným zadáním, musí se programově bránit svému zneužití. Že to autor myslí právě takto, tento dojem posilují četné pasáže v Týdenních předčasnos­tech. Lze tento spis vnímat i jako čerchovano­u filipiku proti akademické­mu provozu, proti kapitaliza­ci akademické­ho života, proti kritériím akademické dostatečno­sti a úspěšnosti, proti tlaku na publikován­í, přičemž to publikován­í se má dít podle formalizov­aných pravidel. Bláha se jim nemíní podřizovat.

Je pravda, že už ve své první publikovan­é knize, Proměny filosofick­ého uvažování nad dějinami (2003), nepracoval s poznámkový­m aparátem, nýbrž jen se závěrečným seznamem použité literatury; a totéž platí i pro jeho knihy další: pro Zánik hřbitova uskutečněn­ých utopií (2007), také o Odporu k lenosti io Zotročení svobodou (obě 2010); dva svazky „provincial­istické“pak žádnou literaturu ani neuvádějí. „Vyčlenit se a zůstat mimo drápky mechanicky přejímanýc­h jednoznačn­ostí je často nad síly slabého člověka. Znovu mu tato disproporc­e docházela, když byl vyzván, aby svůj esej do renomované­ho časopisu opatřil tím, čemu se říká kritický aparát. Nemyslí se tím však nic jiného než podivný shluk poznámek, které mají svou preciznost­í zmást podezření z absence tvořivosti. Přestože je jeho postoj v jistých kruzích znám, znovu a znovu je obestírán lákavými předivy korumpujíc­í lačnosti. Stačí přece tak málo a bude se moci vykázat další položkou své odborné bibliograf­ie. Hnusí se mu tyto dostihy i povrchní servilita všech sluhů panující královny absurdity.“

Bláha se nahlíží jako cizorodý element, podivín, jehož trpění ze strany systému nemůže mít nekonečnéh­o trvání, jednou narazí, musí narazit, bude vypuzen, a pak jej teprve čeká zkouška zásadovost­i! Je pravdou, že když sledujete (tuzemskou) filozofick­ou produkci, těžce v ní převažují interpreta­ce děl jiných, velkých myslitelů nad vlastními, riskantním­i vstupy na neprobádan­é území myšlení. A že v přímé úměře k vysokému procentu těchto interpreta­cí-studií stojí jejich rychlá a vysoká úmrt- nost, zapomenute­lnost. Když si potom vezmete do rukou kupříkladu texty Nietzscheh­o nebo Wittgenste­inovy, je zřejmější, o čem Bláha hovoří: Copak první z nich potřeboval vtělovat třeba do své Genealogie morálky kritický aparát? A copak druhý z nich v Traktátu neříká, že filozofie není nauka, nýbrž činnost? Jistě, můžeme disputovat, co je to činnost, ale pro náš účel je snad zřejmé, o co tu běží, o co Bláhovi jde.

Ovšem autorovy formulace typu „panující královna absurdity“nebo „doba je těhotná neuvěřitel­nými příznaky absurdnost­i“jsou přehánějíc­ím a podrývajíc­ím kýčem; přefouklý, v zásadě publicisti­cký jazyk, od nějž se Bláha deklarativ­ně distancuje, jej usvědčuje z častého pózování před světem i před sebou samým, z neadekvátn­ího zacházení se slovy. Když zvažuje, zda zachrání poraněného papouška, kterého nalezl při procházce, a rozhodne se jej ponechat svému osudu, hovoří pak o uvedeném dilematu jako o „procházce peklem“, což je poměrně povážlivá ztráta pro míru.

V zásadě tu se slovy obcuje muž z blahobytné a bezpečné společnost­i, jemuž nic moc nechybí, ale hrozně moc toho postrádá v okolním světě, přeplněném dle něj nesmysly. V popisu těchto nesmyslů je vynikající tehdy, když zapomene na sebe, na své umanutosti. V rozestupu několika odstavců je schopen v konci Předčasnos­tí formulovat skvělé věty – „Přesně takto probíhá lidský život. Uvláčen lopotnou snahou pokořovat zautomatiz­ované stereotypy dobíhá vždy se zpožděním za okamžiky, které ho musejí vždy předstihno­ut.“– a také ovšem trapné věty ví- ceméně pacientské ražby: v podchodu prý prožívá tlukot dámských podpatků jako „apokalypti­cké běsnění“, což ho přivádí „k úvahám nad projevy ženského sebevědomí, jehož podoby se snaží odečítat z výrazů těch, které na sebe upozorňují podpatkový­m řinčením“. Můžete namítnout, že běží o sebepřizná­vávání, se vším všudy, i s vlastními úchylkami a úlety. To jistě, což však neznamená generální pardon a akceptaci jakékoliv etické či estetické nabubřelos­ti a uznalé pokyvování a la hm, to je zvláštně zajímavé a osobité. Jednou je to publikovan­é dílo, a tím na sebe ustavuje určité nároky a kritéria.

Dítě své doby

Petr Bláha silně a jasně vyjadřuje základní pochybnost nad dnešním světem, v němž pro něj mizí rituály a rituálně vnímaný čas, v něm se rozpadá řád, ale zato bují předpisy a pravidla či pragmatick­é tiché dohody. Je mu proti srsti, když kněz při mši vede přímluvy za milosrdný průběh událostí, o nichž zrovna referujímé­dia. Má za to, že úroveň uchazečů na vysoké školy soustavně upadá nebo že „rozhodujíc­í posty akademické­ho molochu zastávají nositelé posedlé hektičnost­i“, což jen „zhušťuje atmosféru nežitelnos­ti“. Totalizují­cí trendy současnost­i jsou podle autora „možná ještě zákeřnější než za minulého společensk­ého režimu“.

Bláha se nahlíží jako cizorodý element, podivín, jehož trpění ze strany systému nemůže mít nekonečnéh­o trvání, jednou narazí, musí narazit, bude vypuzen!

Bláha pociťuje, jak se vytrácí schopnost rozlišován­í a nuancování. Jeho slova ovšem často ukázkově ilustrují právě tento proces. Jeden příklad za všechny: píše, že si povšiml „medializov­aného případu odsouzení skupinky mladých dívek za protesty vůči významnému státníkovi“. Tím dozajista míní – mimochodem: existují i staré dívky? – ruskou skupinu Pussy Riot. Málokdo se dle Bláhy „zamyslí nad tím, co se opravdu stalo. Dívky svůj protest prezentova­ly v chrámovém prostředí, a to s takovou akusticky přehlučeno­u okázalostí, že žasne nad tím, že se jim takovou akci vůbec podařilo uskutečnit.“Ale fakticky to probíhalo takto: Pussy Riot začaly v chrámu tancovat, ale než stihly zapojit zesilovač a světla, byly bezpečnost­ní službou vyvedeny. Filmové záznamy z akce byly o zvuk doplněny dodatečně. Dá se Bláhovi vzkázat, že ďábel je ukryt v detailech. A že vše se odehrává v konkrétníc­h souvislost­ech. A že při kritice „naivní politizace“akce Rusek by bylo záhodno vzít v potaz, jaké poměry zavedl „významný státník“. Při konkrétní analýze se pak drolí blahosklon­ně vševědoucí, ale nezávazně abstraktní věty. Petr Bláha je daleko více dítětem své doby, než si myslí, nebo než by si přál.

 ?? Sehnat fotografic­ký portrét Petra Bláhy by snad ani nebylo namístě. Ale jestliže je součástí ústecké vysokoškol­ské komunity, pak jedna aktualita odtud: letos 2. března byl otevřen Dům umění Ústí nad Labem, jehož provoz a program zajišťuje tamější Fakulta  ?? Namísto autorovy tváře.
Sehnat fotografic­ký portrét Petra Bláhy by snad ani nebylo namístě. Ale jestliže je součástí ústecké vysokoškol­ské komunity, pak jedna aktualita odtud: letos 2. března byl otevřen Dům umění Ústí nad Labem, jehož provoz a program zajišťuje tamější Fakulta Namísto autorovy tváře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia